Putin: „trebuie să mergem până la capăt”. Care capăt?

0
Publicat:

Ultimele declaraţii ale lui Putin ne arată un personaj disperat, care ameninţă lumea cu tot felul scenarii sumbre.

Iată declaraţia completă făcută ieri:

„Pentru Rusia, o înfrângere strategică în Ucraina ar însemna sfârşitul statalităţii sale,  iată ce ar însemna. Aceasta înseamnă sfârşitul istoriei de 1.000 de ani a statului rus. Cred că acest lucru este clar pentru toţi. Şi atunci apare întrebarea, de ce să ne fie frică? Nu este mai bine atunci să mergem până la capăt? Aceasta este o logică formală elementară”.

Înfrângerea strategică a Rusiei în Ucraina

Este prima dată când Putin vorbeşte posibilitatea unei  „înfrângeri strategice în Ucraina”. Până în prezent nu concepea aşa ceva.

O altă afirmaţie ilogică: Aceasta înseamnă sfârşitul istoriei de 1.000 de ani a statului rus. Cred că acest lucru este clar pentru toţi”.

Adică Putin vrea să recucerească toate teritoriile care au aparţinut Rusiei în ultimii 1000 de ani? Cum înţelege Putin istoria? Revenirea la imperiul austro-ungar, la imperiul britanic, otoman, la URSS şi la toate celelalte imperii din istoria lumii? Nu e clar pentru nimeni ce are în cap Putin!

Şi să vrea revenirea la imperii, nu realizează că este imposibil în lumea de azi, şi că este singurul conducător de stat care visează la aşa ceva? Se pare că nu realizează, puterea i-a luat minţile.

Din ultima propunere de pace rezultă că Putin s-ar mulţumi cu teritoriile ocupate acum din Ucraina, nicidecum de fostul „imperiu” URSS. Adică cu circa 20% din teritoriul Ucrainei, aproape în totalitate distrus de război. Care este logica lui Putin? Nu se înţelege!

Mai spune Putin: Şi atunci apare întrebarea, de ce să ne fie frică? Nu este mai bine atunci să mergem până la capăt? Aceasta este o logică formală elementară”.

Ce înseamnă „capăt” pentru Putin? Evident, folosirea armelor nucleare. Rusia a pierdut 500.000 de militari şi jumătate din logistica sa militară şi nu a apelat la arme nucleare, timp de doi ani şi jumătate. De ce ar face-o acum?

Logica elementară spune că îi este frică de reacţia NATO şi a lumii libere, care deja demonstrează că nu se  teme de armata Rusiei, nici măcar de armele nucleare ruseşti.

Putin a fost avertizat pe diferite căi informale, ce ar urma pentru Rusia după folosirea fie şi a unei singure arme nucleare. Anihilarea totală a armatei Rusiei şi a  structurilor ei de conducere.

De altfel, de teama unor interpretări greşite, Putin menţionează: „nu este nevoie ca Rusia să efectueze un atac nuclear preventiv.”

Pentagonul autorizează Ucraina să utilizeze armele americane oriunde în teritoriul rus

Este o schimbare de paradigmă care semnifică faptul că America nu se teme că Rusia „ar merge până la capăt”. Armele occidentale deja schimba raportul de forţe pe frontul ucrainian. Urmează avioanele F-16, care schimbă și supremaţia spaţiului aerian ucrainian.

Toate aceste evoluţii l-au speriat pe Putin, care ameninţă iarăşi occidentul că va „merge până la capăt”.

Nu cred că se va ajunge până la utilizarea armelor nucleare de către Rusia, pentru bunul motiv că arme nucleare au şi ţările NATO, şi au tot dreptul să le utilizeze împotriva Rusiei dacă aceasta le utilizează în premieră.

Economia şi armata Rusiei sunt în declin şi abia mai suportă uriaşele eforturi de război, care înghit o treime din bugetul Rusiei.

Sancţiunile occidentale, inclusiv împotriva băncilor chinezeşti care ar intermedia schimburile valutare pentru exporturile ruseşti,  dau roade.

Ameninţările lui Putin cu „Rusia va merge până la capăt” arată disperarea unui conducător care îşi vede sfârşitul aproape, pentru că nu a anticipat unitatea occidentului în faţa  agresiunii Rusiei împotriva unui stat suveran şi independent.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite