Se remodelează Europa: partidul olandez de extremă dreapta condus de Geert Wilders este prezentat drept câștigător în legislative

0
0
Publicat:

În caz că numărătoarea finală a voturilor va confirma sondajele de aseară, Geert Wilders, adeseori poreclit „Trump al Olandei”, a reușit, în fine, după a șasea participare în alegerile legislative din carieră, să dea marea lovitură la care visase de atâta timp: Partidul Libertății pe care-l conduce a obținut cel mai mare număr de locuri în legislativ, 35, la o distanță relativ importantă față de ocupantul locului al doilea, Alianța de stânga formată de Franz Timmermans (26 de locuri) sau de partidul de centru-dreapta, marele pierzător de acum, care nu va ocupa decât 23 de locuri.

image

Surpriza este enormă, la fel și consecințele posibile. Geert Wilders readuce acum în prim planul scenei politice europe unul dintre partidele „clasic” care, în trecut, defineau prima mare coaliție europeană de extremă dreaptă, xenofobă, violent ultra-naționalistă, islamofob, confirmând capacitatea extraordinară de supraviețuire a generației de lideri care, iată, nu numai că reușesc să se mențină în jocurile politice la nivel fo arte înalt ci și să fie parte în coaliții la guvernare (Salvini în Italia, spre exemplu, să fie în fruntea sondajelor pentru viitoarea președinție franceză (Marine Le Pen).

Ce va face Wilders? Se va ține măcar de promisiunile esențiale formulate și repetate de ani de zile, în ciuda tuturor criticilor și replicilor foarte contondente naționale și internaționale provocate de afirmațiile sale? Dacă da, măcar parțial, atunci au de ce să se teamă structurile de la Bruxelles și formula europeană de construcție pe care o coordonează. Și nu este o afirmație teoretică deoarece venirea la putere a extrem drepte în OIanda va rupe unitatea „nucleului de forță” al politicilor europene susținut de state din „primul cerc”, acolo unde, tradițional, se situează Olanda și colegele sale din BENELUX, Belgia și Luxemburg.

Să vedem câteva dintre aceste promisiuni înscrise ca puncte de forță care au definit platforma electorală a Partidului lui Geert Wlders. Prima dintre ele, cea care dă fiori reci celor de la Bruxelles (de-abia ieșiți, și cu ce costuri, din coșmarul administrativ impus de BREXIT) este aceea că, imediat, va începe pregătirile pentru organizarea unui referendum pe tema ieșirii țării sale din UE. Olandezii vor fi întrebați dacă doresc un „NEXIT” pe model britanic, precum și, în aceeași mișcare complexă, oprirea imediată a susținerii financiare a unor țări europene aflate în criză, S-a referit atunci la Grecia, dar și la alte țăr precum Italia, Portugalia sau Spania. Pe 5 martie 2021, prezenta deja un studiu elaborat de agenția londoneză Lombard Street Research cu care argumenta și posibilitatea de ieșire a țării sale din zona Euro. Care, spunea el în acel moment, nici n-ar fi costat mult, adică era vorba doar de 51 miliarde Euro, o sumă mai mică decât contribuția de 125 miliarde Euro cu care Olanda urma să contribuie la soluționarea crizei economice din Europa.

Partidul Libertății condus de Geert Wilders a avut în trecut și inițiativa de a concepe și deschide un site web pentru cetățenii care doreau să depună plângeri împotriva „problemelor și poluării” produse de cetățenii veniți din Europa centrală și orientală. Poate este util să vă reamintesc ce se scria în declarația de intenție pentru deschiderea sitului care spunea că, în acel moment, în Olanda lucrau între 200.000-350.000 de persoane: „vă fac probleme? V-ați pierdut cumva locul de muncă care a fost oferit unul polonez, unui bulgar sau unui român sau altui cetățean din Europa centrală și de est? Dorim să primim comentariile voastre”

Între timp, fără a renunța la această zonă de atac (reluată în discursurile privind Spațiul Schengen), a extins-o considerabil spre ceea ce a devenit acum principala bază de atac: problema imigrației clandestine deoarece, spune mesajul partidului de extremă dreapta, „solicitanții de azil se regalează cu excelente mese gratuite la bordul  vaselor de croazieră în timp ce familiile olandeze sunt nevoite să-și limiteze cumpărăturile”. Printre propunerile imediate, se anunță posibilitatea restabilirii imediate a controalelor la graniță, trimiterea la închisoare și deportarea imigranților ilegali, returnarea tuturor solicitanților de azil sirieni și, foarte important, reintroducerea permiselor de muncă pentru muncitorii din statele UE.  În discursul de aseară, Wilders a promis, după modelul Trump, „să redea Olanda olandezilor” și, în aceea și linie ideologică, s-a angajat să pună capăt „acestui tsunami de azilanți și imigranți”, confirmând tipul de politică ce începe să câștige loc în noua Europă, semnal imediat după victoria din Slovacia a populistului Fico.

Entuziasmul a fost imediat în tabăra colegilor săi de convingeri politice. Marine Le Pen l-a felicitat pe Wilders pentru „performanța sa absolut spectaculoasă”, victorie care „confirmă valoarea atașamentului său pentru apărarea valorilor naționale...Există popoare care refuză să vadă cum s stinge flacăra națională. Speranța de schimbare rămâne vie în Europa”.

Întrebarea din acest moment este cu cine se va alia Wilders pentru a face un guver.n Desigur că răspunsul este important pentru țara sa, dar, cel puțin la Bruxelles dar și în țările unde extrema dreaptă este în ridicare constantă, va fi un exemplu posibil pentru construcțiile politice viitoare din arhitectura de la Bruxelles sau chiar mai mult, un imbold pentru diverse mișcări de tip EXIT în perioada viitoare.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite