
Primele mărturii ale directorului adjunct al cotidianului Diário de Notícias despre pana de curent electric care a zguduit Europa
0Primele mărturii ale directorul adjunct al cotidianului Diário de Notícias, Leonídio Paulo Ferreira în dialog cu Mihaela Toader.

Mihaela Toader - Domnule director adjunct al cotidianului Diário de Notícias, Leonídio Paulo Ferreira, deoarece mulți prieteni, în principal din presă sau analiști, vă cunosc în România și, zilele trecute, au recitit interviul cu Dumneavoastră despre „50 de la Revoluția garoafelor din Portugalia”, am rugămintea să-mi răspundeți la câteva întrebări despre evenimentul de ieri care a lăsat Portugalia fără electricitate timp de mai multe ore, provocând o mare îngrijorare în multe țări europene, inclusiv în România, cu privire la cele întâmplate. Ce ne puteți spune, în calitate de jurnalist și martor ocular, despre ce s-a petrecut în Portugalia, dar mai ales la Lisabona?
Leonídio Paulo Ferreira - A căzut curentul electric. Și, într-o mare măsură, și telecomunicațiile. Pe străzile din Lisabona, unde ce s-a simțit cel mai mult, a fost un pic de haos în trafic din cauza nefuncționării semafoarelor. Metroul s-a oprit și el, la fel și tramvaiele. Alte forme de transport au continuat să funcționeze, inclusiv ambarcațiunile care leagă Lisabona de orașele de pe malul sudic al râului Tagus. Erau mai mulți oameni care se plimbau pe stradă decât de obicei. Multe cafenele și restaurante s-au închis, dar au fost altele care au rămas deschise. În cazul meu, a trebuit să plătesc prânzul în numerar, deoarece sistemul bancomatului nu funcționa. Situația generală a fost calmă și chiar și turiștii s-au descurcat bine cu situația. A existat o grabă de a cumpăra radiouri cu baterii pentru a fi la curent cu știrile, o afacere bună mai ales pentru magazinele comunitare chinezești. Radiourile au fost foarte importante în informarea populației. Pana de curent a fost în timpul zilei (și, în momentul raportării, asta înseamnă cel puțin până la 20:30 sau 21:00) și a coincis cu o zi foarte plăcută, cu soare și puțină căldură, ce a contribuit la menținerea unei stări de spirit bune în general.
Mihaela Toader - Cât de mari au fost efectele asupra populației, economiei etc.? Ca o primă evaluare ce ne puteți spune?
Leonídio Paulo Ferreira - Multe companii au fost nevoite să se oprească. Dar spitalele au continuat să funcționeze, inclusiv cabinetele chirurgicale. Școlile au funcționat și ele, copiii au rămas în incintă până la sfârșitul zilei sau până când părinții au venit să îi ia. Până în prezent, nu există știri despre probleme de insecuritate sau creșterea criminalității. Electricitatea a început să fie reconectată la Lisabona practic odată cu lăsarea nopții. În această dimineață, situația a revenit complet la normal în întreaga țară. Există întârzieri la zboruri.
Mihaela Toader - Ce măsuri credeți că vor lua autoritățile portugheze pentru a evita anumite situații neplăcute, de acest gen, în viitor?
Leonídio Paulo Ferreira - Acum începe o dezbatere politică despre originea problemei, răspunsul la cele întamplate, și cum să se prevină situațiile viitoare. Informațiile oficiale sunt că nu a fost un atac cibernetic, dar există puncte slabe care trebuie corectate. Cum funcționează conexiunea la rețeaua spaniolă și cum se poate evita răspândirea problemelor. Țara a demonstrat coeziune, iar acest lucru a fost decisiv încă o dată, ca și în timpul pandemiei. Vom avea alegeri pe 18 mai și este probabil ca această întrerupere a curentului să fie o problemă de campanie.
*Leonídio Paulo Ferreira – directorul adjunct al celui mai important cotidian din Portugalia, Diário de Notícias. Licențiat în Științe sociale și politice la ISCSP/Ulisboa și doctor în istorie contemporană, Universitatea din Ėvora.