Trump are perfectă dreptate: „Sunt cel mai bun prieten pe care deținătorii de arme l-au avut vreodată la Casa Albă!”

0
0
Publicat:

Va vorbi Donald Trump în  fața membrilor entuziaști ai NRA (*National Rifle Association), poate ce mai importantă forță de lobby din SUA și care, milioanele sale de membri, formează o bază electorală solidă și fervent entuziastă în susținerea candidatului republican, acum mereu mai aproape de revenirea la Casa Albă.

Picture1 png

Și, chiar înainte de marele eveniment de azi, Donald Trump le-a adresat un mesaj foarte clar: „ știți, iată un lucru de necrezut. Oamenii care au arme, cei care le posedă în mod legitim, iubesc armele și le folosesc în scopuri bune. Problema este că au tendința să voteze în număr prea mic și, totuși, trebuie să voteze pentru noi. Nu este nimeni altcineva pentru care să voteze deoarece democrații vor să le ia armele și vor face acest lucru...din această cauză voi merge la NRA și le voi spune: trebuie să ieșiți din casă și să votați”.

Picture2 png

Foarte ușor de imaginat cum va fi primită, la Dallas și în foarte multe state americane, promisiunea pe care o va face Trump, foarte simplă și clară: va anula toate legislațiile date în perioada Administrației Biden pentru controlul armelor (Safer Communities Act din 2022). Ce promite Trump este că, dacă va fi ales Președinte, să impună o lege în termenii căreia Statele să fie obligate să recunoască permisele de port-armă emise de alte State, fapt deosebit de important deoarece, în acest caz este vorba despre dreptul de a purta armă pe stradă sau în școli și alte instituții, inclusiv în biserici.

Dacă succesul unor asemenea idei este cert printre susținătorii lui Trump, ar putea (cel puțin teoretic) să nu fie pe placul întregii populații, așa cum arată un sondaj Gallup. Dar, spun mulți dintre analiștii de securitate, opinia publică s-ar putea să reacționeze acum favorabil, sau mult mai favorabil decât o arată sondajul Gallup, la mesajul lui Trump că violența în creștere, devenită acum fenomen endemic poate fi prevenită prin deținerea unui număr disuasiv de arme la nivelul a cât mai multe familii cărora nu le poate fi luat dreptul constituțional de a-și apăra viața și bunurile.

Picture4 png

Credibil? Factor de tip game changer pentru campania electorală americană?  Extrem de posibil să se întâmple aș și, în acest caz, prin asta, Trump arată că știe foarte bine care sunt resorturile care trebuie activate și care vor aduce și mai aproape de el pe cei deja convinși că este un candidat de tip mesianic cu misiunea de a salva țara de mizeria imigranților și democraților răuvoitori.

Desigur, americanii ne sunt aliați strategici și model de dezvoltare națională dar, conform legilor democrației, alegerile sunt un atribut strict național al statului suveran și, în consecință, e treaba lor pe cine vor în scaunul de la Casa Albă. Dar modelul în sine devine extrem de tentat ca posibil răspuns care să fie preluat, chiar în termeni identici, de politicieni europeni care să invoce urgența unor asemenea legi deoarece, după cum se vede, se reia tradiția bogată a asasinatelor politice și, în orice caz, crește la cote foarte înalte apetența pentru violență ca singur răspuns convingător la starea generală de nesiguranță.

Cât de rapid se va auzi vocea la megafon a unor partide care să ceară asemenea legi, din convingere sau, mai degrabă, cum e regula de până acum, prin mimetism, invocând ilustrul precedent american?

Picture5 png

Și, în definitiv, în sufletul cărui politician, inclusiv de la noi, nu i s-ar ridica șarpele invidiei în suflețel numai văzând cum Trump intră și în istoria armelor din SUA, cu arma dedicată întru pomenirea perioadei Președinției sale?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite