Legătura dintre problemele de somn și bolile de inimă. Oamenii de știință au găsit veriga lipsă

0
Publicat:

Persoanele cu boli de inima dezvoltă adesea probleme severe de somn. Acum, oamenii de știință au identificat o legătură directă între aceste afecțiuni, pentru prima dată, într-un nou studiu pe șoareci și țesuturi umane.

somniile pot avea legătură cu bolile cardiace  FOTO Shutterstock
somniile pot avea legătură cu bolile cardiace FOTO Shutterstock

Cercetarea a fost publucată joi, 20 iulie, în revista Science și arată că bolile de inimă pot reduce producția de melatonină - hormonul somnului - în creier, din cauza leziunilor unui grup de nervi care inervează sau se conectează la ambele organe - ganglionul cervical superior (SCG).

Acești nervi, care se găsesc în gât, fac parte din sistemul nervos autonom, care reglează procesele involuntare din organism, cum ar fi respirația și ritmul cardiac. Deoarece nervii care provin de la ganglionul cervical superior se conectează atât la inimă, cât și la glanda pineală - structura minusculă a creierului responsabilă de producerea de melatonină. Problemele cu inima ar putea explica de ce producatorul de melatonină al corpului nu funcționează bine, scrie Live Science.

Posibilă explicație a legăturii dintre cele două afecțiuni

 „Imaginați-vă ganglionul ca o cutie a unui întrerupător electric”, a declarat autorul principal Stefan Engelhardt, profesor de farmacologie și toxicologie la Universitatea Tehnică din München, într-un comunicat. „La un pacient care suferă de tulburări de somn în urma unei boli de inimă, vă puteți gândi la o problemă cu un fir care provoacă izbucnirea unui incendiu în cutia întrerupătorului și apoi răspândirea la un alt fir.

Cercetarea este „importantă și oportună”, a declarat Brooke Aggarwal, profesor asistent de științe medicale la Universitatea Columbia, care nu a fost implicată în studiu, într-un e-mail pentru Live Science, menționând că „sugerează un mecanism nou care poate ajuta la explicarea de ce cei cu boli de inimă sunt mai predispuși la tulburări de somn”.

Ea a continuat să avertizeze, totuși, că „trebuie efectuate studii prospective viitoare, precum și studii clinice ale oricăror tratamente potențiale care decurg din acest mecanism”.

Motivul pentru care se reduce nivelul de melatonină, explicat

Lupta pentru a dormi este un efect secundar comun al bolilor de inimă – de exemplu, până la 73% dintre persoanele cu insuficiență cardiacă prezintă simptome de insomnie. Studiile anterioare au arătat că nivelul melatoninei este redus la persoanele cu boli de inimă, dar oamenii de știință nu știau de ce.

În noul studiu, cercetătorii au analizat mostre de țesut cerebral uman de la pacienți decedați cu boli de inimă și de la persoane fără boli de inimă. Această analiză post-mortem a evidențiat un număr redus de fibre nervoase sau axoni în ganglionul cervical superior al persoanelor care au avut boli de inimă, comparativ cu grupul de control fără boli de inimă. Ganglionul cervical superior al persoanelor cu boli de inimă a fost, de asemenea, marcat și mărit.

În sprijinul experimentelor la șoareci, echipa a descoperit că celulele imunitare numite macrofage, care înghit celulele bolnave și deteriorate, erau prezente în ganglionii cervicali ai șoarecilor cu boli de inimă, iar nervii rozătoarelor prezentau semne de inflamație și cicatrici. De asemenea, șoarecii aveau mai puțini axoni în glandele pineale și mai puțină melatonină în sânge, decât șoarecii sănătoși. Ritmurile circadiene ale rozătoarelor – procesele interne care reglează modul în care organismul se adaptează la zi și la noapte – au fost, de asemenea, perturbate, după cum arată modificările ratelor metabolice și ale nivelurilor de activitate, de exemplu.

Metode de tratament, eficiente

Administrarea de melatonină la șoareci a inversat complet această perturbare, a descoperit echipa. În plus, atunci când medicamentele au fost folosite pentru a distruge macrofagele din ganglionul cervical superior al rozătoarelor, nivelurile lor de melatonină au fost restabilite.

În timp, echipa consideră că studiul poate deschide calea pentru dezvoltarea de noi medicamente pentru tratarea tulburărilor de somn cauzate de bolile de inimă.

Deoarece aceste analize au fost efectuate la șoareci și la doar 16 oameni, cercetătorii spun că sunt necesare studii suplimentare pentru a dezvălui mecanismele care conduc celulele imune la ganglionul cervical superior. Aceasta poate implica studierea celulelor nervoase care leagă inima și măduva spinării, precum și a proteinelor mesager numite citokine care invocă macrofagele.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite