Prostie sclipitoare

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unde s-a mai văzut să deschizi o autostradă, dar să nu pui indicatoare către ea? Pentru ce ai mai deschis-o, dacă nu vrei să o găsească șoferii? Cât de mari sunt indolența și incompetența în birourile unde s-a decis cum să fie semnalizat traseul către A3?

Accesul către Autostrada București-Ploiești, de pe DN 1, este un exemplu de prostie incredibilă. S-au investit sute de milioane de euro, dar nu s-au găsit bani pentru trei panouri indicatoare. Este o situație tipic românească.

Un singur indicator este plasat pe DN 1, la ieșirea din București, cu direcția A3 Ploiești. După ce virează la dreapta, șoferii ajung într-o intersecție prin care se intră pe șoseaua de centură a Capitalei. Aici surpriză. Sunt indicatoare pentru toate direcțiile, mai puțin pentru Ploiești. Nu îți rămâne decât să dai cu banul și să mergi la nimereală. Dacă te-ai documentat despre noua autostradă, poți să intuiești că este undeva la Est de DN 1, să virezi la dreapta și să urmărești indicatoarele către Constanța și Suceava. Abia după câțiva kilometri își face apariția un indicator meschin, plasat pe dreapta șoselei, pe care scrie mic A3 și atât. Dacă ai răbdare, găsești autostrada în cele din urmă.

La capătul opus al autostrăzii, șoferii care vin pe centura Ploieștiului, dinspre Buzău, nu văd niciun indicator către A3. Cine știe drumul e norocos, cine nu știe, nu are decât să meargă la nimereală. Desigur, dacă întrebi responsabilii din ministerul de resort sau Compania Națională de Drumuri și Autostrăzi ești îngropat în explicații birocratice pentru aberația din teren. Dincolo de ele rămâne însă o realitate simplă: statul român plătește peste 450 de milioane de euro pentru o autostradă, dar nu e capabil să pună trei indicatoare de 50 de euro.

Unde s-a mai văzut să deschizi o autostradă, dar să nu pui indicatoare către ea? Pentru ce ai mai deschis-o, dacă nu vrei să o găsească șoferii? Vă dați seama cât de mari sunt indolența și incompetența în birourile unde s-a decis cum să fie semnalizat traseul către A3?

Acesta e doar un exemplu al prostiei sclipitoare cu care este administrată România. Peste tot pe drumurile patriei dai peste situații similare, mărturii ale distanței pe care o mai avem de parcurs până la normalitate, pe drumuri prost semnalizate și pline de gropi.

Mălin Bot este redactor-şef www.adevarul.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite