STUDIU Problemele cu somnul la femei pot duce la creşterea tensiunii arteriale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Adevărul
FOTO: Adevărul

Femeile care adorm cu dificultate şi cele care au un somn fragmentat riscă să aibă o creştere a tensiunii arteriale, conform unui studiu recent realizat de cercetătorii de la Universitatea din Columbia.

Oamenii de ştiinţă de la Irving Medical Center, din cadrul Universităţii Columbia, susţin că dificultăţile de adormire la femei şi somnul cu întreruperi, clasificate în trecut ca probleme uşoare de somn, produc creşterea presiunii sângelui. În consecinţă, femeile care suferă de insomnie şi dorm mai puţin de şase pe noapte sunt de trei ori mai predispuse să dezvolte hipertensiune, comparativ cu femeile care dorm peste şase ore pe noapte, informează Journal of the American Heart Association.

Mai multe studii au arătat în trecut că femeile sunt de două ori mai predispuse de a suferi de insomnie decât bărbaţii, în contextul în care o treime dintre adulţi au declarat că nu dorm suficient.

„Asta e, din moment ce studiile au demonstrat că privarea de somn şi somnul fragmentat pot avea un efect disproporţionat asupra sănătăţii cardiovasculare la femei” a transmis Brooke Aggarwal, iniţiatorului studiului, om de ştiinţă în Departamentul de Medicină al Universităţii Columbia.

Studiul a analizat tensiunea arterială şi obiceiurile de somn a 323 de femei sănătoase. În cadrul studiului, tulburările de somn uşoare, cum ar fi calitatea slabă a somnului, dificultatea de a adormi şi insomnia, au fost mult mai frecvente decât tulburările de somn mai severe, cum ar fi apneea obstructivă de somn.

Printre simptomele hipertensiunii arteriale se numără durerile de cap. respiraţia scurtată, sângerări nazale, durerile de piept, probleme cu vederea şi ameţeala. Mai mult, hipertensiunea arterială creşte riscul apariţiei bolii cardiovasculare.

„Descoperirile noastre sugerează că problemele uşoare de somn pot cauza inflamaţia endoteliul vascular, care este un contribuitor semnificativ la bolile cardiovasculare. Rezultatele unui studiu clinic în desfăşurare pot confirma aceste concluzii. Între timp, ar fi recomandat examinăm femeile care au probleme uşoare cu somnul pentru a preveni apariţia bolilor cardiovasculare” completează Aggarwal.

În concluzie, studiul a dovedit că persoanele care aveau probleme cu somnul, chiar şi cele care dormeau între şapte şi nouă ore pe noapte, erau predispuse să aibă o tensiune arterială crescută.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite