
Rusia şi-a anunţat retragerea dintr-un tratat din care face parte şi România
Rusia şi-a anunţat vineri retragerea din Tratatul „Cer Deschis”, oficializându-şi astfel ieşirea din al doilea acord privind controlul armamentului.
Rusia şi-a anunţat vineri retragerea din Tratatul „Cer Deschis”, oficializându-şi astfel ieşirea din al doilea acord privind controlul armamentului.
Pentru a înţelege ce s-a întâmplat în lume în 2020, cred că puţine documente sunt mai important de lecturat decât „Principiile de bază ale politicii de stat ale Federaţiei Ruse în ce priveşte strategia de disuasiune nucleară“.
Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin care transformă Flota de Nord în district militar începând de la 1 ianuarie 2021, transmite agenţia de presă TASS.
Rusia a semnat cu Sudanul un acord care îi permite să înfiinţeze o bază navală la Marea Roşie, în vederea aprovizionării flotei ruse, potrivit unui document oficial postat pe site-ul Guvernului de la Moscova, relatează AFP.
Poliţia rusă şi Kremlinul au anunţat miercuri deschiderea unei anchete, în urma furtului unor echipamente de la bordul unui avion militar menit să devină post de comandament în cazul unui conflict atomic, relatează AFP, potrivit news.ro.
ONU îndeamnă într-o rezoluţie Rusia să pună capăt „ocupaţiei temporare” a Peninsulei Crimeea, anexată în 2014 pe fondul tulburărilor interne din Ucraina.
Moscova a făcut un nou anunţ cu privire la consolidarea capacităţilor sale militare în enclava Kaliningrad, ocupată la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Potrivit unui amiral, armata rusă a format deja în această regiune o divizie autonomă de infanterie motorizată care include, între altele, un regiment de tancuri.
Autorităţile de la Moscova continuă declaraţiile belicoase la adresa unor aliaţi NATO printre care şi România. Concret, Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, a declarat la ultimul briefing că infrastructura militară din Bulgaria şi România este în curs de modernizare, iar arme ofensive sunt desfăşurate pe teritoriul acestora şi vor putea fi folosite împotriva Rusiei.
Case, animale, terenuri agricole, bunuri... Zeci de mii de armeni din Nagorno-Karabah s-au văzut nevoiţi să fugă din calea armelor şi să renunţe agoniseala de-o viaţă, poate pentru totdeauna. Mulţi dintre ei şi-au găsit un refugiu temporar la Stepanakert, capitala regiunii lor, dar acolo abia de supravieţuiesc de pe o zi pe alta.
Rusia intenţionează să vaccineze împotriva COVID-19 peste 400.000 de militari, a anunţat vineri ministrul Apărării Serghei Şoigu, relatează Reuters.
Moscova a decis să mărească capacitatea de luptă a militarilor ruşi la Marea Neagră şi dotează trupele de asalt cu blindate modernizate. Concret, conform Ministerului rus al Apărării, divizia de desant dislocată în Regiunea Militară Sud va primi în înzestrare 60 de maşini de desant BMD-4M şi transportoare blindate BTR-MDM Rakushka.
Rusia face paşi pentru reîngheţarea conflictului din Nagorno-Karabah sporindu-şi totodată prezenţa militară în regiune. În Armenia, scaunul premierului Nikol Paşinian se clatină serios.
Un elicopter militar rus a fost doborât, marţi, în teritoriul Armeniei, într-o zonă din apropiere de graniţa cu Azerbaidjan. Doi membri ai echipajului au murit, relatează Europe1.
Trei soldaţi au fost ucişi, iar unul rănit într-un atac comis luni dimineaţă într-o bază din regiunea Voronej, în vestul Rusiei.
Autorităţile ruse au evacuat în pripă, miercuri, peste zece sate din regiunea Reazan, după ce un incendiu a izbucnit într-un depozit de muniţie şi a provocat explozii, relatează AFP.
Armata rusă susţine că a testat cu succes o rachetă de croazieră hipersonică în Marea Barents. Anunţul a fost făcut de ziua de naştere a lui Vladimir Putin, care împlineşte miercuri 68 de ani.
„Frăţie slavă”, „Frăţie indestructibilă”, „Scut oceanic”, „Caucaz-2020”... Armata rusă şi-a înmulţit în această toamnă numărul exerciţiilor militare împreună cu unii dintre partenerii săi în pofida pandemiei de COVID-19 şi pe fondul unor noi tensiuni cu Occidentul.
Ucraina a lansat vaste exerciţii militare, ca reacţie faţă de mari manevre militare în Rusia vecină - intitulate „Caucaz 2020”, a anunţat miercuri armata ucraineană, care prezintă aceste manevre ca pe un mod de a-şi demonstra capacitatea de a respinge orice atac de pe teritoriul rus, relatează Reuters.
Circa 80.000 de militari sunt angrenaţi începând de luni în exerciţiile strategice Caucaz-2020, organizate în sudul Rusiei, inclusiv la Marea Neagră, informează agenţia de presă TASS, care citează un anunţ al Ministerului rus al Apărării.
Trupe ruse şi sârbe sunt aşteptate în Belarus pentru efectuarea unor manevre militare comune în perioada 10-15 septembrie, anunţă agenţia de presă RIA Novosti, preluată de Reuters.
Ministrul rus al Apărării susţine că avioane ale statelor membre NATO simulează atacuri cu rachete împotriva ţării sale.
Într-un nou discurs menit stimulării patriotismului, Vladimir Putin anunţă creşterea nivelului tehnic şi promite dotarea Marinei ruse cu 40 de nave de război.
În pofida tăierilor bugetare din diverse domenii cauzate de noul coronavirus, Vladimir Putin insistă să menţină intact programul militar. Luni, preşedintele rus a salutat lansarea construcţiei a şase nave de război la trei şantiere navale.
Vladimir Putin a ordonat manevre militare de amploare şi inspecţii implicând 150.000 de membri ai armatei ruse, scopul fiind evaluarea capacităţii de a opera pe flancul de sud-vest al Rusiei.
Kievul avertizează că Moscova livrează de zor arme şi combustibil forţelor separatiste proruse din Donbas, o regiune din sud-estul Ucrainei afectată de mai bine de şase ani în război.
Deloc surprinzător, Rusia a dezminţit sâmbătă informaţiile potrivit cărora oferă prime unor combatanţi apropiaţi talibanilor pentru a ucide militari occidentali în Afganistan, relatează AFP, potrivit news.ro.
Preşedintele rus Vladimir Putin vorbeşte în faţa camerelor de filmat despre încredere, cooperare şi prietenie, dar pe ascuns oamenii săi din zonele de conflict dau prime pentru uciderea unor militari occidentali.
Numărul armelor cu lunetă şi cel al lunetiştilor cresc în rândul forţelor separatiste din Donbas, susţinute de Rusia în rebeliunea lor faţă de Ucraina, avertizează un oficial de la Kiev.
Armata rusă şi-a inaugurat duminică noua catedrală în absenţa preşedintelui Vladimir Putin, ale cărui apariţii publice rămân limitate din cauza noului coronavirus.
Fostul comandant al Armatei SUA în Europa, generalul în retragere Ben Hodges, avertizează că plecarea militarilor americani de pe bătrânul continent este riscantă, întrucât Rusia ar putea profita de discordia din cadrul NATO pentru a-i testa capacitatea de apărare. România sau statele baltice ar fi direct expuse unui atac.