Ministrul Cîmpeanu trebuie să consulte Comisia Europeană pe forma consolidată a proiectelor legilor Educaţiei

0
0

Guvernul României are o problemă cu proiectele de legi ale Educaţiei. Trebuie să se consulte cu CE pe forma legilor Educaţiei rezultată după consultări. Cum CE nu ar accepta în niciun caz articolele din proiecte referitoare la protecţia plagiatorilor, ministrul Cîmpeanu are o problemă mare cât casa. De aceea nici nu se grăbeşte să publice forma finală a proiectelor de legi.

FOTO Inquam Photos / Liviu Chirica
FOTO Inquam Photos / Liviu Chirica

Este clar că cei de la CE au fost la curent cu toate dezbaterile din ţară referitoare la aceste proiecte, mai ales la cele apărute în media. Inclusiv cu poziţiile celor 150 de intelectuali de frunte, pe care ministrul Cîmpeanu i-a bagatelizat, spunând că „nu ies cu nimic în evidență din perspectiva educației sau a caracterului intelectual”. Să vedem dacă mai poate bagateliza şi opinia CE referitoare la legile Educaţiei.

Plus o petiţie semnată de 45.000 de cetăţeni, împotriva aceluiași pachet de legi promovat de Cîmpeanu.

La CE sunt sute, poate mii de experţi care monitorizează zilnic ce se întâmplă în fiecare ţară a UE.

Apare în plus eliberarea  banilor din PNRR, legată strict de îndeplinirea ţintelor şi jaloanelor. Pentru Educaţie sunt prevăzuţi în PNRR 4 miliarde de euro, dar şi o listă întreagă de ţinte şi jaloane care trebuie îndeplinite.

Într-o intervenţie pentru edupedu.ro, un oficial al CE spune următoarele:

„Comisia Europeană monitorizează implementarea Planului de Redresare și Reziliență, în timp ce Ministerul Educației este responsabil pentru implementarea componentei de educație a acestuia. Îndeplinirea țintelor și jaloanelor stabilite în Anexa Deciziei de Implementare a Consiliului (CID) pentru aprobarea PNRR este o precondiție pentru fiecare plată. Pachetul legislativ pentru educație se preconizează a fi elaborat în strânsă legătură cu stakeholderii cheie, potrivit cerințelor Deciziei de Implementare a Consiliului. Mai departe Comisie Europeană urmează să fie consultată pe proiectele de legi de îndată ce Ministerul Educației are o versiune consolidată a acestora, după procesul de consultare. Mai mult, Comisia Europeană susține sistemul de educație din România prin fondurile europene structurale și de investiții“.

Mai clar de atâta nu ştiu ce s-ar mai putea spune.

Fără îndoială că ministrul Educaţiei a avut contacte cu oficiali de la CE, după publicarea pachetului de proiecte de legi. Şi a primit avertismentele pe care le bănuim cu toţii.

Pe de altă parte, timpul nu lucrează în favoarea celor care vor ca legile să intre în vigoare la 1 septembrie 2023. Pentru că în parlament vor rămâne în dezbatere cam un an de zile, iar legislaţia subsecventă, HG-uri şi OM-uri cel puţin încă opt luni. Aşa că nici gând să fie respectat calendarul sperat de Cîmpeanu.

Protecţia  plagiatorilor, primul beneficiar fiind premierul Ciucă, va ridica o mare problemă celor de la Bruxelles. Nu întâmplător în intervenţia obinută de edupedu.ro, oficialul de la CE spune:

„Recent Comisia a adoptat Inițiativa pentru o strategie europeană a universităților.  ... Aceasta include în mod imanent lupta împotriva plagiatului și a plagiarismului

Este  clar că dacă vrea binecuvântarea CE pe pachetul de legi, şi banii din PNRR, Cîmpeanu trebuie să renunțe la articolele referitoare la protecţia plagiatorilor.

În plus, forma legilor rezultată după consultări, n-ar trebui să mai stârnească aşa o reacţie vehementă de controverse şi critici, cum a stârnit prima variantă. Dacă aşa se va întâmpla, nu văd trecerea pachetului de proiecte de legi prin parlament și acordul CE.

Acestea sunt problemele mari cu care se confruntă Cîmpeanu şi pe care trebuie să le rezolve cât mai urgent.

Sau să retragă pachetul de proiecte de legi şi să demisioneze.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite