Pe cine ajută comasarea: Iohannis? Ciucă&Ciolacu?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

S-au vândut liberalii prea ieftin? S-au aruncat social-democrații prea mult? Cine e câștigătorul aranjamentelor și cine va deveni marele perdant al scenariului pus în scenă de PSD-PNL?

Cine va avea de câștigat de pe urma comasării alegerilor din 2024?
Cine va avea de câștigat de pe urma comasării alegerilor din 2024?

Miza comasării este salvarea cuplului Nicolae Ciucă-Marcel Ciolacu. Liberalii și social-democrații au decis să meargă pe liste comune la europarlamentare și să organizeze în aceeași zi cu acest scrutin și alegerile locale. În acest fel își maximizează scorul, fiindcă (1) PSD și PNL au în total peste 2700 de primari, UDMR are 200, în vreme ce Alianța Dreapta Unită (USR+PMP+Forța Dreptei) are în jur de 100, iar AUR a câștigat în 2020 doar trei primării. Ar fi logic ca în aceste locuri primarii să tragă și pentru lista comună a europarlamentarelor.

(2) Dacă cele două mari partide reușesc să nu intre în coliziune în campania pentru primării, respectând o formulă de înțelegere, și dacă au candidați comuni în orașele mari câștigate în 2020 de USR, atunci pot anihila Opoziția. 

(3) Liberalii și social-democrații vor putea obține un scor de peste 40% cu ajutorul primarilor iar noua Alianță PNL-PSD se validează și poate fi folosită și în celelalte alegeri de anul acesta

(4) Liderul PNL Nicolae Ciucă ar fi trebuit să-și dea demisia din fruntea partidului dacă liberalii nu ar fi obținut măcar 20% din voturi, ceea ce după cum arată sondajele ar fi fost foarte greu, iar AUR s-ar fi clasat pe locul al doilea, deci alianța cu PSD îl salvează. 

(5) Nici președintele PSD Marcel Ciolacu nu trebuie să dea socoteală pentru scorul partidului, mai ales că Alianța PSD-PNL va fi la mare distanță de următorul clasat, probabil AUR. 

Ar mai putea exista și alte beneficii conexe după negocierile purtate între PSD și PNL. Calendarul electoral anunțat prevede că cele două runde ale prezidențialelor vor avea loc în septembrie. Cu aproape trei luni de expirarea mandatului actualului președinte, dar exact când începe noul mandat european. Dacă toate tatonările pe care le face Bucureștiul de mai bine de un an produc rezultate, Klaus Iohannis ar putea pleca la Bruxelles într-un fotoliu la vârf. Dacă nu, oricum rămâne într-o poziție dominantă și va putea nominaliza din nou primul-ministru, după scrutinul parlamentar care va avea loc la începutul lui decembrie. Președintele Iohannis va continua să joace cărțile pe care și le-a pregătit și ar putea fi unul din marii câștigători ai acestui cazino politic în care s-a transformat România.

Președintele Klaus Iohannis la alegerile prezidențiale din 2019
Președintele Klaus Iohannis la alegerile prezidențiale din 2019

Aranjamentul PSD-PNL făcut de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă merge mult mai departe, cu toate că nu e sigur dacă și partidele vor înghiți manevrele lor: (1) cei doi ar vrea candidat unic pentru Cotroceni, altfel spus un tandem președinte-premier, în așa fel încât niciunul dintre ei să nu piardă; (2) totul va avea loc în cele trei luni de vară, inclusiv campania electorală, în așa fel încât în interiorul celor două partide să nu fie timp pentru schimbare candidaților ; (3) pentru ușurarea misiunii există și ideea eliminării lui Mircea Geoană din cursa prezidențială și negocierea pentru el a unui fotoliu de comisar european, deși nu e clar dacă actualul număr 2 din NATO se va mulțumi doar cu atât și dacă nu cumva găsește altă susținere; (4) eventualitatea listelor comune la parlamentare.

Strategia liberalilor și social-democraților ar putea să funcționeze în primă instanță, cum s-a întâmplat și cu USL (Uniunea Social Liberală), care a câștigat parlamentarele din 2012 cu 60%. O parte a electoratului de dreapta a fost convins atunci să susțină acea alianță fiindcă Traian Băsescu divizase lumea politică și fiindcă guvernul Ponta a avut o serie de măsuri de dreapta înainte de alegeri.

Acum, guvernul Ciolacu a eliminat orice inițiativă a PNL, noile taxe și noua legislație fiscală funcționează împotriva mediului de afaceri și nu mai există niciun personaj care să mobilizeze electoratul pro sau contra. E foarte posibil ca mulți votanți liberali să stea acasă sau să meargă cu alianța făcută de USR cu PMP și Forța Dreptei. În același timp, unii sociologi (Sebastian Lăzăroiu, Barbu Mateescu) sunt de părere că aranjamentul PSD-PNL ar putea favoriza AUR și că George Simion (sau Dan Puric) l-ar putea bate pe Marcel Ciolacu în cursa pentru Cotroceni și că nici Nicolae Ciucă n-ar avea nicio șansă.

Tandemul Ciucă-Ciolacu în acțiune: aici la Kiev alături de președintele ucrainean Volodimir Zelenski
Tandemul Ciucă-Ciolacu în acțiune: aici la Kiev alături de președintele ucrainean Volodimir Zelenski

Cei doi visează la o majoritate prin care elimină opoziția, instaurând un regim soft illiberal. Oricum, pentru securizarea proiectului comun, primul-ministru se va grăbi să pună tot calendarul electoral într-o Ordonanță de Urgență, în așa fel încât să fie bătut în cuie iar planul prin care Ciolacu și Ciucă își împart cele mai importante funcții în stat să nu mai poată fi dat peste cap. 

Europarlamentarele și localele vor fi o primă țintă atinsă cu succes, dar celelalte idei de candidaturi comune PSD-PNL s-ar putea să fie blocate sau boicotate de oamenii celor două partide. În fond, de ce s-ar mobiliza PSD pentru eventualul candidat Ciucă sau cât de mult le-ar păsa liberalilor de prezidențiabilul Ciolacu? Aritmetica în cazul unui candidat comun PSD-PNL pentru Cotroceni ar putea să le deschidă calea lui George Simion sau Dan Puric.

Apoi, lunga coabitare PSD-PNL diluează electoratul liberal și lasă activul de partid dezarmat și nemulțumit: liderii PNL cu cinci excepții (Ilie Bolojan, Florin Cîțu, Florin Birta, Robert Sighiartău și Ioan Turc) au mizat pe liste comune cu PSD la europarlamentare. Un vot care vorbește despre propriile lor interese, despre frica lor de a nu-și pierde pozițiile, despre lipsa oricărui program de viitor, despre incapacitatea de a-și contesta liderul, deși îi duce cu o viteză amețitoare spre prăpastie. 

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă își ascund în spatele Alianței lor electorale neputințele, temerile de eșec, lipsa oricărei carisme, absența oricărui obiectiv pentru țară. Cei doi vor doar să-și conserve puterea cu orice preț, chiar cu prețul sacrificării partidului în cazul lui liberalilor. 

Sabina Fati - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite