O carte de citit în vacanță, hărăzită să ne descrețească frunțile

0
0
Publicat:

Doamna Elis Râpeanu îmi trimite spre lectură o „curajoasă” antologie a epigramei și a versurilor inspirate de scânteierile inteligenței și de un optimism robust intitulată „Pe ulița mare, cu gluma-n spinare”, apărută la Editura „Pim” de la Iași.

Doamna Elis Râpeanu este cercetătoare de prim rang a istoriei epigramei și a versurilor înaripate de – cum mai spuneam – de o inteligență cuceritoare.

Cu două doctorate în domeniu și distinsă cu numeroase premii, doamna Elis Râpeanu apelează la scriitori mari ai literaturii române, autori ai unor epigrame și versuri hazlii, citite unele și în cercuri literare mai intime, prima dată, din câte știu eu, văzând lumina tiparului în această antologie cuprinzând până și o poveste „celebră” a lui Ion Creangă, citită în fața „pudibonzilor” membri ai Junimii.

Astfel, suntem invitați să citim și noi pe unii dintre marii scriitori cum ar fi: George Topârceanu, Tudor Arghezi, A.D. Hertz, Ionescu Quintus, George Corbu, Calistrat Hogaș, Cincinat Pavelescu precum și numele unor cunoscuți caricaturiști și versificatori de ocazie dar și înzestrați cu un talent autentic ca, de pildă, Ion Pribeagu.

Atrage atenția și o recomandăm cu această ocazie și excepționala prefața a domeniului epigramei reprodusă inspirat de doamna Elis Râpeanu, prefață semnată de Romulus Vulpescu.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite