Jurnal de TIFF: intimitate, dragoste şi foarte mulţi câini

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Lavinia Balulescu
FOTO Lavinia Balulescu

„Zilele filmului românesc“ din cadrul „Transilvania International Film Festival“ (TIFF) de la Cluj-Napoca au debut joi cu două pelicule îndelung aşteptate şi care cu această ocazie au avut premiera naţională. Este vorba despre „Nu mă atinge-mă“, al Adinei Pintilie, câştigător al Ursului de Aur la Berlin, dar şi despre „Charleston“, în regia lui Andei Creţulescu.

Spectatorii de la „Nu mă atinge-mă“ erau cel mai probabil pregătiţi pentru pelicula care avea să urmeze, iar Adina Pintilie a fost prezentă în sală la începutul filmului, încercând să transmită publicului, în câteva cuvinte, cât de important a fost ca cei care au luat parte la proiect să aleagă să împărtăşească intimitatea cu alţi oameni.

Provocator încă din primul cadru, filmul, la graniţa dintre documentar şi ficţiune, spune povestea unei femei care caută calea de întoarcere la propriul corp, de regăsire a propriei intimităţi şi sexualităţi, şi o face prin mai multe metode. Fie angajează un tânăr să se masturbeze în faţa ei, fie are mai multe întâlniri cu un travestit pasionat de muzică clasică sau urmăreşte, din spatele unui geam, nişte cursuri speciale în care oamenii încearcă să se reconecteze cu partenerii lor sau cu alţi oameni.

Filmul controversat al Adinei Pintilie, aplaudat şi respins în egală măsură încă de la început, a fost bine primit în Cluj, iar oamenii au rămas mai apoi minute în şir în sală, pentru a se întâlni cu mai multe personaje din „Nu mă atinge-mă“.

„Charleston“, proiectat la TIFF imediat după „Nu mă atinge-mă“, spune povestea unui bărbat care tocmai şi-a pierdut soţia într-un accident rutier şi care este vizitat de fostul amant al acesteia. Întâlnirea dintre cei doi este neaşteptată şi comică, iar reacţiile sălii au fost pe măsură.

Ambele filme vor rula şi în cinematografe, dar cei care încă mai sunt la TIFF în acest weekend trebuie să ştie că mai au o şansă să le vadă şi la Cluj. „Nu mă atinge-mă“ mai poate fi văzut vineri, de la ora 18.30, la Casa de Cultură a Studenţilor.

Tot în cadrul „Zilelor Filmului Românesc“ de la TIFF mai puteţi vedea în weekend: „Dacii liberi“ (regia Monica Lăzurean-Gorgan, Andrei Gorgan), „Secretul fericirii“ (regia Vlad Zamfirescu), „Pororoca“ (regia Constantin Popescu), „Licu, o poveste românească“ (regia Ana Dumitrescu), „Caisă“ (regia Alexandru Mavrodineanu), „Meda sau partea nu prea fericită a lucrurilor“ (Emanuel Pârvu), „Un pas în urma serafimilor“ (Daniel Sandu), „Soldaţii. Poveste din Ferentari“ (Ivana Mladenovic), „Povestea unui pierde-vară“ (regia Paul Negoescu) sau „Câteva conversaţii despre o fată foarte înaltă“ (Bogdan Theodor Olteanu).

Un alt film care nu ar trebui ratat, nici la TIFF, dar nici în cinematografe în general, este noua peliculă semnată de regizorul Wes Anderson, „Insula câinilor“. Este vorba despre o animaţie care se petrece în Japonia, într-un viitor distopic, acolo unde o aşa-numită gripă canină duce la izolarea tuturor patrupedelor pe o insulă plină de gunoaie. Aici ajunge şi Atari, un băieţel care îşi caută câinele şi care are nevoie de ajutorul celorlalţi câini pentru a-l găsi. Am văzut filmul într-o sală plină de copii hipnotizaţi de povestea excelent spusă şi desenată, dar dacă l-aţi ratat îl mai puteţi vedea tot în cadrul TIFF duminică, de la ora 14.00, la Casa de Cultură a Studenţilor.

Citiţi şi:

TIFF, concediul cu filme

Jurnal de TIIFF: Cine l-a ucis pe Don Quijote şi cine i-a omorât pe ceilalţi

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite