„Mă pregătesc să intru într-o ședință la Antropologie”

0
0
Publicat:

Așa a început dialogul meu cu academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici în dimineața zilei de 3 mai 2023.

Academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici
Academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici

Intenționam să scriu despre o strălucită colaborare a domniei sale cu bine cunoscuta revistă Clipa a Fundației „Niște țărani”, publicație distinsă cu diploma Academiei Române pentru „ ținută revistei, activitatea desfășurată și colaborarea statornică cu membrii Academiei”,  caracterizare semnată de academicianul Dan Berindei.

Revista Clipa a dedicat de la apariția ei o pagină și uneori două pagini, sub titlul Academica, semnate de mari istorici, Dinu C. Giurescu, Alexandru Surdu, Dan Berindei, Florin Constantiniu și Răzvan Theodorescu.

Academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici avea rezervată sub titlul Inedit ultima pagină, scrierile domniei sale apărând pe rând ulterior în volume de memorii cu fotografii ca niște albume de artă.

În dimineața zilei de 3 mai 2023, academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici, care peste două luni, la 7 iulie, urma să împlinească 100 de ani, cu o memorie fabuloasă, ne-a amintit titlurile acestor volume: „Viața la țară„, „Vacanțele boierilor”, „Vacanțele familiei la București”, „Lumea bună de altădată”.

- Acum mă pregătesc să scriu și volumul care va purta titlul ”Amintiri despre personalitățile pe care le-am cunoscut”!!

La 100 de ani!!!

Aș vrea să vă povestesc o întâmplare care trimite la Romeo și Julieta, petrecută în familia boierilor Bălăceni de la Stolnici.

Invitându-i la Slătioara, la casa noastră, pe academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici și pe soția sa, o cunoscută descendentă a Brâncovenilor, invitație prilejuită de acordarea marelui Premiu al Fundației „Niște țărani”, festivitate petrecută în bisericuța celebră prin Friza Potecașilor din satul slătiorean al Vioreștilor, mi-am permis, dată fiind căldura prieteniei cu care m-au onorat, s-o întreb pe Doamna:

- Cum v-ați căsătorit dumneavoastră, o Brâncoveancă pură, cu un urmaș al boierilor Bălăceni de la Stolnici care, așa cum se știe, nu l-au iubit pe Brâncoveanu, ba dimpotrivă?

- Iubirea, dragă domnule Dinu Săraru, e mai puternică decât Istoria!

Cu această poveste sper să vă fi oferit măcar o schiță de portret a unuia dintre cei mai de seamă inspirați și obiectivi și cu har memorialiști din întreaga cultură română.

Dialogul din dimineața zilei de 3 mai 2023 cu academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici a fost o lecție strălucită a Învingătorilor vieții.

Nădăjduiesc ca memoria mea crepusculară la 91 de ani să mă fi ajutat ca acest omagiu să-l fi scris cu tot sufletul cu care îi urez

La mulți ani!

P.S. Acest omagiu va fi cuprins în volumul omagial consacrat lui Constantin Bălăceanu Stolnici la aniversarea din 7 iulie a unui veac de viață cu adevărat bogată.  

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite