Putin vrea să utilizeze o companie americană confiscată pentru a hrăni armata rusă. Impactul asupra relaţiilor cu SUA

0
Publicat:

Autorităţile ruse lucrează la un plan care prevede că o companie americană confiscată de Kremlin şi plasată sub controlul statului va fi utilizată pentru a aproviziona cu alimente armată rusă, arată documentele consultate de Reuters.

Vladimir Putin la parada de 9 Mai. FOTO Profimedia
Vladimir Putin la parada de 9 Mai. FOTO Profimedia

Aceast lucru ce ar putea pune în pericol îmbunătăţirea relaţiilor dintre Rusia şi SUA, remarcă sursa citată, potrivit Agerpres.

Într-un context în care Washingtonul şi Kremlinul negociază o încetare a războiului din Ucraina, situaţia producătorului de conserve de alimente Glavprodukt, singura companie americană care a fost trecută sub controlul statului rus, a ajuns în lumina reflectoarelor. Secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, a spus că subiectul Glavprodukt va fi inclus în discuţiile despre resetarea relaţiilor ruso-americane.

Glavprodukt, confiscată de Kremlin

Glavprodukt este, în prezent, sub controlul Agenţiei Federale pentru Administrarea Proprietăţilor Statului, Rosimushchestvo, după ce a fost confiscată de la omul de afaceri Leonid Smirnov, care locuieşte la Los Angeles.

Într-o scrisoare trimisă de noua echipă managerială de la Glavprodukt către Procurorul general al Rusiei, şi consultată de Reuters, se arată că trecerea Glavprodukt sub controlul statului a fost impusă de necesitatea de a asigura o producţie stabilă, inclusiv pentru livrări viitoare către Garda Naţională şi Ministerul Apărării.

Smirnov, acuzat că a scos din Rusia peste un miliard de ruble

Cotidianul RBC a dezvăluit, în luna martie a acestui an, că procurorii ruşi l-au acuzat pe Smirnov şi companiile controlate de el că au scos din Rusia aproximativ 1,38 miliarde ruble (17 milioane de dolari) între 2022 şi 2024.

În data de 12 martie, activele Glavprodukt au fost confiscate de Tribunalul de arbitraj din Moscova la cererea Procurorului General. O audiere este programată pentru data de 18 aprilie. Smirnov a negat orice infracţiune şi susţine că procesul este "o manevră rusească" pentru a-i fura compania.

Subsidiarele unor companii europene au avut aceeași soartă

Aproximativ 12 companii europene au văzut cum subsidiarele lor din Rusia au fost expropriate prin decret prezidenţial, printre care producătorul danez de bere Carlsberg şi compania finlandeză de utilităţi Fortum, iar Kremlinul a avertizat că vor urma şi alte confiscări.

Gândită de Vladimir Putin ca o operaţiune rapidă, invadarea Ucrainei s-a transformat într-un război care durează de peste trei ani, ceea ce a obligat Rusia să majoreze cheltuielile militare şi să îşi înăsprească controlul asupra activelor strategice. În 2022, Rusia căuta cu disperare furnituri pentru armată, inclusiv alimente.

Scrisoarea consultată de Reuters aruncă o lumină cu privire la persoanele care urmează să profite de pe urma exproprierii. În scrisoare se precizează că Rosimushchestvo a numit un nou director general la Glavprodukt, la cererea producătorului de alimente Druzhba Narodov. Această companie a fost singurul furnizor al gărzii naţionale a Rusiei în perioada 2019-2020.

Nu se știe, oficial, cine este proprietarul Druzhba Narodov, aceasta fiind o informaţie clasificată, însă în 2022 cotidianul Kommersant, citând informaţiile disponibile în Registrul Comerţului din Rusia, a dezvăluit că entităţi care au legături cu holdingul agricol Agrocomplex, controlat de N. I. Tkachev, au preluat Druzhba Narodov.

Tkachev, sancţionat de Uniunea Europeană în 2014 pentru sprijinul oferit Moscovei la anexarea Peninsulei Crimeea, a fost numit anul următor în postul de ministru rus al Agriculturii, şi documentele arată că el este şi preşedintele Consiliului de Administraţie al holdingului Agrocomplex.

Rusia

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite