Noua tactică a armatei ruse de a „strangula” forțele ucrainene

0
Publicat:

Rusia apelează la o tactică militară în trei pași pentru a aduce la epuizare trupele ucrainene aflate deja sub o mare presiune pe linia frontului, relatează The Telegraph, citând experți.

Situația de pe frontul din Pokrovsk este difcilă FOTO Profimedia
Situația de pe frontul din Pokrovsk este difcilă FOTO Profimedia

Rușii au integrat trei componente ale luptei într-o singură strategie menită să prindă trupele ucrainene într-o triplă strânsoare.

Primele semne că rușii folosesc această tactică au fost observate la începutul anului, a aflat publicația britanică, însă în ultimele două luni trupele ruse au început să o utilizeze intensiv pe linia frontului.

„Întreaga armată rusă folosește strategia triunghiului”, a explicat Serhii Kuzan, președintele Centrului Ucrainean pentru Securitate și Cooperare. „Noi o numim strategia și războiul aducerii la epuizare.”

Detaliile privind strategia rusă vi în contextul în care, de la începutul acestui an, Rusia a fost afectată de o epuizare a resurselor, precum și de numeroase ofensive eșuate.

Potrivit informațiilor disponibile, armata rusă pierde peste 1.000 de soldați pe zi, în timp ce forțele armate ucrainene au scos din funcțiune 1.159 de tancuri rusești și peste 2.500 de vehicule blindate de la începutul anului 2025.

Aceste pierderi mari înseamnă că Rusia face eforturi tot mai mari să își valorifice avantajele cheie asupra Ucrainei, și anume o aprovizionare constantă cu soldați și capacitatea de a produce rapid drone și bombe cu planare.

„Este un mod de război ce presupune un grad înalt de uzură”, a explicat Nick Reynolds, cercetător specializat în război terestru la Institutul Regal al Serviciilor Unite (RUSI). „Aceste trei elemente creează imperative contradictorii pentru apărătorii ucraineni.”

Strategia „triplei strangulări”

Abordarea este una metodică: începe cu asalturi terestre menite să imobilizeze trupele ucrainene, forțându-le să adopte poziții defensive și blocându-le capacitatea de manevră.

Aceste atacuri continue pun o  puternică presiune asupra apărării ucrainene.

„Folosind un număr uriaș de oameni și trimițându-i în asalturi asupra pozițiilor ucrainene, încearcă să ne epuizeze soldații și resursele”, a subliniat expertul ucrainean. „Intensitatea luptelor în locuri precum Pokrovsk este extrem de mare, atacurile având loc la fiecare două ore. Este, desigur, epuizant pentru soldații noștri.”

În următorul pas, dronele sunt desfășurate pentru a restricționa mobilitatea trupelor ucrainene, a efectua supraveghere, a ținti puncte vulnerabile și a perturba mișcările trupelor prin lansarea strategică de mine.

Dronele kamikaze FPV permit forțelor ruse să urmărească pozițiile ucrainene în timp real și să răspundă rapid la orice mișcări de trupe, în timp ce dronele însărcinate cu plantarea minelor sunt folosite pentru blocarea căilor de evacuare.

„Din cauza acestor drone, Ucraina este obligată să opereze linia frontului cu poziții defensive statice, susținute de măsuri ample de diversiune, de exemplu, săpături la scară largă, pentru a ascunde locul în care sunt concentrate efectiv trupele”, a explicat Reynolds.

Al treilea aspect al Triplei Strangulări este desfășurarea de bombe cu planare pentru a viza poziții ofensive cheie de la distanțe mari, slăbind astfel capacitatea Ucrainei de a-și susține operațiunile.

Aceste muniții ghidate cu precizie și cu rază lungă de acțiune au permis Rusiei să își folosească vastele arsenale de armament sovietic pentru a ataca poziții ucrainene cheie, în special artileria și instalațiile defensive.

„În acest punct apare adevărata dilemă, sau cea cu adevărat dificilă, la care nu există realmente un răspuns”, a spus expertul.

„Săparea de tranșee și toate aceste măsuri de protecție sunt excelente pentru reducerea uzurii cauzate de artilerie sau FPV-uri, însă bombele cu planare vor distruge acele fortificații și vor îngropa oamenii.”

Această tactică rusă îi obligă pe soldații ucraineni să aleagă între a-și menține pozițiile – riscând pierderi mari și epuizarea resurselor –și a păstra mobilitate, expunându-i la atacuri cu drone și alte atacuri izolate.

„Ceea ce blochează forțele ucrainene este amenințarea combinată din partea operațiunilor terestre rusești, a artileriei și a dronelor, în special FPV și a vehiculelor aeriene tactice fără pilot”, a adăugat Reynolds.

Bombele cu planare au devenit elementul esențial al acestei strategii, datorită capacității Rusiei de a le produce rapid.

„Ratele de producție și utilizare a bombelor planoare și a dronelor FPV de către Rusia s-au mărit considerabil pe măsură ce războiul s-a prelungit”, a declarat pentru The Telegraph John Hardie, directorul adjunct al Programului pentru Rusia din cadrul Fundației pentru Apărarea Democrațiilor.

Rusia intenționează să producă 75.000 de bombe cu planare în 2025, o medie de aproximativ 205 pe zi, potrivit RUSI, sporindu-i considerabil capacitatea de a implementa această tactică.

Cum a răspuns Ucraina la noua tactică

Ucraina s-a adaptat la strategia de triplă strangulare prin tranziția la o strategie de apărare dinamică – repoziționare constantă și imprevizibilitate, în loc să mențină poziții fixe.

Folosește o combinație de mine, diverse drone de atac și foc de artilerie tradițional împotriva forțelor rusești, înainte ca acestea să reușească să găsească pozițiile infanteriei sale reduse, potrivit domnului Hardie.

Ucraina și-a extins, de asemenea, unitățile de drone de atac care servesc drept multiplicator cheie al forței și a crescut dramatic producția de drone FPV și alte sisteme fără pilot.

„Ucrainenii au devenit foarte pricepuți și inovatori în contracararea tuturor tipurilor de atacuri rusești”, a declarat Hamish de Bretton-Gordon, fost colonel al armatei britanice și expert în arme chimice.

Strategia a forțat Ucraina să ducă mai departe un război de rezistență. Dar, până acum, orice câștiguri sunt progresive pentru Rusia, iar tactica nu a reușit să ducă la niciun progres operațional la scară largă.

„Rusia ține pe loc forțele ucrainene, dar nu poate manevra pentru a da o lovitură decisivă”, a declarat Bretton-Gordon.

„Le-a fost foarte greu să concentreze forța, deoarece acest tip de manevră necesită mult antrenament și coordonare”, a explicat colonelul în retragere.

„Majoritatea soldaților de pe linia frontului sunt acum recruți abia antrenați, care pot ataca doar în linie dreaptă”, a adăugat el. 

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite