VLOG Teatrul Naṭional din Timiṣoara, în context balcanic

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trupa Teatrului Naṭional din Timiṣoara are planuri mari. A făcut deja primii paṣi, pentru a pătrunde într-un context mai larg, balcanic, cu un turneu de o săptămână în Muntenegru ṣi Croaṭia.

A înregistrat un succes meritat pe scena elegantului Teatru Regal Zetski Dom din Cetinje, oraṣ care este, de peste cinci secole, capitala spirituală a statului Muntenegru. La fel s-a întâmplat ṣi pe scena celui mai titrat teatru experimental din Croaṭia: Teatrul Tineretului din Zagreb. 

Timiṣorenii au ales să se prezinte aici cu o producṭie de o acută actualitate: Interzis accesul animalelor. O alegere provocatoare, fiindcă textul ṣi regia sunt semnate de Rodrigo Garcia, un creator care şi-a făcut din controversă un stil de viaṭă ṣi de creaṭie, oriunde s-a aflat.

Deṣi este îmbibată de nonconformism ṣi atacă sistematic obiṣnuinṭele de gândire ale spectatorului, producṭia umple, de trei ani, Sala 2 a Teatrului Naṭional din Timiṣoara.

Iar acum este exportată ṣi în Muntenegru ṣi Croaṭia, ca parte a schimburilor culturale la nivel regional, pe care instituṭia bănăṭeană le-a iniṭiat, de când regizoarea Ada Lupu se află la conducerea ei.       

În primăvară, Teatrul Regal din Cetinje a fost invitat la Timiṣoara, cu spectacolul Zabar, iar apoi directoarea sa artistică, Lidija Dodevic, a răspuns la fel de elegant, invitându-i pe români în cadrul Festivalului internaṭional de teatru, pe care îl organizează în fosta capitală regală a Muntenegrului.

Cum însoṭesc trupa în acest parcurs artistic în spaṭiul ex-iugoslav, vă propun să urmăriṭi video-ul evenimentului, pe care l-am realizat pentru dvs. Veţi descoperi astfel, în serial, faṭa văzută, dar ṣi pe cea mai puṭin vizibilă, a unei asemenea aventuri.

Episodul 1

VIDEO BLOG În turneu cu Teatrul Naţional din Timişoara. 800 de km până în Muntenegru, pentru spectacolul „Interzis accesul animalelor”

În următoarea postare, vă invit să faceţi cunoştinţă cu furia şi poezia acestui spectacol, prezentat în Muntenegru şi Croaţia. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite