Taxe şi accize pe prostie

0
0
La Vama Veche mizeria este de nedescris
La Vama Veche mizeria este de nedescris

Spuneam deunăzi că civilizaţia, din ce am observat şi după cum ştiu toţi oamenii cu bun-simţ, se construieşte şi se păstrează respectând reguli şi legi. Dacă majoritatea ar accepta asta, totul ar merge ca pe roate. Dar cu sintagma „lasă că merge şi aşa” nu cred că se poate!

Naţia asta românească s-a obişnuit să se uite în stânga sau în dreapta şi, dacă nimeni nu observă, calcă peste regulă pentru că „merge şi aşa”.

Trecând peste faptul că nu am fi singura naţiune supusă legilor lui Bachus şi, mai nou, a tuturor licorilor pe bază de hamei, care mai de care cu aroma de lămâiţă, fructe de pădure sau mojito, nu pot să nu-mi amintesc legenda conform căreia până şi Burebista a recurs la măsura extremă de a arde toate viile fiindcă nu-i mai putea scoate pe daci din mahmureală.

Ne mai mirăm că nu are cine să lucreze pământurile. De unde să fie forţă de muncă, dacă birturile sunt dechise 22 de ore, ţuiculiţa este mai ieftină decât kilu` de motorină necesar arăturilor de primăvară, sărbătorile sunt şi ele interminabile, spaţiile de agrement sunt pline de oameni „obosiţi” şi distracţia este la ea acasă?

Graniţele bubuie de gloanţe, dar litoralul se umple de gunoaie, după care toţi fug de la locul distracţiei admirând apusul de soare.

Cică ne înecăm necazurile în pahar, ne alungăm tristeţea şi orgoliul la o sâmbră, ne rostogolim în „mocirlă” precum mistreţii şi aruncăm în ritm de rock sau de manele, toate gunoaiele pe unde se nimeresc. Lasă că merge şi aşa! Vin alţii să ne cureţe! Să ne cureţe mizeria, pe fonduri europene, pe muncă voluntară şi aşa mai departe. Vin alţii să ne cureţe nesimţirea, pentru că avem instituite toate taxele posibile şi imposibile, dar „taxa pe lipsa bunului-simţ” nu o avem.

„Taxa pe lipsa bunului simţ” ar scoate România din sărăcie. Nu amenzi, nu! Acestea  sunt plătite doar de prea puţini, doar cei prinşi, ci o taxă precum rovigneta, dar atât de „usturătoare”, încât nici măcar o scamă să nu mai fie aruncată pe jos. Să se aplice şi pentru beţie, limbaj trivial sau orice „băh sau făh” ce vine „împuţit” pe cale verbală, pentru violenţă domestică, pe misoginism, pe orice gunoi neselectat şi necurăţat de la locul distracţiei, pentru minciună, pentru orice încălcare a regulii de bun simţ, fără să mai aşteptăm să ne prindă cineva.

Taxa să fie plătită în avans, în primul rând de către cei care dau legile şi nu le respectă, apoi de către cei care consideră că aparţin regnului animal şi nu speciei umane educate.

Să se instituie munca în folosul comunităţii, iar fiecare lucrare de indiguire şi canal neterminat (vezi Canalul Siret-Bărăgan) să fie terminată şi de toată „tagma cea vestită” care acum cheltuie banii pe campanii electorale inutile, în timp ce oamenii sunt inundaţi şi păcăliţi încă o dată cu un kil` de făină şi un pahar cu vin.

P.S. În taxă să fie inclusă şi acciza pe prostie!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite