VIDEO Alina Cojocaru revine în triumf pe scena Operei

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trebuie să recunosc, personal am aşteptat acest eveniment dată fiind prezenţa în capul de afiş a minunatei balerine Alina Cojocaru. Este artistul care îmbină graţia cu ingenuitatea, talentul de excepţie cu profesionalismul înalt. Este artistul român care a izbândit! Prin muncă, prin perseverenţă, prin credinţă în propriul destin.


S-a afirmat cu demnitate în genul baletului academic pe treptele cele mai înalte ale artei coregrafice internaţionale. Acestea sunt motivele pentru care Alina Cojocaru este iubită, este stimată. Aşa a apărut şi de acestă dată la Bucureşti, în premiera baletului La Sylphide.

Baletul în sine este o relicvă istorică. Este primul balet romantic al secolului al XIX-lea. S-a păstrat inclusiv coregrafia originală, bătrână de peste un secol şi jumătate, coregrafie reluată acum de cunoscutul balerin Johan Kobborg. Aşa trebuie privită această reluare să o numim „premieră“, eveniment posibil, dar deloc necesar în contextul actual al baletului academic, la noi.

image

Alina Cojocaru şi Steven McRae în premiera „La Sylphide“, pe scena Operei Naţionale din Bucureşti

O coregrafie care astăzi mai poate fi susţinută doar cu artişti de nivel excepţional, internaţional; aşa cum este Alina Cojocaru, cum este partenerul domniei sale, Steven McRae.

Este, indiscutabil, meritul corpului de balet al Operei bucureştene de a fi creat cadrul potrivit acestei preţioase apariţii artistice care este cea a Alinei Cojocaru.

Este un aspect care – o voi spune astfel ‒ nu i-a încălzit deloc pe instrumentiştii orchestrei primului teatru liric al ţării. S-a cântat neglijent, neatent, în afara ideii de supleţe ce priveşte calitatea sunetului, frazarea muzicală, ambele necesare susţinerii actului coregrafic.

În rest, o coregrafie vetustă în care departajarea planurilor real-magic nu este inspirat marcată, o punere în scenă care nu foloseşte eficient arsenalul luminilor, o primă parte a spectacolului lipsită de strălucire, de antren.

Pe scurt, o relicvă salvată de această dată din uitare de talentul, de graţia cu totul excepţionale ale primei balerine, Alina Cojocaru.

Balerina Alina Cojocaru, în spectacolul „La Sylphide” de la Opera Naţională Bucureşti

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite