Câteva concluzii despre mandatul lui Victor Ponta – despre responsabilitate şi demnitate

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creştere economică de peste 3% (cea mai mare din UE la un moment dat), 300.000 de locuri de muncă în plus faţă de 2012, un salariu minim cu 50% mai mare ca în 2012, pensii mai mari în fiecare an, un TVA la alimente de numai 9% şi pentru restul produselor şi serviciilor de 20%, mai puţine taxe, CAS mai mic cu 5 p.p, salarii cu 25% mai mari pentru medici şi profesori etc.

Până acum v-am obişnuit cu diverse analize despre impactul politicilor economice ale Guvernului condus de Victor Ponta şi „schimbarea la faţă” prin care România a trecut în ultimii ani, de când avem creştere economică şi mai multă dreptate socială. Dar acum, pe lângă toate aceste detalii „tehnice”, am ocazia să trag şi o concluzie despre omul care a ocupat timp de aproape 4 ani scaunul de prim-ministru.

Demisia lui Victor Ponta este un gest de demnitate fără precedent pentru clasa politică din România. Fără ipocrizie legată de motivele plecării, fără neadevăruri de genul „îmi dau demisia în 5 minute”, ci cu un mesaj simplu: „eu nu voi lupta împotriva românilor. Decizia lui Ponta de a elibera poziţia de şef al Guvernului este prima în istoria postdecembristă a României când un lider politic demonstrează că nu contează funcţia, ci asumarea simbolică a responsabilităţii.

Să fie clar: oamenii din stradă nu au cerut demisia lui Victor Ponta pentru că ar avea o vină directă pentru tragedia de la Colectiv, ci pentru că s-au săturat de întreaga clasă politică. Oamenii s-au săturat de lăcomia patronilor de cluburi şi de iresponsabilitatea autorităţilor care le verifică localurile. Drept dovadă, se iese în continuare în stradă, chiar şi după demisia Guvernului.

De altfel, responsabilitatea poate fi un cuvânt cheie ce descrie foarte bine mandatul de prim-ministru al lui Victor Ponta. Făcând un scurt bilanţ al perioadei din 2012 până acum putem vedea că România s-a schimbat foarte mult, în bine! Guvernul Ponta a reuşit să genereze creştere economică de peste 3%, 300.000 de locuri de muncă în plus faţă de 2012, un salariu minim cu 50% mai mare ca în 2012, pensii mai mari în fiecare an (corelate cu rata inflaţiei, dar în general cu 5% mai mari), un TVA la alimente de numai 9% (ceva greu de imaginat în 2012) şi pentru restul produselor şi serviciilor de 20%.

Mai mult, s-au luat măsuri care au stimulat mediul de afaceri şi investiţiile, precum scăderea CAS cu 5 p.p., reducerea masivă a numărului de taxe. Iar concluzia este că deciziile executive ale lui Victor Ponta au avut succes: PIB-ul României va ajunge anul acesta la maximul istoric de peste 700 de miliarde de lei, cu circa 100 de miliarde de lei mai mult decât nivelul înregistrat în anul 2012. Sunt date statistice, dar efectul lor se vede – întrebaţi orice profesor sau medic, care au avut salariile mărite cu 25% anul acesta!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite