„Noaptea ca hoţii” revine. „Nicu şi Marcel” au luat locul perechii Dragnea-Grindeanu. PNL este de partea hoţilor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Istoria se repetă. Puterea politică (PSD-PNL-UDMR) îşi propune să creeze condiţii pentru ca primarii, puterea locală, clientela de partid să poată fura fără ca procuratura şi justiţia să-i sancţioneze, inclusiv cu puşcăria.

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu FOTO Mediafax
Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu FOTO Mediafax

Aşa a reapărut „clona” OUG 13, OUG care a scos în stradă sute de mii de români. „Clona” are cam aceleaşi prevederi, şi altele în plus. În privinţa pragului de la care se incriminează abuzul în serviciu, „Nicu şi Marcel” au dat înapoi. Au coborât pragul de la 250.000 lei la 9000 lei. Deocamdată, nu se ştie forma finală a legii.

Contextul adoptării deciziilor

Duminică seara, liderii coaliției de guvernare s-au strâns la Vila Lac 2 pentru a discuta problema pensiilor speciale. Pe ordinea de zi a apărut și stabilirea pragului la abuzul în serviciu, un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal. Adică se repetă „noapte ca hoţii”. Fără decizii în cadrul partidelor, doar din voinţa cuplului „Nicu şi Marcel”.

A fost in mod clar solicitarea structurilor de putere ale partidelor din Coalitie, sa fie apărate de brațul justiției. 

Susținătorii acestei măsuri ar fi fost președintele UDMR, Kelemen Hunor și secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu. „Nicu şi Marcel” au fost de acord, iar senatorii partidelor Coaliţiei au primit prin email, „milităreşte”, ce amendamente să voteze în şedinţa de miercuri a Senatului.

Lucrurile nu se opresc aici. S-au votat şi alte amendamente, cel puţin la fel de periculoase.

„Fapta funcționarului public care, cu știință, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act prevăzut de o lege, ...

A apărut sintagma şmecherească „cu ştiinţă”, care nu există în vechea lege. Un funcţionar acuzat de abuz în serviciu poate invoca oricând în instanţă că „n-a ştiut” că fapta sa se încadrează la abuz în serviciu. Cum poate contracara procuratura această scuză? Rămâne la voinţa judecătorului să decidă dacă a fost cu ştiinţă sau fără ştiinţă.

O altă sintagmă şmecherească apare în modificarea legii: se pedepseşte fapta care a adus   „o vătămare gravă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice”.

Cine stabileşte care este vătămarea gravă şi care nu? După ce criterii? Judecătorul după vointa proprie, legea nu-i dă criterii a ce este grav şi ce nu.

Cine ştie ce alte capcane şi portiţe mai apar în modificarea legii 286/2009.

După dezincriminarea unor fapte penale cu concursul CCR, asta mai lipsea, dezincriminarea abuzului în serviciu din legea existentă. Și menţinerea sancţiunilor penale doar pentru cei care au prejudiciat cu peste 250.000 lei, au făcut-o cu intenţie şi au adus prejudicii grave. Câţi vor mai rămâne cu „sita” aceasta!

Participarea PNL la noua operaţiune „noaptea că hoţii”

Lămuririle sunt aduse de Rareş Bogdan, prim-vicepresedinte al PNL. Iată ce declară Rareş Bogdan.

Ieri a fost cea mai rușinoasă zi de când am intrat în nenorocita asta de politică, în urmă cu 4 ani. Nu credeam că voi trăi să văd cum OUG 13 este reinventată cu concursul propriului meu partid, PNL. O mizerie fără seamăn! Culmea e că principalii promotori și inițiatori din cadrul Coaliției de Guvernare stau pitiți și tac ticălos. Unii au inițiat şi au insistat pe inițiere, alții au tăcut maiestuos şi de neînțeles, doar ca să fie linișteee!!!!! Să o ia naiba de liniște! Vom muri politic în liniște, dacă continuăm așa”.

Mai clar de atât, având în vedere şi poziţia lui Rareş Bogdan în ierarhia PNL, nu mai ai ce spune. O recunoaştere de la vârf că PNL a ştiut, ministrul Predoiu de la Justiţie s-a executat şi a redactat modificarea legii cum au vrut jupânii, senatorii PNL au primit în „plic” (email) modificările, s-au executat şi au votat.

Haioasă reacţia lui Vasile Dîncu: „principiie sunt una, votul este altceva”! Adică, în faţa ordinelor venite de la fruntea partidului, principiile nu valorează nimic, se ofilesc instant!

Rareş Bogdan îl completează pe Vasile Dîncu:

Unii au scris, iar soldățeii de teracotă au executat. Răul a fost făcut. La Bruxelles s-au aprins beculețele roșii, din nou. Societatea Civilă și Presă au reacționat nervos și corect, înspăimântați pe bună dreptate”.

Senatorul PNL Cristian Țăgârlaș, președintele comisiei juridice, confirmă ce s-a aflat pe surse: pragul de 250.000 de lei pentru infracțiunea de abuz în serviciu a fost stabilit „în coaliție” și comunicat membrilor comisiei, care și l-au „însușit” și l-au introdus în proiectul de lege.

Țăgârlaș afirmă că nu știe cine a propus valoarea pragului, dar spune că este o decizie politică pe care și-a asumat-o.

Au mai apărut ştiri despre bani din PNRR deja pierduţi şi despre bani pe care urmează să-i pierdem. Pensiile speciale nu se desfiinţează, iar CE a demonstrat de nenumărate ori că nu închide ochii. Vreţi banii, aliniaţi-vă la principiile şi valorile europene!

PSD şi PNL vor cere în 2024 votul românilor. Eu sper că nu suntem uituci, şi vom sancţiona la vot partidele care fac astfel de mişelii pe spatele românilor, şi permit clientelei politice să fure nepedepsită.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite