Mișcările sindicatelor angajaților la stat și boșii din sistem de care nu zic nimic

0
0
Publicat:

De câteva săptămâni, România este bulversată de mișcările de proteste și greve, greve de avertisment și grevă generală, ale sindicatelor din anumite sectoare cu angajați la stat. Nimic nou sub soarele patriei.

FOTO Inquam Photos
FOTO Inquam Photos

Ciclic, an de an, de peste treizeci de ani încoace, bugetarii statului român ies constant în stradă și protestează sau cer statului tot felul de lucruri mai mult sau mai puțin îndreptățite!

Anual, sindicatele bugetarilor protestează și cer! Sunt două chestiuni diferite între a protesta și a cere, dar în ultima vreme, în media se face tot mai mult confuzia între acestea, fiind amestecate și „livrate” către publicul larg de mulți așa ziși reporteri de serviciu, la știri, cu un singur sens-acela de solicitare, de cerere: ex. „Vrem salarii mai mari! Vrem respectarea drepturilor!” Vrem bani! Vrem, vrem, vrem...

Pe de altă parte, aproape toate ieșirile în stradă, chiar dacă sunt denumite proteste sunt prezentate drept tot un fel de cereri chiar dacă unele dintre ele vizează direct unele proiecte, legi, reglementări, măsuri contestate și respinse de protestatari!

Cel mai proaspăt protest este cel al unui/unor sindicate ale polițiștilor față de proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale care vizează această categorie profesională de bugetari! Protest desfășurat și în fața reprezentanței Comisiei Europene în România, protest în cadrul căruia s-au făcut tot felul de declarații cu referire la polițiști, militari, siguranță și apărare națională, Uniunea Europeană și NATO!!!

De ani de zile, decenii întregi, domeniile esențiale finanțate de stat: Educația, Sănătatea, Siguranța publică sunt în declin vizibil în timp ce puterile politice și guvernările succedate nu au reușit să reformeze în mod real și viabil aceste sectoare!

Deși s-au discutat tot timpul, s-au făcut mereu proiecte, reglementări și legi, s-au alocat și cheltuit sume imense în timp, s-au perindat generații de politicieni și angajați ai acestor instituții, toboganul dezastrului a alunecat tot mai tare!

An de an, sindicatele din aceste sectoare au protestat și au cerut!

An de an, cei de la butoanele legislative și executive au promis, au proiectat și adoptat legi, care nu au corespuns nevoilor de schimbare sau nu au fost puse în practică de cei care erau obligați să facă acest lucru!

Nerespectarea promisiunilor și legilor adoptate sunt printre principalele cauze de proteste și greve ale bugetarilor!

De multe ori s-a vorbit despre faptul că aceste mișcări ale sindicatelor sunt controlate și dirijate de lideri aflați sub pulpana intereselor principalelor partide la guvernare, iar adevărul s-a văzut în multe cazuri.

De la o legislatură la alta, pe lista partidelor politice câștigătoare la alegeri s-au regăsit și ulterior au fost aleși în Parlament sau numiți în funcții ale Executivului lideri sindicali! Este o tradiție politică!

Și acum avem în Parlament foști lideri sindicali, cum ar fi un fost lider al sindicatelor din Poliție! Care nu știm ale cărui interese le promovează! Mai ieri parcă-l vedem pe toate ecranele televizoarelor! În calitate de parlamentar a fost și pe la Ambasada Rusiei, el știe de ce!!!

Despre politizarea domeniilor vitale ale societății românești și României-Educație, Sănătate, Siguranță, Apărare și altele - s-a vorbit și s-a discutat continuu.

S-a promis tot timpul, demagogic, depolitizarea acestor sectoare, dar, în realitate, din diverse interese, acestea au fost politizate și mai tare, prin  instalarea în structurile lor de conducere ale unor angajați aserviți politic partidelor la putere.

Acum, sindicatele din Educație sunt în grevă generală, iar principalele revendicări ale acestora sunt cunoscute de toată lumea, mărirea salariilor.

În stradă, în față au ieșit cadrele didactice de la catedră și liderii sindicali!

Dar o parte a angajaților cu funcții de conducere din sistemul național de educație, boșii din inspectoratele județene, directorii de instituții de învățământ și alții ajutați politic, unii membri de partid, ce au făcut, ce fac în acest timp cât dascălii din școli protestează și își cer drepturile?

Nu am văzut printre cererile dascălilor din stradă nimic despre depolitizarea reală a sistemului de educație națională, nimic despre înlăturarea căpușelor care primesc nemeritat niște salarii babane de la stat!

Nu am văzut nimic referitor la toxicitatea trepădușilor de partid în minister, în licee și școli!!!

De ce nu se revoltă fățiș profesioniștii, dascălii adevărați, dedicați, truditori la catedră, cu salarii mici față de căpușele din sistem, șefii lor, oamenii partidelor la guvernare ajunși pe funcții politic?!!!

De frică?

Oare câți dintre angajații inspectoratelor, câți dintre directorii instituțiilor de învățământ sunt acum oamenii principalelor partide la putere, PSD și PNL?

Există vreun județ în România unde să nu existe în aceste sectoare vitale, conducători cu adevărat profesioniști pe domeniul lor de activitate nenumiți pe funcții pe criterii politice, fără să fie trepăduși politici?

Nu ar fi normal ca sindicatele care apără cu adevărat interesele membrilor pe lângă revendicările îndreptățite, să arate cu degetul și să ceară depolitizarea instituțiilor și eliminarea căpușelor politice și de orice fel din sistem?

Citiți și gândiți!

P.S.

Că tot este vacanță forțată pentru elevi!

Închei acest text în corul vocilor unor copii de până în zece ani, care se aud sonor, cu „învață” în părculețul din apropiere, scandări de galerie, care își bagă și își scot diverse chestii pe gură, ceva de genul: „S-a pi..t Rapid pe ea! M...e Steaua!!!” Scandări „învățate” de la copii și de maturii machitori din parc, dar și de muncitorii care lucrează la reabilitarea blocurilor din apropiere!

Percepție proprie-Mulți copii din ziua de azi nu știu și nu vor să învețe lucruri frumoase și nici nu știu să se joace frumos! Pentru ei importante sunt manifestările urâte ale societății actuale, indecente, imorale, zgomotoase, vulgaritatea, lipsa de bun simț, afișarea lipsei de educație și a celor șase ani de acasă!!!

Asta-i România autoeducată din om în om! Realitatea din teren!

Ce învață unii elevi în afara școlii și ce învață unii oameni maturi de la copii!!!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite