Lecţii pentru unguri

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maghiarii din Transilvania sunt constant aţâţaţi de diverşi politicieni unguri care, în lipsa unor proiecte viabile, propun electoratului lor un viitor construit din obsesia pentru un trecut mort. Politicienii care fac asta trebuie să înţeleagă un lucru foarte important.

Preşedintele Parlamentului Ungariei este plimbat „ca ursul" prin Ţinutul Secuiesc de către liderii Partidului Civic Maghiar, pentru propagandă electorală. Kover Laszlo, şeful legislativului maghiar, s-a supărat foarte rău pentru că statul român a blocat parazitarea electorală a pelerinajului catolic de Rusalii şi s-a apucat să vorbească prostii.

Kover a acuzat de barbarie autorităţile române pentru că Partidul Civic Maghiar nu a fost lăsat să facă spectacol şovin. Înhumarea scriitorului horthyst era pretextul pentru aţâţarea naţionalismului agresiv maghiar. Kover şi liderii Partidului Civic Maghiar voiau să pună în scenă, cu acest prilej, glorificarea unei perioade istorice care, pentru mii de români, a însemnat foarte multă suferinţă. Aceşti politicieni consideră că stimulând instincte şovine fac un bine comunităţilor lor. Atât îi duce capul!

Maghiarii care simt nevoia să participe la astfel de manevre electorale trebuie puşi în faţa unor informaţii importante care să-i ajute să înţeleagă mai bine efectele circului şovino-electoral în care sunt atraşi.

Prima ştire
şi cea mai relevantă în contextul alegerilor locale este că glorificarea unei părţi din trecut nu astupă gropile din asfalt, nu izolează termic clădirile, nu modernizează canalizarea şi nu sporeşte cu nimic altceva confortul unei comunităţi locale. Nu rezolvă niciuna dintre problemele cu care se confruntă maghiarii şi românii din Transilvania şi întreaga ţară. Cei care fac gargară naţionalistă sunt incapabili să producă soluţii pentru comunităţile lor şi, în lipsă de proiecte, agită spiritele degeaba.

Mai important însă este un alt aspect. Partiotismul maghiar este de admirat. Românii pot învăţa de la unguri cum trebuie să fie mândră o naţiune de identitatea ei, cum se iubeşte patria mamă şi cum se respectă valorile naţionale. Exprimat în limitele respectului pentru trecutul comun care nu este dureros pentru români, naţionalismul maghiar este admirabil şi merită respect.

Însă, există o limită pe care politicienii maghiari nu trebuie să o treacă şi de care trebuie să fie conştienţi ungurii care se lasă atraşi în mrejele extremiştilor. În istoria noastră comună există momente relativ recente, foarte dureroase pentru mii de români: supravieţuitori, copii sau nepoţi ai celor care au trăit crimele din Ardealul ocupat de trupele lui Horthy.

Glorificarea
acelei perioade este o jignire foarte gravă la adresa celor care încă au răni deschise din perioada 1940-1944. Este o nesimţire cruntă şi o lipsă crasă de respect pentru familiile celor ucişi atunci circul electoral de acum al Partidului Civic Maghiar. Liderii acestui partid ar trebui să înveţe de la români lecţia toleranţei şi respectului pentru valorile altora.

Lăsând la o parte măscăricii ca Vadim şi Funar, România a dat Europei în ultimii 20 de ani o lecţie de toleranţă şi calm. Maghiarii din Transilvania au în acest moment toată autonomia pe care o doresc. Pot să-şi exprime cum doresc identitatea naţională şi au făcut tot ceea ce au vrut numai pentru că românii au dat dovadă de toleranţă, calm şi respect pentru această minoritate. Numai vamă nu şi-au pus la intrarea în Ţinutul Secuiesc. Pe scurt, li s-a dat tot ceea ce au cerut, cat timp aceste pretenţii au avut ca logică păstrarea identităţii etnice. Şi este bine că România a dat lumii acest exemplu.

Din păcate însă, printre cetăţenii români de naţionalitate maghiară sunt şi indivizi care cred că atitudinea jignitoare la adresa altora este o cale către succesul politic. Persoane cu gândire rudimentară care sacrifică liniştea comunităţilor lor numai pentru a se cocoţa la putere.

Maghiarii din aceste comunităţi trebuie numai să privească în jur pentru a înţelege că gargara electorală care li se serveşte nu-i ajuta la nimic şi este chiar nocivă. Ce se poate întâmpla bine unei comunităţi în care există o atitudine şovină? Cum îşi poate imagina cineva viitorul în Uniunea Europeană cu mentalităţi ancorate în ordinea din anii `40? Cât de prosteşte este să vorbească cineva de „Ungaria mare" într-un prezent în care nu mai există graniţe şi va exista o monedă comună? Cât de stupid este discursul autonomist în localităţi unde consiliul local decide ce vrea comunitatea locală şi unde există deja toată autonomia posibilă?

În oglindă, românii au avut parte de extremişti la fel de nocivi şi au învăţat să-i perceapă ca atare, după ce au constatat că în spatele discursurilor sforăitoare nu există nicio soluţie pentru viitor. Partide la fel de nocive ca Partidul Civic Maghiar, care au avut în trecut procente uriaşe, sunt acum sub pragul electoral. Maghiarii pot învăţa şi lecţia asta de la noi.

Dincolo de tot ceea ce ne separă, în trecut, prezentul este acelaşi pentru toţi. Soluţiile problemelor cu care ne confruntăm nu pot fi găsite şi aplicate decât împreună şi mai ales respectându-ne unii pe alţii.

Malin Bot este redactor-şef adevarul.ro

Spune şi tu ce părere ai despre politicienii care apelează la şovinism şi au discurs extremist. Intră în dezbatere în secţiunea de comentarii, de mai jos!


Citeşte alte comentarii despre acest caz:

Dezintegrarea României

Partidul Civic Maghiar şi băncile lui Funar


Citeşte şi alte opinii de Malin Bot:


Mitul persecutării politice a lui Adrian Năstase

Infractorii adunaţi în PDL şi incompetenţii toleraţi în DIICOT

Bestiile din slujba partidelor


România mea şi România lor

Revoluţia care nu a mai avut loc

Nevoia de modele şi morală




De ce nu ne pasă de România?

Atrocităţi comise în numele lui Dumnezeu


Citeşte alte opinii pe platforma
ideilibere.ro“:

image image image image image image

Libertatea cuvântului ne aparţine nouă şi nimic nu poate să o îngrădească, dacă noi nu vrem asta

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite