Pregăteşte Rusia un nou val de mobilizare?

0
0
Publicat:

Au apărut indicii care prevestesc o nouă ofensivă rusă în Ucraina. De aceea oficiali ucraineni şi experţi ruşi se aşteaptă la o a doua mobilizare în Rusia. Când ar putea ea să înceapă?

Noua mobilizare ar putea avea loc în ianuarie sau februarie
Noua mobilizare ar putea avea loc în ianuarie sau februarie

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avertizat recent, într-un mesaj video, că Moscova are de gând să mobilizeze în continuare militari în vederea unei noi ofensive de proporţii. Cu puţin timp înainte de revelion, ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, i-a avertizat pe ruşi că la Kremlin se pregăteşte o nouă mobilizare şi există chiar voinţa de a decreta legea marţială, inclusiv închiderea graniţelor ţării pentru bărbaţi.

Oficial, mobilizarea parţială care a început pe 21 septembrie 2022 nu s-a încheiat încă. Ea s-ar încheia abia după ce preşedintele Vladimir Putin ar semna un decret corespunzător, ceea ce nu s-a întâmplat încă.

"Aceasta nu este o mobilizare parţială"

"Într-adevăr constatăm că nu există un decret privind încetarea mobilizării. Primul val de mobilizare a existat în octombrie şi nu este vorba despre o mobilizare parţială. Există relatări, conform cărora oameni dintr-o serie de regiuni primesc în continuare ordine de încorporare. Poate că Ministerul Apărării mai cheamă sub arme cine ştie ce fel de specialişti - dar în orice caz mobilizarea încă nu s-a încheiat", afirmă Serghei Krivenko, directorul organizaţiei ruse pentru drepturile omului "Cetăţeni, Armată, Justiţie". Autorităţile ruse au inclus organizaţia sa pe lista "agenţilor străini".

Numeroşi ruşi s-au refuigiat în Georgia după decretarea mobilizării parţiale
Numeroşi ruşi s-au refuigiat în Georgia după decretarea mobilizării parţiale

Krivenko aminteşte de decretul lui Putin din august 2022, în care este vorba despre o amplificare a armatei ruse, astfel încât să cuprindă 1,15 milioane de militari. "Mai mulţi experţi număraseră la acea vreme în Rusia aproximativ 800.000 de militari în total - soldaţi în termen, militari profesionişti, ofiţeri şi participanţi la război. Şi prin mobilizarea din toamnă s-a operat o întărire a armatei cu aproximativ 300.000 de soldaţi", a explicat el.

Dar deja în decembrie 2022 ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a anunţat o amplificare a forţelor armate la 1,5 milioane de oameni, a adăugat Krivenko, ceea ce înseamnă o creştere cu încă 400.000 de oameni. "Aceasta este o pregătire pentru mobilizare. Cred că trebuie să ne aşteptăm la un al doilea val de mobilizare la sfârşitul lunii ianuarie sau începutul lunii februarie."

Jumătate din cei mobilizaţi mai întâi au fost trimişi imediat pe front, ceilalţi au fost trimişi în centre de instrucţie. "Au fost pregătiţi timp de câteva luni. Când va începe ofensiva de care au vorbit atât Putin cât şi ministrul Apărării, aceşti soldaţi vor fi trimişi la luptă imediat. Şi curând va fi nevoie de întăriri. De aceea va debuta curând un nou val de mobilizare, astfel încât cei încorporaţi să poată fi instruiţi timp de câteva luni", explică activistul rus pentru drepturile omului.

"Statul menţine pe masă toate opţiunile"

În termeni asemănători s-a exprimat pentru DW la începutul lunii decembrie şi expertul militar moscovit Ian Matveiev. "Mai întâi nu există indicii clare că statul a renunţat la o continuare a mobilizării. El menţine pe masă toate opţiunile. În al doilea rând, nu există un motiv practic, fiindcă militarii ruşi mor în număr mare sau sunt răniţi pe front. Acest lucru este valabil în special pentru cei mobilizaţi, fiindcă sunt slab pregătiţi. De aceea va fi necesară înlocuirea lor."

Expertul vede şi un al treilea motiv pentru care e de aşteptat un nou val de mobilizare: Putin nu are de gând să pună capăt războiului. "El va continua dacă nu-l va împiedica nimic. În acest scop este nevoie de o rezervă pentru viitor. Un război atât de amplu presupune un aflux continuu de resurse şi de oameni."

"Cel puţin încă o jumătate de milion de soldaţi"

"Va exista un al doilea val de mobilizare, poate şi un al treilea, fiindcă vom fi siliţi să facem asta", a declarat la sfârşitul lunii decembrie fostul "ministru al Apărării" al aşa-numitei "Republici Populare Doneţk", Igor Ghirkin, supranumit Strelkov. "Pentru a repurta victoria în Ucraina avem nevoie de cel puţin încă o jumătate de milion de soldaţi. Şi fără voinţa de a învinge ne vor mai trebui mobilizări parţiale", a declarat el. Materialul video cu aceste declaraţii ale lui Ghirkin a fost postat pe Telegram de politologul rus Stanislav Belkovski. Ghirkin crede că o nouă mobilizare va debuta în ianuarie sau cel târziu pe 24 februarie, când se va împlini un an de la începutul "operaţiunii militare speciale".

Igor Ghirkin crede că Rusiei îi mai trebuie o jumătate de milion de soldaţi
Igor Ghirkin crede că Rusiei îi mai trebuie o jumătate de milion de soldaţi

Dar reprezentanţi ai statului rus dezmint astfel de planuri. "Nu văd nicio necesitate pentru a se ordona o nouă etapă a mobilizării în următoarele şase luni", a declarat Andrei Guruliov, membru al Comisiei de Apărare a Dumei de Stat de la Moscova, într-un interviu oferit portalului online "chita.ru". "Nu există în acest scop nici condiţii şi nici necesitate. Nici cei care au fost mobilizaţi mai devreme nu au fost trimişi la luptă toţi. Şi industria noastră trebuie să mai fie în stare să asigure un nou val de mobilizare. După părerea mea este pur şi simplu ineficient să se facă aşa ceva în următoarele şase luni."

 Alexandra Ivanova, Sergey Dik - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite