Învârtita Dorului şi un primar de mare ispravă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu două zile înaintea debutului, cea de-a 50-a ediţie a cunoscutei sărbători oiereşti din Vaideenii Vâlcii, Învârtita Dorului, a fost pusă brutal sub semnul întrebării de o năprasnică furtună şi de un adevărat potop al lui Noe, nemaicunoscute până atunci de bătrânii ciobani ai vestitei aşezări cu chip şi spirit ardelenesc din nordul Olteniei de sub munte.

Din dealurile care străjuiesc bogata comună ale cărei turme de oi împestriţează acum câmpiile Sloboziei şi ale Tulcii şi ale Dobrogei şi ale Banatului, de la Vinga dintre Timiş şi Arad, s-au pornit, absolut din senin, cum apar aproape toate nenorocirile, puhoaie de ape, torente care cărau cu ele în mijlocul chipeşei comune bolovani în toată puterea cuvântului, valuri de nisip, grohotiş, crengi şi trunchiuri de copaci întregi care, trecând peste curţile caselor, s-au izbit în ele, s-au prăvălit pe uliţe spre albia înfuriată şi revărsată a râului Luncavăţ.

Nu-şi mai aduce aminte nimeni de un asemenea cataclism. Cum se ştie, televiziunile – toate – au transmis imaginile apocaliptice.

Şi totuşi, Învârtita Dorului n-a fost amânată! Un primar tânăr şi ambiţios şi şcolit bine, Achim Daniel Băluţă, cu o conştiinţă acută a verticalităţii ardeleneşti şi a responsabilităţii cu privire la identitatea nobiliară a Vaideenilor – care, să recunoaştem, şi-au păstrat întotdeauna firea şi mândria – şi neapărat cu sprijin judeţean solidar, în două zile Vaideenii şi-au recăpătat înfăţişarea cunoscută, cel puţin în centrul aşezării, repet dintotdeauna bogată.

Şi pentru că veni vorba de bogăţia acestei insule ardeleneşti din zona cea mai pitorească din geografia Olteniei – Oltenia de sub munte – trebuie să însemn aici că în 1989, la Vaideeni, în acel 23 august al anului, au fost declaraţi cu mândrie, oficial, un număr de oieri milionari!

Şi astăzi – deşi oile lor sunt împânzite în toată ţara – pentru că transhumanţa istorică nu-şi mai află recunoaşterea, sunt oieri din Vaideeni care au ciopoare de 5000 de oi.

Ei bine, cea de-a 50-a aniversare a fost sărbătorită cu o rigoare a respectării programului iniţial, chiar ardelenească.

Tânărul primar, nu numai un bun gospodar, dar şi un absolvent de universitate severă – Academia Economică – şi-a dovedit exemplara aplecare spre cultură şi spre faptul de cultură, dominat de respectarea tradiţiei şi de etica identităţii naţionale.

Au fost invitate astfel şi au venit la o paradă emoţionantă a costumului şi cântecului ardelean 21 de formaţii din Bistriţa-Năsăud până în Hunedoara şi până la Novaci şi Polovragi, din apropiere, aproape 500 de reprezentanţi ai unui univers etnofolcloric rar întâlnit într-un unic spectacol, au fost chemaţi şi au venit mari cântăreţi – vedete autentice ale muzicii populare – într-o reprezentaţie realizată în colaborare cu TVR Craiova şi Televiziunea Naţională, girată de Iuliana Tudor – Marioara Morărescu de astăzi.

A fost organizat un târg ţărănesc, au fost lansate trei cărţi consacrate Vaideenilor: traducerea unei lucrări „Învârtita Dorului şi Fluierul din Vaideeni“ – 2 volume – a cercetătorului francez Louis Lasance şi „O viaţă trăită prin muncă“, biografia Dascălului comunei Vaideeni, profesorul de limbă şi literatură română Vartolomei Todeci, mentorul spiritual al Vaideenilor şi al întregii vieţi artistice vaideene, căruia primarul tânăr şi Consiliul Comunal i-au acordat titlul de Cetăţean de Onoare la 86 de ani. A fost şi acesta un act de onoare important şi semnificativ al celei de-a 50-a aniversări a sărbătorii.

În sfârşit, a fost bătută la Monetăria Statului o medalie jubiliară.

Ca în timpurile normale!

PS: Îmi îngădui aici să adresez un gând de recunoştinţă şi un omagiu traducătorului de literatură română în limbile rusă şi bulgară, Corneliu Ionel Ciubotaru – un diplomat şi un gazetar devotat culturii române care a încetat din viaţă în aceste zile. Domniei sale îi datorez traducerea în limba bulgară şi apoi în limba rusă a romanului „Ciocoii noi cu bodyguard“, în limba rusă împreună cu catedra de Limbă şi Literatură Română a Universităţii din Sankt Petersburg.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite