Putin decide că Rusia abolește convențiile societății democratice

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acesta est cel mai grav și relevant moment al „operațiunii militare speciale” demarate de Rusia, continuată prin decretele de anexare a teritoriilor cucerite, puse acum sub legea de fier a unui ukaz imperial prin care oamenilor de acolo li se arată adevărata față a libertății și li se spune că, oficial, absolut oficial și legal,  de acum nu mai au niciun fel de drept garantat și că, în general, tribunalele militare vor judeca orice și vor activa plutoanele de execuție.

image

Despre asta este vorba. Despre asta trebuia să fie vorba pentru că, în definitiv, nu este vorba doar despre faptul că a fost instaurată legea marțială și despre consecințele sale, tragice oriunde și oricând, ci despre mesajul teribil pe care Putin a dorit să-l transmită lumii liberale: gata, s-a terminat cu jocurile de-a democrația și e inutil să mai vorbim despre prostii din alea cu drepturile omului garantate de constituții. S-a închis capitolul deoarece, spune acest mesaj al lui Putin, măsura de acum va fi aplicată aidoma oricând și oriunde va fi nevoie pentru a instaura ordinea și a controla orice tresărire a opoziției, astfel fiind asigurată aplicarea întocmai a reglementărilor decise de Kremlin întru binele etern al populației din ce în ce mai necuvântătoare.

Pe cale de consecință, se mai spune ceva: crește exponențial capacitatea de recrutare directă, indiscutabilă în sensul că fără posibilități legale de contestare, căci singura autoritate competentă pentru a judeca orice cerere în apel va fi cea militară. Nu vor mai fi probleme nu numai pentru procesul general de recrutare. Noutatea este că, astfel, la fel de indiscutabil deoarece pusă sub obișnuit-brutala autoritate militară, se va afla și recrutarea locală cea pentru diferitele forțe de apărare, pentru miliții și „armatele populare de voluntari” care vor trebui să suplinească efectivele pierdute până acum. În fine, legea marțială va permite controlul absolut al frontierelor și trierea organizațiilor și persoanelor „acceptabile” și expulzarea instantanee, fără explicații, a tuturor celorlalte.

Dar nici asta nu cred că este explicația finală a acestui gest care ne trimite într-o altă logică de conflict, asumat național ca o urgență la nivelul Federației Ruse. Pentru prima dată, spune că la Kremlin se crede că instituirea unui asemenea tip de control militar este ultima și, evident, cea mai potrivită soluție, acum pentru cele patru teritorii anexate în urma așa-ziselor referendumuri. Dar cu mesajul implicit că așa ceva ar fi un precedent posibil de asumat și pentru toate celelalte teritorii unde există „conflicte înghețate”. Transnistria spre exemplu. Dar chiar și mai departe dacă, dintr-un motiv sau altul, se va merge mai departe pe principiul „pace pentru teritorii” cel de care pomenesc la noi și fostul ministru de externe Andrei Marga și șeful armatei române, ministrul Dîncu... Căci ce ar fi mai util pentru ruși să impună de la început o administrație militară în teritoriile respective?

Putin vrea să aducă în raționamentele de securitate din zonă un element nou și extrem de serios: impunerea legii marțiale în teritoriile ocupate spune tuturor că, din punctul său de vedere, preluarea acestei părți a Ucrainei și integrarea sa în Federația Rusă este și va fi apărată cu orice preț, cu orice tip de forțe și orice consecințe. În acest sens, decizia de acum a lui Putin îmi pare a fi cel mai serios și mai grav avertisment dat până în acest moment și adâncește prăpastia dintre lumile noastre.

Și poduri nu se prea văd.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite