O scurtă analiză critică a Programului de Guvernare al PNL

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ce găsim în programul de guvernare al PNL? O nouă carte asumată de Klaus Iohannis, scrisă de aceeaşi autori!
Ce găsim în programul de guvernare al PNL? O nouă carte asumată de Klaus Iohannis, scrisă de aceeaşi autori!

Am căutat cu atenţie în text unele referiri concrete la sursele de finanţare pentru obiectivele propuse. Nu le-am găsit - fără studiu de impact, fără date concrete. PNL pare că se mulţumeşte să îşi spele imaginea democrat-liberală în apa călduţă de ploaie rămasă după furtuna alegerilor prezidenţiale.

Prima impresie pe care textul de peste 170 de pagini al Programului de Guvernare al PNL ţi-o lasă este că citeşti o carte scrisă de preşedintele Klaus Iohannis. Vorbim despre acelaşi stil intelectual relaxat, care nu solicită nici funcţiile superioare de analiză, nici capacitatea de empatie.

Pagină după pagină găsim o descriere a modului în care liberalii văd România anului 2015, fiecare „îmbrobodită” cu expresii binecunoscute de campanie precum „reclădim România prin lucruri bine făcute” şi „să ne scuturăm de povara defetismului naţional” – foarte multe opinii, dar în esenţă foarte puţine soluţii concrete.

Pe de-o parte Programul de Guvernare al PNL încearcă să construiască o senzaţie generală uşor apocaliptică, aşa cum este de datoria oricărui partid de Opoziţie care vrea să-şi argumenteze necesitatea pe scena politică. Dar citind cu atenţie, putem vedea că foarte multe măsuri luate de actuala guvernare social-democrată sunt prezentate ca lucruri bune, care trebuie continuate – asta dacă nu au fost deja puse în aplicare: reducerea TVA la alimente, la cărţi, la serviciile turistice, reducerea taxei pe stâlp. Toate măsuri deja propuse sau luate de actualul Guvern. Până şi ideea cu „hub regional” au preluat-o de la adversari.

PNL recunoaşte în mai multe locuri în document faptul că România deja are un deficit bugetar redus, un deficit de cont curent sub 1%, o inflaţie la un minim record, împrumuturi la dobânzi extrem de mici, o rată redusă a şomalului, etc. Iar în materie de politici publice mesajul principal este cel de continuitate, liberalii spunând că vor continua reforma companiilor de stat, vor continua îmbunătăţirea colectării, vor continua programul de garanţii pentru tineri, vor continua pe linia reducerii TVA, vor asigura o creştere economică de 3%, în condiţiile în care actualul guvern are peste 4% pe T1 şi o prognoză de 3,3% pentru tot anul.

Vorbim practic despre un „nou” guvern care promite să facă exact ce face actualul executiv – motiv pentru care ne putem pune o întrebare: de ce are România nevoie de o guvernare PNL?

Am căutat cu atenţie în text unele referiri concrete la sursele de finanţare pentru obiectivele propuse, la numele companiilor şi resurselor de stat pe care le doresc lichidate sau privatizate, la numărul de angajaţi la stat care ar urma să fie daţi afară pentru a „eficientiza aparatul de stat”. Nu am găsit nimic clar – fără studiu de impact, fără date concrete. Doar multe naivităţi şi idealuri înalte. Nu am găsit nici măcar referiri clare la intenţia Guvernului de a respecta angajamentele României faţă de FMI şi Comisia Europeană în privinţa deficitului. Pentru că dacă Programul de Guvernare liberal nu va fi finanţat din deficit, atunci din ce?

Pentru un partid care este format pe jumătate din foşti membri ai PDL, cei care au venit cu cifre cât se poate de clare în 2010 când au tăiat 25% din salariile bugetarilor, 10% din pensii şi au crescut TVA cu 5%, PNL pare că se mulţumeşte să îşi spele imaginea în apa călduţă de ploaie rămasă după furtuna alegerilor prezidenţiale.

Totuşi, este uşor amuzant că liberalii au considerat o prioritate transformarea României într-o destinaţie pentru turismul medical prin dezvoltarea domeniului chirurgiei plastice. Sau că una dintre măsurile importante pentru tineri este, citez, „introducerea unui plan serios de combatere a obezităţii la copii”. Atât, fără alte explicaţii.

Dar poate că această scurtă analiză ar trebui închisă cu un semnal de alarmă. În actualul context geopolitic, ţinând cont de conflictul din Ucraina şi de abuzurile forţelor ruse staţionate în Transnistria, oare este atât de important pentru liberali să propună „angajarea prin licitaţie a unor firme de lobby cu prezenţă la Moscova, pentru promovarea intereselor româneşti”? Ce nu s-a reuşit în 25 de ani de relaţii diplomatice, vrea PNL să facă acum?

PS: Iar măsura propusă de PNL privind „scăderea vârstei medii a profesorilor cu cel puţin 5 ani până în 2019” nu doar pare discriminatorie, dar seamănă foarte mult cu unele idei din manualele de guvernare ale partidelor extremiste. Greu de înţeles ce a fost în mintea autorilor!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite