Politicienii şterg gaura din steagul Revoluţiei. Ce emoţie vă mai stârneşte o stemă?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia parlamentară de reviziure a Constituţiei a adoptat un amendament prin care steagul României va avea aplicată, pe fondul galben, stema României. Se întâmplă la 23 de ani de la Revoluţie, timp în care gaura din steag a fost un simbol al noii Românii şi, se ştie, politicienii nu se iau de simboluri pentru că nu ştiu cum emoţia stârnită se transformă în pierdere electorală. A trecut destul timp pentru ca gaura din steag să fie cusută?

Nu ştim încă dacă cei care lucrează în Comisia de reviziure a Constituţiei vor şterge şi referirea la Revoluţia din 1989, aşa cum apare ea chiar în Articolul 1 din actuala Constituţie: „România este stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme, în spiritul tradiţiilor democratice ale poporului român şi idealurilor Revoluţiei din decembrie 1989, şi sunt garantate”. 

Aflăm însă că textul articolul 12 alineat (1) modificat este următorul: „Drapelul României este tricolor, având pe fondul galben stema ţării; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roşu".

Şi mai ştim că este dificil să ştergi simbolurile, iar gaura din steagul Revoluţiei a fost, timp de 23 de ani, un simbol extrem de puternic: al libertăţii, al spiritului civic, al furiei exteriorizate după mulţi ani negri de comunism. Acea gaură are, pentru mulţi, o semnificaţie aparte. 

Privind strict tehnic, aplicarea stemei pe stag nu ar trebui să producă vreo emoţie. În definitiv steagul rămâne acelaşi, stema la fel. Sunt simboluri pe care le aveam şi până acum, doar că separat. La nivel emoţional însă, această operaţiune poate să producă un sentiment de respingere la nivelul cetăţenilor care trebuie să voteze Constituţia revizuită. Iar politicienii care sunt percepuţi că „se joacă” în vreun fel cu simbolurile ar putea fi sancţionaţi. 

image

E drept că printre propunerile cetăţenilor obişnuiţi adresate forumului constituţional se regăsea şi cea de revenire a stemei României pe drapel, schimbarea imnului de stat,  dar şi multe năstuşnicii.

E greu de spus cât mai sunt Revoluţia şi „gaura din steag” nişte simboluri astăzi. O mare parte dintre cei care vor vota Constituţia nici n-au prins decembrie 1989 fie pentru că erau prea mici, fie pentru că nu erau încă născuţi. Iar pentru ceilalţi este posibil ca distanţa de la Revoluţie până azi să fie prea mare pentru a mai avea o reacţie emoţională. 

Credeţi că a trecut destul timp pentru ca pe gaura din steagul Revoluţiei să fie aplicată stema?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite