Generalul Ciucă – atac frontal la Iohannis şi România Educată

0
0

Nu mai este un secret pentru nimeni, cel puţin pentru cei care urmăresc şi sunt interesaţi de viaţa politică, că generalului Nicolae Ciucă îi lipsesc cu desăvârşire abilităţile necesare pentru a fi un bun politician. Sau capacitatea pentru a conduce un guvern, mai ales într-o perioadă de criză economică.

FOTO Inquam Photos
FOTO Inquam Photos

Dar acest lucru nu este chiar o mare tragedie. În România, calificarea la locul de muncă a personajelor care ajung pe diverse căi, mai mult sau mai puţin ortodoxe, să fie propulsate peste noapte în funcţii de mare răspundere aproape că a devenit un fapt obişnuit.

Despre talentele lui Ciucă în materie de comunicare nici nu are rost să mai vorbim. Gafele noului „DănCiucă” fac deliciul reţelelor de socializare aproape de fiecare dată când generalul este obligat de fişa postului să deschidă gura şi să comunice ceva pentru ţară, electorat etc. Totuşi, omul Nicolae Ciucă trebuie să se priceapă şi el la ceva în viaţă, altfel nu ar fi ajuns chiar ditamai generalul în Armata Română. Se pare că Ciucă „al nostru” ar fi un destoinic organizator. Cel puţin aşa au susţinut toţi liberalii, atunci când au fost nevoiţi să justifice desemnarea unui general de armată în funcţia de premier. 

Cum organizatorul Ciucă s-a trezit că „România lucrului bine făcut” este un haos de nedescris, în calitate de premier s-a apucat, cum era şi firesc, să organizeze. Fie pentru că se ştie cu musca pe căciula în povestea cu plagiatul, Ciucă a decis să înceapă cu unul dintre cele mai importante şi sensibile domenii. Adică, EDUCAŢIA. Astfel, generalul Ciucă a ordonat autorităţilor locale şi Ministerului Educaţiei să îi prezinte un plan pentru ca anul viitor să fie eliminată definitiv problema toaletelor aflate în curtea şcolii, precizând că reprezintă „o pată pe imaginea sistemului de învăţământ".

Teoretic, până la un punct, afirmaţia premierului Ciucă este una extrem de corectă. Deşi, începând cu anul 2007, România este membră cu drepturi depline a Uniunii Europene şi, în această calitate, a beneficiat de multe fonduri europene, majoritatea şcolilor româneşti arată încă ca în Evul Mediu. Ştirile despre elevii care trebuie să îndure frigul, mizeria şi condiţiile insalubre din toaletele aflate în curtea şcolii, în care câţiva au şi murit, sunt o „pată pe imaginea sistemului de învăţămînt”, dar şi o mare pată pe imaginea regimului Klaus Iohannis. Al cărui proiect de ţară se numeşte chiar „România Educată”.

Un proiect la care Iohannis moşmodeşte deja de opt ani de zile fără niciun rezultat concret. Deşi proiectul „România Educată” trebuia să revitalizeze ţara din temelii şi să reprezinte „fundamentul pe care să putem construi România următorilor 100 de ani”, în final a rezultat o fiţuică aprig contestată de specialiştii din domeniu, plină, în schimb, cu fotografiile lui Klaus Iohannis. Dacă admitem, totuşi, că pentru un proiect de o asemenea anvergură, cum l-a descris Iohannis, este nevoie de timp, discuţii şi comisii peste comisii, problema toaletelor din curtea şcolii se putea rezolva mult mai uşor.

Iar pentru acest lucru, profesorul de fizică Klaus Iohannis, nu trebuia să aştepte şapte ani ca să aibă un „Guvernul Meu” la dispoziţie. Preşedintele României, Klaus Iohannis, a avut la îndemână o armă mult mai puternică decât un guvern personal. Şi anume, popularitatea şi încrederea foarte mare din partea populaţiei. O armă letală pe care, dacă Iohannis o folosea în interesul românilor şi, în special, al elevilor, în anul 2022 nu am mai fi vorbit despre „toaletele din curtea şcolii”. Iohannis, însă, a preferat să îşi consume creditul de popularitate pe excursii, vacanţe şi plimbării în destinaţii de lux, fiind deconectat total de la agenda populaţiei.

Conştient sau nu, prin dispoziţia dată autorităţilor locale şi ministrului de resort de a rezolva această problemă ruşinoasă a învăţământului din România, Nicolae Ciucă a lansat un atac frontal la adresa lui Klaus Iohannis şi a măreţului său program de ţară, România Educată. Poate că generalul chiar a intrat în campanie electorală pentru alegerile prezidenţiale şi a început chiar cu mizeria din propria curte. Nu degeaba ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu, şi-a contrat şeful direct spunând pe un ton arogant că „nu există nicio legătură între calitatea educaţiei şi toaleta din curtea şcolii”. 

Nu ştim dacă prin această afirmaţie de-a dreptul odioasă a vorbit chiar Sorin Câmpeanu sau ministrul Educaţiei a jucat doar rolul purtătorului de cuvânt al Palatul Cotroceni, însă nu putem să ne întrebăm cum ar fi reacţionat generalul Ciucă dacă unul dintre soldaţii săi nu doar că i-ar fi comentat şi nesocotit ordinul dat pe frontul de luptă, dar iar fi replicat şi un „ba pe-a mă-tii” printre dinţi, cum a făcut ministrul Câmpeanu? Iar dacă Câmpeanu nu zboară cât mai rapid din funcţie, atunci înseamnă că prin vocea sa a vorbit, totuşi, Palatul Cotroceni. O situaţie care merită să fie urmărită cu atenţie şi îngrijorare de către toţi românii.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite