Cum supravieţuieşte Dragnea

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liviu Dragnea rămâne un supravieţuitor după două condamnări penale, mai multe revolte în propriul partid, contre cu preşedintele, izolare externă, apariţia unei valize cu documente care i-a spulberat toate minciunile şi un nivel de încredere infim în toate sondajele nemăsluite.

Întrebarea e cum, după toate astea, mai stă în picioare şi reuşeşte să conducă PSD, coaliţia, Parlamentul şi, prin interpuşi, Guvernul? Pare din ce în ce mai nervos, însă niciodată în ultimii doi ani nu a dat măcar un semn că ar da un pas înapoi. Sub ceea ce este - din perspectiva lui - un asalt, reuşeşte mereu să cadă în picioare supravieţuind „miraculos“ şi, pentru mulţi, bizar. Blindajul lui sunt însă banii, aparenţa şi siguranţa puterii, controlul resurselor, concurenţi interni fără vlagă şi mijloace de propagandă la dispoziţie.

Supravieţuieşte pentru că a construit, în jurul lui, o armată de supuşi cu funcţii şi putere care fac zid în jurul său, pentru că altfel nu ar fi făcut nimic în viaţă. O profesoară obscură de lucru manual e catapultată în Parlamentul European şi apoi premier, un slugoi dintr-un partid extremist e făcut paznic al ideologiei şi stâlp al propagandei în PSD, un prăpădit deţinător de atelier de curele şi peticit cauciucuri ajunge ministrul Economiei - membru CSAT - şi lista e lungă. Straturi de „ajutaţi“, de „nimiccieni“ ajunşi şefi la Bucureşti. Straturi de bolovani care, pentru că „şăful“ le-a dat demnităţi, îl apără cu orice preţ. Şi nici măcar nu-s scumpi.

Dragnea supravieţuieşte şi pentru că, la fel ca în baronatul Teleorman unde s-a antrenat, conduce cu zăhărelul într-o mână şi biciul în cealaltă.

Supravieţuieşte pentru că „dă“. Cred că a împărţit deja funcţii publice până în 2040, cam cum a împărţit CFR 500 de bilete la acelaşi vagon în trenul de Mangalia.

Supravieţuieşte pentru că, deşi de foarte mulţi ani încasează doar salarii de bugetar, învârte banii cu lopata şi are comportament de miliardar. Vânează, îşi face vacanţele în insule calde şi ferite de ochii poporului sărăcit şi nu are vreo jenă să apară iarna bronzat în faţa unui popor îngheţat. 

Supravieţuieşte şi pentru că reuşeşte să proiecteze mai multă putere decât are de fapt. Nu că nu ar avea. Dar speculează şi supralicitează. E un joc riscant pe care îl face, însă, cât timp supuşii sunt fricoşi, îi iese. 

Supravieţuieşte şi pentru că s-a întâlnit la timp cu ticăloşi care au alte agende, dar o perioadă merg pe aceeaşi cărare cu Dragnea, până pică. Şi atunci vor da vina pe el, nu pe ticăloşia lor.

Până când va supravieţui? Cred că resursele i se cam termină, deşi încă pare puternic. Ce mai poate face este să întreţină un joc de lumini şi umbre prin care ceilalţi să creadă încă o vreme că el e „jupânul“.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite