Cum ne controlează

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Politicieni, afacerişti, manageri şi directoraşi aroganţi controlează destinele a mii de oameni folosind pârghii banal de simple şi mai ales bazându-se pe bunul simţ al celor controlaţi.

Se spun multe despre motivele pentru care merg lucrurile atât de prost în Romania. Opinia mea este că, dintre toate relele, aroganţa este cea care provoacă cele mai mari drame. Nimeni nu discută cu nimeni, toţi se cred geniali şi deţinători ai adevărului absolut, toţi iau decizii "destepte", care se dovedesc catastrofale la final pentru simplul motiv că nu au fost discutate şi bine gândite.

Oamenii afectaţi nu sunt niciodată întrebaţi şi de aceea deciziile nu au legătură cu realitatea.

Când te-a întrebat ceva parlamentarul tău? Dar primarul tău? Când a stat de vorbă cu tine patronul tău? Când te-a ascultat directorul companiei în care lucrezi, înainte să ia o decizie care să te afecteze? Câţi şefi de instituţii publice „se demit" să discute cu oamenii pe care îi afectează cu deciziile lor? Nu fac asta pentru că ei au convingerea că ştiu mai bine "cum stă treaba" decât cei care fac treaba. Ei ştiu tot, sunt deţinătorii adevărului absolut şi acţionează ca atare.

Aroganta celui cu bani, funcţie sau putere mai îmbracă o formă perversă: lipsa de respect.

Nu dau doi bani pe noi, ne ignoră, ne considera doar nişte cifre într-o contabilitate din care ei văd numai profitul şi oportunităţile de vânzare. Pentru ei nu suntem oameni. Suntem procente în sondaje, poziţii în organigrame, puncte de audienţă, unităţi vândute şi utilizatori de card. Nu ne văd, nu existăm pentru ei. De aceea nu au nicio jenă să ne demoleze vieţile, tot ceea ce noi însemnăm pentru ei nu există.

Drama Romaniei este că are prea mulţi politicieni, oameni de afaceri, manageri, directori şi directoraşi din carton, care nu realizează cât rău provoacă numai din aroganţă şi din convingerea că sunt perfecţi. Oameni care îi tratează pe cei din jur cu o crasă lipsă de respect.

Dacă îi iei la bani mărunţi, constaţi că nu au nimic solid în trecut. Vezi un mare gol în spatele CV-ului pompos. Au păcălit viaţa, au minţit frumos, fără să respire, când a trebuit. Au înşelat, când a fost necesar, au ştiut să facă afaceri cu statul sau să se plaseze pe lista potrivită şi au ajuns să decidă. Dacă le faci o radiografie constati ca sub straturile de grăsime pecuniară nu se afla vreo coloană vertebrală a unei idei sclipitoare, cariere profesionale sau afaceri oneste. Vezi numai minciuni, fraude, falsuri, înşelăciuni şi păcălirea continuă a vieţii.

Constaţi că nimic din ceea ce sunt nu îi indreptăţeşte să fie deasupra altora. Cu toate acestea s-au cocotat la bani, la putere, la decizie. Ne controlează. Se joacă cu vieţile noastre, se joacă cu familiile noastre. Pentru ei totul e o joacă şi noi suntem nişte sclavi pe care consideră că au dreptul să-i trateze cum doresc şi pentru care nu au niciun respect.

În final îi ingroapă propria aroganţă şi lipsă de structură osoasă. Dar, de fiecare dată, din păcate, asta se întâmplă după ce au nenorocit zeci, sute, mii de oameni decenţi care au făcut greşeala să le creadă minciunile, să fie de bună-credinţă şi nu au realizat că soarta lor e în mâinile unor impostori.

Stiţi cum ne controlează? Folosind pârghii simple şi rudimentare: frica, ura şi dezbinarea. Ne-au împărţit în două tabere, ne-au umplut capul cu diverse spaime şi acum ne controlează cu gândul numai la propriul profit. 

Mălin Bot este redactor-şef  www.adevarul.ro

Citeşte şi alte opinii de Malin Bot:

Temă de casă pentru Victor Ponta

Prompterul lui MRU

Escrocheria lui Dan Diaconescu

Maimuţa, Ciorbea şi normalitatea

Râie comunistă

Ţiganii

Cetăţeanul complicat Dan Voiculescu

De ce stăm în genunchi?

România mea şi România lor

Revoluţia care nu a mai avut loc

Nevoia de modele şi morală



De ce nu ne pasă de România?

Atrocităţi comise în numele lui Dumnezeu


Citeşte alte opinii pe platforma
ideilibere.ro“:

image image image image image image

Libertatea cuvântului ne aparţine nouă şi nimic nu poate să o îngrădească, dacă noi nu vrem asta

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite