Moment aparte în peisajul muzical bucureștean...

0
0
Publicat:

 ...l-a constituit recitalul dedicat integral muzicii baroce de clavecin, moment susținut recent de Raluca Enea în Sufrageria Palatului Regal. Evenimentul face parte din seria actuală a  Festivalului de Muzică Veche, serial de concerte susținute de un entuziast grup de muzicieni, de organizatori. Cu toții țin a atrage atenția publicului nostru, asupra imensului tezaur al valorilor muzicale ale Barocului muzical european. Iar Enea este muzicianul unui atașament profesional ce decurge din propria vocație, acest atașament total față de marile valori ale muzicii secolelor XVII și XVIII.

image png

Iată că celebrul titlu  L'Art de Toucher le Clavecin, culegerea de piese datorată lui Francois Couperin, se dovedește a stârni în acest caz o adevărată pasiune împărtășită cu autentică noblețe. Știut este faptul, diversitatea timbrală a instrumentului cu specificul timbral al corzii ciupite, se realizează în baza măiestriei schimbării celor câtorva registre de care dispune un instrument sau altul.

Dar, marea artă a muzicianului instrumentist o reprezintă capacitatea acestuia de a imagina, de a reda mișcarea vie, respirația propriu-zisă a frazei muzicale, anume agogica susținerii acesteia; de asemenea cultura realizării, a susținerii propriu-zise a ornamentației.

Sunt aspecte pe care muziciana interpretă le deține cu autentică autoritate profesională; iar aceasta într-un repertoriu de largă extensie, de la Bach la Haendel, la Domenico Scarlatti, cele trei mari genii ale Barocului muzical, toți trei născuți în același an de grație, 1685.

Personal aștept cu vădit interes următorul moment al Festivalului de Muzică Veche, manifestare cu totul inedită în sălile noastre de concert, eveniment dedicat muzicii bizantine de cult.

Materialul a apărut anterior în revista România Literară.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite