Pravda.ru: UE împinge Republica Moldova în braţele României

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cronicarul politic Alexandru Isaev a declarat pentru portalul pravda.ru că Republica Moldova are o şansă şi aceasta este Integrarea Europeană prin Unirea cu România. Aceasta în condiţiile în care o extindere a frontierelor europene pare a fi puţin probabilă în acest moment şi în viitorul apropiat.

„Republica Moldova fără de Transnistria nu există în realitate. Probabilitatea de pierdere a statalităţii este foarte mare şi din ce în ce mai vizibilă. Există tendinţa, cu probabilitate foarte mare de succes, de integrare a Basarabiei româneşti fără de regiunea transnistreană. Există o tendinţă în acest sens şi este şansa Republicii Moldova de a se integra în Uniunea Europeană prin Unirea cu România. Această tendinţă a căpătat avânt şi cu fiecare zi care trece acest subiect va câştiga din ce în ce mai mult teren. " declară analistul. 

Alexandru Isaev consideră că Acordul de Asociere reprezintă o etapă importantă prin transformarea graniţei de pe Nistru în una statală. "Transnistria a declarat prin liderii săi că nu este de acord să semneze Acordul de Asociere. Ea nu este inclusă în Zona de Liber Schimb cu Uniunea Europeană. În plus Republica Moldova a semnat un acord ce nu oferă mecanisme de includere rapidă în acest proces. Acum există o frontieră vamală, sunt create premizele pentru o frontieră de stat."

Se aruncă o critică dură şi asupra clasei politice de la Chişinău acuzată că nu este dispusă să facă reforme şi se comportă în mod mafiot."La fel ca şi în Ucraina, Republica Moldova este un stat capturat de către oligarhi. Toate problemele statului se rezolvă într-un grup restrâns format din apropiaţi ai lui Vlad Filat şi Vladimir Plahotniuc. Averea acestor oameni nu stă în dezvoltarea economiei Republicii Moldova ci pe utilizarea frauduloasă a împrumuturilor şi granturilor europene. Ei susţin contrabanda la dimensiuni inexplicabile şi nu au nici un interes în respectare procedurilor legale. De exemplu fiecare ar treilea pachet de ţigări din România provine din contrabanda din Republica Moldova. În aceste condiţii şi Republica Moldova poate ajunge la un dezastru, la fel ca şi Ucraina."

sursa www.pravda.ru

Pe data de 6 iulie 1949 a reînceput calvarul pentru românii basarabeni.  11.293 de familii de basarabeni, cu un număr total de 35.050 de persoane, au fost deportate în acea zi în regiuni din Siberia, Extremul Orient şi Kazahstan.

Cel de-al doilea val de deportare în masă din RSSM, cunoscut sub denumirea codificată Operaţiunea „Sud", a avut menirea să „contribuie" la colectivizarea ţăranului liber basarabean. La realizarea operaţiunii au participat 4.496 de persoane din grupurile operative (dintre care 484 din RSSM şi 4.012 trimise din alte republici unionale), 13.774 de soldaţi şi ofiţeri ai Ministerului Securităţii de Stat al RSSM, 24.705 activişti sovietici şi de partid. În total, 42.975 de executori. Au fost folosite 4.069 de camioane, dintre care 1.506 ale administraţiei locale şi 2.563 aduse de la Odesa.

Mai multe despre acest subiect puteţi citi în articolul publicat pe platforma Adevărul de către Mihai Tasca.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite