Schengen sau Secretar General NATO? Cum a sabotat Iohannis interesele României

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Perspectiva ca România să fie lăsată să aştepte ani buni pentru a putea să intre în Uniunea Europeană pe uşa pe care scrie Schengen, un scenariu care a prins contur în urma declaraţiilor făcute de premierul olandez Mark Rutte, cu ocazia vizitei acestuia la Bucureşti, care a avut loc săptămâna trecută, a stârnit o uriaşă panică la vârful tuturor structurilor de putere din ţara noastră.

Klaus Iohannis și Mark Rutte Foto presidency.ro
Klaus Iohannis și Mark Rutte Foto presidency.ro

Un posibil eşec al României la Consiliul care urmează să aibă loc în luna decembrie ar dinamita şi ar arunca în aer întreaga credibilitate politică a coaliţiei care se află la guvernare în acest moment. Liberalii, social-democraţii şi maghiarii de la UDMR şi-au dat mâna în decembrie anul trecut, formând una dintre cele mai largi şi stabile majorităţi parlamentare care au existat pe scena politică în ultimii zece ani, opoziţia fiind inexistentă, cu obiectivul clar de a genera o serie de reforme necesare societăţii româneşti.

Însă, la mai puţin de un an de la instalarea la Palatul Victoria actuala coaliţie de guvernare şi-a demonstrat atât inutilitatea, cât şi impotenţa politică. Astfel, revizuirea Constituţiei României, un obiectiv extrem de important, a fost amânată până după alegerile din anul 2024, pachetul Legilor Securităţii Naţionale a reuşit să genereze cadrul necesar pentru reînvierea Securităţii din perioada regimului comunist, Legile Educaţiei sunt pe punctul să distrugă viitorul multor generaţii de elevi, iar pentru gestionarea eficientă a PNRR miniştrii PNL-PSD-UDMR ar avea nevoie urgent de un manual de utilizare, dacă se poate tradus în limba română.

Ratarea obiectivului Schengen de către cea mai mare şi stabilă majoritate parlamentară din ultimii zece ani ar trebui să producă un adevărat cutremur pe scena politică şi să genereze, în mod automat, dizolvarea coaliţiei PNL–PSD–UDMR şi intrarea în alegeri parlamentare anticipate. Fără România în Schengen, cel mai important obiectiv de ţară din ultimii 11 ani, la care se adaugă şi uriaşele rateuri din plan intern, actuala coaliţie nu mai are nicio legitimitate politică pentru a mai continua să guverneze.

Pentru că simt deja frica eşecului în oase, liderii partidelor aflate la guvernare au demarat o amplă campanie de identificare a unor potenţiali responsabili care, eventual, să suporte în locul lor consecinţele politice sau de imagine. Aşa au apărut jurnaliştii „inamici” ai României care, printr-o serie de articole ceva mai acide, ar fi subminat aderarea la Schengen. Ceilalţi, în schimb, jurnaliştii „patrioţi” s-au ocupat doar de subiecte serioase, care să aducă puncte importante pentru aderarea României la Schengen, cum ar fi, de pildă, dezvăluirile „Gurului din Apuseni” sau reţeta pe baza căreia a fost preparată zacusca de la nunta lui Simion.

Dacă cel mai negru scenariu va deveni realitate şi România chiar va rata aderarea la Schengen, primul care va trebui să dea de urgenţă explicaţii în faţa românilor va fi preşedintele Klaus Iohannis, nu nişte simplii jurnalişti. Cel care, din lăcomie, aroganţă, nepăsare şi lipsă de inteligenţă politică, s-a trezit să se propună Secretar General al NATO în plin proces de negociere pentru aderarea României la Schengen.

Cum liderii europeni nu sunt chiar nişte idioţi, au mirosit imediat oportunitatea. Şi anume, cum să ofere nimic, fără să piardă nimic. Dacă primirea României în Schengen are o serie de implicaţii la nivelul întregii Uniunii Europene, promisiunea susţinerii lui Iohannis pentru şefia NATO nu-i costă absolut nimic. Iar Klaus Iohannis, cu experienţa sa de preşedinte, ar fi trebuit să ştie sau să intuiască că România nu îşi poate permite să bifeze două obiective politice în jocurile de putere de la cel mai înalt nivel.

Să pui în pericol cel mai important obiectiv al României din ultimii ani, doar pentru a-ţi asigura un loc călduţ după terminarea mandatului de preşedinte, este un act de trădare naţională. Iar cei care vor căuta vinovaţi pentru un eventual eşec al României, ar trebui să meargă să bată în poarta Palatului Cotroceni. Pentru că singurul inamic al României este chiar preşedintele Klaus Iohannis. Cel care şi-a pus interesul personal mai presus de interesele românilor.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite