Reginele imposturii

0
0
„Printre cei care cred că naturismul e mai bun decât medicamentul se află şi Monica Tatoiu” FOTOAdevărul
„Printre cei care cred că naturismul e mai bun decât medicamentul se află şi Monica Tatoiu” FOTOAdevărul

Belle Gibson a reuşit să îşi lanseze o carieră de succes în blogging, să adune peste 200.000 de urmăritori pe Instagram şi să îşi vadă propria aplicaţie inclusă pe noul Apple Watch. Şi asta pentru că a explicat lumii cum s-a vindecat ea de cancer folosind produse naturiste.

Dar Belle Gibson nu a avut niciodată cancer, în schimb a făcut o avere din datul cu părerea. La prima impresie am spune că e plină lumea de proşti care aşteaptă să fie păcăliţi. Nu cred că e chiar aşa. Oamenii au multe drame şi poveşti pline de tragedii care îi fac să fie uşor de manipulat de impostorii care ştiu exact să apese pe butoanele exacte. Sunt şi proşti, dar poate mai degrabă naivi, oricum ar fi, una e să păcăleşti un om cu lucruri nevinovate şi cu totul altceva e să profiţi de spaimele sale. Cei care au urmat-o pe Belle Gibson nu au făcut din plictiseală, au făcut aşa ceva pentru că aveau nevoie de ajutor şi de speranţă. Şi din cauza asta este atât de îngrozitor ce a făcut ea.

Avem şi noi cazurile noastre. Ele sunt pe un trend ascendent în momentul de faţă pentru că tot ce sună ”alternativ” e la modă. Ştiinţa nu poate să ne ofere răspunsuri la toate, aşa că ce rost are să o mai luăm în considerare? Ne întoarcem la rădăcini metaforic şi literalmente. Tot ce e vechi e bun, tot ce are legătură cu ştiinţa e uneltirea diabolică a corporaţiilor mercantile. Culmea e că adevărul e undeva pe la mijloc, dar cine mai are timp de echilibru?

Vaccinul care ucide

Unul ca Stephen Hawking ar fi fost foarte fericit să existe un vaccin pe care să şi-l administreze în copilărie şi să îl scutească de o viaţă imobilizat în scaunul cu rotile. Nu acelaşi raţionament e valabil şi pentru Olivia Steer. Dap, ea e vârf de lance împotriva vaccinului la copii şi conduce o mişcare cu tot mai mulţi adepţi. Dezamăgiţi ai societăţii moderne, hipsteri ai lumii noi, adepţi ai unui confuz new age alimentar şi social o urmează cu sfinţenie şi nu îşi mai vaccinează copiii, care sunt oferiţi (era să spun jertfă) naturii atot-ştiutoare. Şi sunt printre oameni de succes, oameni cu şcoli şi oameni pe care ai vrea să îi ai prieteni. Şi toţi sunt convinşi de binele pe care îl fac şi e imposibil să le explici că natura e frumoasă şi periculoasă în acelaşi timp.

E frumos să te tăvăleşti prin iarbă până când te înţeapă vreo căpuşă. Cam aşa e natura în esenţa ei. O forţă teribilă pe care o putem admira, dar de care trebuie să avem mare grijă atunci când ne aruncăm orbeşte în braţele ei. Cu natura nu te joci, încerci să faci tot posibilul să o respecţi şi să te fereşti de efectele ei dezastruoase pentru micimea vieţii umane. Tragedia din exoticul, inspiraţionalul şi miraculosul Nepal ar trebui să ne spună multe. În faţa exceselor naturii nu avem decât o singură armă: ştiinţa. Cea pe care Olivia Steer şi alţii ca ea ne îndeamnă să o ignorăm.

Mierea miraculoasă şi damblaua dacică

E la modă căutarea leacurilor strămoşeşti. Nu fac apologia medicamentelor, dar să ştiţi că ele nu sunt altceva decât substanţe sintetizate în mici pilule ca să ne permită nouă posibilitatea de a avea acces la mai multe substanţe vindecătoare în acelaşi timp. Printre cei care cred că naturismul e mai bun decât medicamentul se află şi Monica Tatoiu. Femeie de afaceri, intrată şi prin politică, un statut social bine definit, fostă profesoară de matematică şi o familie care apare prin majoritatea revistelor de femei. Ai spune că e o femeie împlinită.

Ei bine, doamna Tatoiu a avut cancer. Chiar două forme de cancer dacă te iei după ce s-a scris despre ea. Ba la sân, ba la colul uterin. Nu e clar din ce găseşti de citit care e forma adevărată sau dacă nu au fost amândouă. Cert e că Monica Tatoiu s-a vindecat cu o poţiune magică pe care a primit-o de la un bătrân înţelept:

Reteta minune: Laptisor de matca: 4 gr / Miere de salcam: 1,5 kg / Polen macinat: 300 gr / Ser fiziologic: 20 dl / Tinctura de propolis: 150 gr.

În ceea ce îl priveşte pe vraci, el însuşi e un exemplu de urmat. Părintele Dumitru Botoşaru  (nu ştim dacă e preot pe bune) a declarat că el e un exemplu atunci când vine vorba de vindecări miraculoase. Tânăr fiind l-a chinuit o boală care era cât pe ce să-l îngroape. Inima îi era bolnavă, iar medicii de la spital îi aprindeau în fiecare zi la cap o lumânare. De pe patul de muribund, îşi stingea flacăra între degete şi primul pas pe care l-a făcut spre lecuire a fost să renunţe la carne.

Am scăpat cu masaj cardiac. Sunt vegetarian de la 20 de ani, în loc de carne mănânc seminţe de dovleac, de in, de susan, nuci şi migdale şi beau suc de morcov.

Omul mai spune că are “reţete” pentru orice suferinţă, iar cu frunzele lui e posibil sa scapi de chelie şi de fumat.

Accesul la statutul de vedetă îţi dă puteri magice, începi să crezi că eşti chiar aleasă de cineva, de o putere divină, că ai lucruri de împărtăşit şi că vocea ta merită auzită. Deşi psihologic e cât se poate de normal, tot nu înţeleg de ce aleg multe dintre vedetele noastre drumul medicinei alternative. O înţeleg pe Oana Zăvoranu că mergea la vrăjitoare, atât poate ea şi pentru mintea ei o femeie care taie găini şi vede în sângele lor viitorul poate părea plauzibil. Dar de ce femei care au pretenţii ajung să ofere leacuri băbeşti şi poveşti închipuite, ei bine asta îmi e imposibil să pricep.

Mai mult, sunt şi supărăcioase şi se lansează în campanii de imagine dacă...

Citiţi continuarea articolului pe sereniti.ro

Un text semnat de Lidia Marinescu.


Lidia Marinescu este brand manager. Marketing. Sharp, edgy. Bitchy with a darling and lovely side. Sweet and sour. Make up heavy user. Social media addicted. Sun glasses aficionada. Dependentă de romenglish şi ciocolată cu rom. Motto personal: Viaţa nu îmi dă mie lămâi, eu îi dau lămâi vieţii. Şi 50 de votcă, sau de rom, sau de gin. Merge şi un strop de campari.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite