Legile lui Tudorel Toader: când sluga se bucură că devine sclav

0
0
toader tudorel
Tudorel Toader, ministrul Justiţiei

Era de a┼čteptat: Tudorel Toader nu lucreaz─â brutal ┼či la ad─âpostul ├«ntunericului, ca Florin Iordache. Dar c├óteva dintre propunerile sale pentru legile Justi┼úiei par a avea acela┼či efect ca cele promovate de predecesorul s─âu. Planul e acela┼či, s-a schimbat doar tactica. Iar cozile de topor din sistemul de Justi┼úie se preg─âtesc de aplauze puternice, prelungite, c─â tot a fost 23 August.

Tudorel Toader aplic─â ceea ce am putea numi Doctrina Dragnea: deprivarea pre┼čedintelui de orice prerogative care nu ├«i sunt acordate explicit prin Constitu┼úie. Izolarea institu┼úional─â adic─â. A┼ča c─â domnul Toader propune ca ┼čefii Parchetelor s─â nu mai fie numi┼úi de pre┼čedintele ┼ú─ârii, ci de sec┼úia de procurori a CSM, la propunerea ministrului Justi┼úiei. Este al patrulea gest al actualei puteri din aceast─â serie, dup─â ce majoritatea parlamentar─â l-a exclus pe pre┼čedinte din procedura de numire a ┼čefilor de la Autoritatea pentru Comunica┼úii ┼či de la serviciile secrete ale Internelor ┼či Armatei.

├Än conferin┼úa de pres─â de miercuri, Tudorel Toader ┼či-a justificat propunerea prin inten┼úia ├«ndep─ârt─ârii factorului politic de sfera sistemului judiciar. Am putea crede aceast─â afirma┼úie a ministrului Justi┼úiei doar dac─â ar fi consecvent m─âcar pre┼ú de o or─â ┼či jum─âtate, c├ót a durat conferin┼úa. C─âci ├«n acela┼či pachet legislativ, domnul Toader a mai inclus o propunere care intr─â ├«n coliziune frontal─â cu declara┼úia sa de inten┼úie: trecerea Inspec┼úiei Judiciare ├«n subordinea Ministerului Justi┼úiei. Adic─â exact sub controlul factorului politic. ┼×i ├«nc─â ce controlÔÇŽ

De bine, de r─âu, pre┼čedintele ÔÇ×interferaÔÇŁ ├«n activitatea procurorilor o dat─â la trei ani, c├ónd f─âcea numirile de ┼čefi. Pe c├ónd Inspec┼úia Judiciar─â ÔÇ×interfereaz─âÔÇŁ cu activitatea nu doar a procurorilor, ci ┼či a judec─âtorilor - ┼či o face ├«n fiecare zi, nu o dat─â la trei ani. Or punerea acestei institu┼úii sub control politic este de departe cea mai periculoas─â dintre propunerile ministrului. Pu┼úinul pe care eventual l-am c├ó┼čtiga prin ocultarea pre┼čedintelui la numirea procurorilor ┼čefi ├«l pierdem cu asupra de m─âsur─â la controlul permanent pe care ├«l va avea ministrul Justi┼úiei asupra tuturor magistra┼úilor. Rodica St─ânoiu nu putea spera la un urma┼č mai bun.

Dar ┼čocul zilei nu l-a furnizat Tudorel Toader, ci Inspec┼úia Judiciar─â. Aceast─â institu┼úie ancheteaz─â abaterile disciplinare ale magistra┼úilor ┼či ├«nainteaz─â propuneri de sanc┼úionare c─âtre CSM. Inspec┼úia Judiciar─â a fost ├«n subordinea Ministerului Justi┼úiei p├ón─â ├«n anul 2005, c├ónd a trecut ├«n subordinea CSM, iar ├«n anul 2012 a devenit institu┼úie autonom─â. Un purt─âtor de cuv├ónt al institu┼úiei a declarat c─â ÔÇ×Inspec┼úia Judiciar─â apreciaz─â inten┼úia ministrului Justi┼úiei de a consolida independen┼úa acestei institu┼úii fa┼ú─â de Consiliul Superior al MagistraturiiÔÇŁ. F─âr─â s─â spun─â ├«ns─â nimic despre viitoarea dependen┼ú─â fa┼ú─â de Ministerul Justi┼úiei.

Nu ┼čtim dac─â purt─âtorul de cuv├ónt a ├«n┼úeles exact despre ce e vorba, dac─â era beat sau dac─â chiar a vorbit ├«n numele institu┼úiei. C─âci s-a purtat exact ca o slug─â - altminteri om liber - care se bucur─â c├ónd ├«n cas─â p─âtrund pira┼úii ┼či-i ucid st─âp├ónii, iar la final apreciaz─â inten┼úia pira┼úilor de a-l lua sclav.

O alt─â idee problematic─â a lui Tudorel Toader este ├«nfiin┼úarea unei noi direc┼úii ├«n Parchetul General, care s─â se ocupe strict de faptele penale ale magistra┼úilor. ├Än condi┼úiile ├«n care infrac┼úiunile comise de magistra┼úi, ├«n special cele de corup┼úie, au un grad foarte mare de sofisticare, sunt vitale pentru succesul viitoarei direc┼úii calitatea procurorilor angaja┼úi acolo ┼či suportul tehnic care li se pune la dispozi┼úie.

Cum la DNA exist─â deja un serviciu specializat pentru aceast─â problem─â, care chiar a ob┼úinut rezultate notabile, iar ministrul Toader nu a oferit nicio justificare pentru modificarea propus─â, putem avansa ipoteza unui tribut pl─âtit magistra┼úilor care sunt sau se preg─âtesc s─â devin─â corup┼úi ┼či vor s─â scape de radarul DNA.

Iar vestea cu adev─ârat proast─â abia acum urmeaz─â ┼či nici m─âcar nu e nou─â: pachetul de legi propus de Tudorel Toader va merge la Parlament. R─âul cel mare de acolo vineÔÇŽ┬áUltima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite