Stejărel Olaru - Nadia şi Securitatea

0
0

Despre Nadia Comăneci, care a reuşit performanţa mondială de-a lua nota 10, devenid simbolul perfecţiunii în gimnastica feminină din lume, s-a scris mult de-a lungul timplui însă, cartea semnată de Stejăre Olaru, „Nadia şi Securitate” ne oferă deschiderea către multiplele „istorii” din spatele succesului sportivei dar şi despre pârghiile Securităţii aflată în jocul urmăririi constante a campioanei.

Volumul bazat pe documente din arhiva fostei Securităţi dar şi pe studii de cercetare riguroasă cuprizând relatări, articole, interviuri despre Nadia Comăneci pune în lumină un capitol mai puţin cunoscut din viaţa sportivei, şi, anume despre urmărirea marii campione de către Securitate. Un traseu pe care autorul, Stejărel Olaru îl descrie de la începuturi şi până la plecarea/fuga din ţară a Nadiei Comăneci care s-a produs cu câteva săptămâni înainte de căderea regimul ceauşist din România, în decembrie 1989.

Stejărel Olaru reuşeşte să pună în lumină, graţie îmbinării cu talent a documentelor de arhivă şi recunoaşterii „semnelor timpului” de atunci, atât despre miza Securităţii ghidată de sistemul ceauşist cât şi despre gimnasta Nadia Comăneci, pe care o urmăreau confecţionând pretexte. Practic, autorul reuşeşte să creioneze dincolo de clişee adevăratul parcurs al marii sportive care s-a confruntat cu o adevărată încrengătură de monitorizare din partea Securităţii şi a reprezentanţilor regimului comunist.

Chiar dacă personajul central este Nadia Comăneci, cartea reflectă imaginea regimului comunist din România, ajutând la înţelegerea metodelor şi mizelor statului şi deopotrivă ale Securităţii cuprimse într-un tablou perfect de recunoaştere al epocii cu mizele sale politice şi sociale.

    „Am ştiut că am fost urmărită, dar nu mi-am imaginat niciodată amploarea acestor acţiuni” – Nadia Comăneci

Aşa cum afirmă, Aurora Liiceanu, „cartea lui Stejărel Olaru nu este doar o biografie tradiţională. Contextul şi împrejurările în care Nadia Comăneci a crescut şi s-a format, familia, gimnastele din generaţia sa, antrenorii, şi mai ales puzderia de informatori, securişti şi decidenţi politici, care au ţesut o încâlcită plasă de relaţii în jurul ei menită să o ţie captivă în mod irevocabil, toate acestea sunt scoase la iveală de autor”.

Recomand cartea  lui Stejărel Olaru „Nadia şi Securitatea”, Editura Epica Fiction&History, Bucureşti, 2021, tuturor celor interesaţi de cunoaşterea unor adevăruri istorice, a înţelegerii mecanismelor unui stat comunist dominat de Securitate şi ale mentalităţilor celor aflaţi în fruntea regimului ceauşist, de amploarea presiunilor asupra unui om de succes, aşa cum a fost şi rămâne, Nadia Comăneci despre care autorul spune că „destinul  i-a fost scris în stele”.

image
Mai multe - Opinii

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite