O etapă premergătoare Unirii Republicii Moldova cu România: un stat federal

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Războiul dus de Rusia în Ucraina arată moldovenilor ce importante sunt „umbrelele” de genul NATO şi UE. Chiar în ultimele zile sunt discuţii ample legate de riscurile ca Republica Moldova să fie următoarea ţintă pentru Rusia, în cazul în care câştigă războiul cu Ucraina. Spre deosebire de sora noastră de peste Prut, România este în NATO, şi orice atingere adusă teritoriului României ar declanşa aplicarea art 5 din Tratatul NATO: apărarea comună împotriva unui agresor al unui membru NATO.

Din mai multe surse, procentul populaţiei din Republica Moldova care doreşte unirea cu România a ajuns la 40%. Există o etapă intermediară, care presupune crearea unei federaţii între Republica Moldova şi România, înaintea şi dacă Unirea se va produce efectiv.

Ce înseamnă o federaţie de state

În Wikipedia avem următoarea definiţie:

republică federală este o federație de state cu o formă de guvernământ republicană. Federația este compusă dintr-un număr de state care se autoguvernează, care sunt unite la nivel de guvern federal. În orice federație, spre deosebire de un stat unitar, guvernele autonome la nivel statal sunt definite constituțional, fiind protejate de orice intervenție unilaterală care ar putea fi luată la nivel federal.

Statele unei federații (precum și cele ale unei confederații) mențin, de asemenea, și suveranitatea politică, pe care nu o cedează statului federal.

Un stat federal se naşte ca o asociaţie de state independente, prin elaborarea unei constituţii federale care se suprapune peste constituţiile statelor federate.

Există legi federale, care se aplică pe tot teritoriul naţional, şi legi locale, care se aplică doar pe teritoriul statului federat.

Sectoare de interes național pentru federație sunt: - Economie, monedă - Apărare - Comunicații - Comerț - Proprietate etc.

În cazul unei Federaţii Republica Moldova-România, important este că Federaţia constituită îşi păstrează apartenenţa la NATO şi UE, iar Republica Moldova este automat protejată, ca parte a Federaţiei, de către NATO, împotriva unei agresiuni străine.

Cetăţenii Republicii Moldova devin automat cetăţeni ai UE şi se bucură de toate drepturile de care se bucură toţi cetăţenii UE: libera circulaţie fără vize, accesarea de fonduri europene, sprijin comunitar în domenii de maximă importanţă, economic şi social.

În calitate de cetăţeni ai statului federal realizat cu România, moldovenii se bucură de nivelul pensiilor şi salariilor din România. În schimb, îşi menţin prerogativele în domenii precum educaţia, sănătatea, ordine publică, administraţia locală, etc.

Nu este uşor de realizat o astfel de Federaţie, dar nici foarte greu. O comisie mixtă formată din specialişti ar trebui să decidă dacă este posibilă, sau nu, constituirea unei astfel de federaţii.

Avem multe exemple de federaţii care funcţionează acum în lume: Argentina, Canada, Australia, Germania, Belgia şi multe altele. Specialiştii care s-ar ocupa de proiectarea unui stat federal între România şi Republica Moldova ar putea prelua ce este bine în funcţionarea acestor state, şi să optimizeze lucrurile care nu merg bine.

România şi Republica Moldova au o istorie, cultură, limbă comune. Ar fi relativ simplu să se negocieze o federaţie de state între cele două entităţi actuale.

Republica Moldova intenționeză să renunţe la neutralitate, iar modul cel mai simplu este să se constituie într-o federaţie cu România.

Nu ştiu dacă ideea prezentată în articol este fezabilă, şi pe placul populaţiilor celor două ţări. Vor fi necesare referendumuri pentru realizarea ei.

Dar o discuţie în spaţiul public trebuie începută, urgenţa fiind dată de intenţiile agresive ale Rusiei, agravate de situaţia Transnistriei. Este posibil ca, profitând de ambiguitatea statală legată de Transnistria, Rusia să acţioneze agresiv împotriva Republicii Moldova, în contextul războiului cu Ucraina. Ultimele reacții de la Moscova spre această direcție merg. De aici urgenţa constituirii unei federaţii cu România.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite