Cinci motive pentru care te trezești cu dureri de cap

0
Publicat:

Te-ai trezit vreodată cu o durere de cap puternică și nu știi de ce? Un specialist în medicina tradițională chineză și alți experți au descoperit o serie de cauze surprinzătoare din spatele acestor dureri de cap, conform Mirror.

Consumul excesiv de cafea poate avea un impact uriaș asupra somnului. Foto: shutterstock (Arhivă)
Consumul excesiv de cafea poate avea un impact uriaș asupra somnului. Foto: shutterstock (Arhivă)

Alcoolul 

Dr. Anis Khalaf, expertul în medicina tradițională chinez, a adus în atenție  alcoolul. Orice, de la cocktailul preferat până la o halbă de bere, conține de regulă un ingredient numit „etanol", care este un diuretic natural. 

În câteva cuvinte, acest lucru înseamnă că poate declanșa dezechilibre chimice și deshidratare prin eliminarea apei din organism. 

Dr. Gareth Nye, lector senior la Chester Medical School, a declarat că reducerea consumului de alcool sau creșterea consumului de apă va îmbunătăți situația. 

Majoritatea durerilor de cap sunt cauzate de o lipsă de hidratare și pot fi rezolvate adesea prin a bea mai mult decât prin a apela la medicamente pentru durere. Acest lucru este valabil și în cazul durerilor de cap de dimineață, deoarece corpul nostru este în mod natural deshidratat dimineața”, a mai adăugat medicul. 

Scrâșnirea dinților și postura 

Dr. Khalaf a menționat și scrâșnirea dinților, afecțiune cunoscută și sub numele de „bruxism". Acesta se poate produce în timp ce ești treaz sau, fără să știi, în timpul somnului, provocând o tensiune care este adesea legată de durerile de cap - deși cercetările sunt încă în curs de desfășurare. 

Rosey Davidson, consultant în somn la Just Chill Baby Sleep, a explicat, de asemenea, că acest lucru poate fi agravat și de postura din timpul somnului. 

Trezirea cu o durere de cap poate fi atribuită mai multor factori. Postura de somn proastă, cum ar fi dormitul într-o poziție incomodă care încordează gâtul, poate fi, de asemenea, o cauză. Deshidratarea... și scrâșnitul dinților în timpul nopții - bruxism - pot exacerba și mai mult durerile de cap de dimineață”, a adăugat Davidson. 

„Crearea unui mediu favorabil somnului și practicarea tehnicilor de relaxare înainte de culcare pot promova o mai bună calitate a somnului”, a mai spus consultantul în somn. 

Cofeină și alte băuturi 

Potrivit medicului Khalaf, consumul excesiv de cafea, ceai sau băuturi carbogazoase pe parcursul zilei poate avea un impact foarte mare și asupra somnului, agravând durerile de cap. 

Dependența și sevrajul de cofeină pot provoca dureri de cap, dar le poate și ameliora. Cofeina este un stimulent, ceea ce înseamnă că ajută la accelerarea circulației sângelui în organism, ajutând la livrarea de oxigen către mușchi, dar și la îngustarea vaselor de sânge din jurul creierului. Depinde în totalitate de individ și de cauza care stă la baza durerii de cap dacă aceasta este legată de consumul cafelei de dimineață sau nu”, a spus medicul Nye. 

Un studiu recent realizat a scos la iveală faptul că și consumul de lapte înainte de culcare poate avea un impact imprevizibil asupra organismului tău 

„Se vorbește adesea despre lapte ca despre un somnifer datorită conținutului său de triptofan, un aminoacid, care este un precursor al serotoninei și al melatoninei. Dar, dovezile care susțin efectul laptelui asupra somnului sunt contradictorii. 

În timp ce triptofanul poate, teoretic, să favorizeze somnolența, cantitatea găsită în lapte ar putea să nu fie suficient de semnificativă pentru a provoca efecte notabile. În plus, răspunsurile individuale la triptofan pot varia foarte mult”, a afirmat consultantul în somn. 

Insomnie 

Dr. Khalaf a amintit și de insomnie, care nu numai că are un impact uriaș asupra stării de bine, dar provoacă și dureri de cap supărătoare. 

Cei care suferă de aceasta se pot trezi mult prea devreme și se pot chinui să adoarmă din nou - ceea ce poate provoca oboseală și dureri de cap pe tot parcursul zilei. Stresul, zgomotul, patul incomod și chiar cofeina pot contribui la această problemă. 

Apnee în somn 

Între timp, apneea în somn este o afecțiune care se manifestă prin întreruperea respirației în timpul somnului. Deși este posibil să nu știi că te confrunți cu această tulburare, este adesea întâlnită în rândul persoanelor care se trezesc gâfâind, sforăind sau sufocându-se. 

„Departe de deshidratare, somnul insuficient este o cauză frecvent menționată în cazul durerilor de cap matinale. Un somn prost sau probleme de respirație în timpul somnului înseamnă că mușchii nu primesc suficient oxigen pe parcursul nopții. Acest lucru ar putea duce la o acumulare de acid lactic, care reprezintă în esență crampe. Acest lucru poate fi observat la nivelul mușchilor faciali, ceea ce duce la o durere de cap”, a spus medicul Khalaf. 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite