Filiera rusească - cine o susține în România?

0
0
Publicat:

Statul român le-a dat firmelor rusești contracte care au depășit un miliard de euro, doar de când a început războiul din Ucraina. Premierul și președintele știu, dar nu spun nimic.

Lukoil deţine peste 300 de staţii de benzină în România
Lukoil deţine peste 300 de staţii de benzină în România

În paralel, atracția unor politicieni spre Rusia pare să crească, nu doar în zona partidelor radicale. În celebrul interviu făcut de Tucker Carlson cu Vladimir Putin a fost punctată și una dintre temele folosite intens de AUR și de Diana Șoșoacă. „După cel de-al Doilea Război Mondial, Ucraina a primit, pe lângă teritoriile care au aparținut Poloniei înainte de război, și teritorii care au aparținut inițial Ungariei și României” a spus liderul de la Kremlin.

Numărul 2 din AUR, Claudiu Târziu a folosit același discurs la Iași cu ocazia aniversării Unirii Principatelor, repetând că românii „nu vor fi cu adevărat suverani decât după ce vom restabili statul român în granițele lui naturale”. În enumerarea politicianului radical apar Basarabia, Bucovina de Nord, Transcarpatia. În Ungaria, Viktor Orban se folosește de cei care sunt mai extremiști decât el pentru a lansa subiectul: revendicarea teritoriilor care s-au aflat în administrarea Budapestei înainte de al Doilea Război Mondial sau chiar de Primul Război Mondial. Această metodă propagandistică folosită de Moscova pentru explicarea invadării Ucrainei este reluată periodic inclusiv în Parlamentul de la București, fără să aibă vreo susținere. Adevărata dezbatere nu se produce la suprafață, ci în măruntaiele rețelelor sociale, în grupurile tot mai extinse ale conspiraționiștilor, pe site-urile finanțate de AUR, care cresc, fără să fie combătute, fără să existe o contrapondere de aceeași dimensiune, în care istoria să fie explicată în paralel cu regulile pe care se bazează relațiile internaționale. 

Pare să existe la vârful statului o simpatie față de ideile radicalilor, o ignorare a curentului naționalist lăsat să crească în devălmășie și o tendință de a rămâne în pat cu dușmanul. Nu e vorba doar despre felul în care premierul Marcel Ciolacu repetă ceea ce vrea Moscova să audă, de pildă că „Federaţia Rusă nu a făcut niciun atac intenţionat asupra României” şi că „nici nu o va face”, iar această temere nu se „justifică”. În recentul său interviu Putin spune la fel, „Rusia nu are motive, nu are interese, nici geopolitice, nici economice, politice ori militare, să lupte cu ţări NATO”. 

Poate că premierul nu e destul de educat să facă declarații despre teme atât de sensibile, dar poate că are și alte motive să asume astfel de poziții în contrast cu șefii de guvern occidentali. În orice caz, dincolo de retorică, puterea de la București îi ajută pe afaceriștii ruși conectați direct la Kremlin să prospere fără probleme, după cum arată o investigație complexă făcută de context.ro

Mai multe instituții ale statului continuă să cumpere de sute de milioane de euro combustibil de la Lukoil, parte a unui influent grup energetic rusesc, care deține în România rafinăria Petrotel și peste 300 de stații de alimentare. Americanii au pus pe lista neagră compania internațională, dar Bucureștiul nu pare deloc deranjat de faptul că în Rusia Lukoil livrează kerosen pentru avioanele militare.

Rușii continuă să-i păcălească pe români și să facă bani de pe urma lor

Premierul știe cum se împart banii de la buget și câți bani ajung în portofelul unor oligarhi ruși care primesc comenzi publice, dar nu spune și nu face nimic. Newsweek a scris încă din octombrie anul trecut că Oleg Deripaska, un apropiat al lui Vladimir Putin continuă să dețină 24% din compania austriacă Strabag care face drumuri și autostrăzi în România. Strabag SRL figurează în platforma de achiziții publice din România cu contracte de peste un miliard de euro.

Mai sunt și alți oameni de afaceri din cercul restrâns al Kremlinului care fac bani în România. Între ei, Andrey Kosogov omul din spatele unei companii care este lider de piață al suplimentelor alimentare din țară (Sun Wave Pharma), dar și Viktor Vekselberg, aflat în umbra grupului Sulzer, furnizor al Centralei Nucleare de la Cernavodă, pe bază de contracte care au ajuns la 15 milioane de dolari. Viktor Vekselberg a fost pus de americani și de alte șapte state pe lista de sancțiuni pentru implicarea în războiul din Ucraina, iar în 2016 a fost acuzat că s-a implicat în alegerile din Statele Unite. Firmele controlate de el au contribuit la fabricarea armelor de foc, bombelor și tancurilor folosite în multe atacuri sângeroase din Ucraina. Oricum, doar anul trecut ar fi luat de la Nuclearelectrica prin grupul Sulzer peste un milion de dolari.

E greu de crezut că serviciile secrete autohtone nu i-au trimis premierului date despre afacerile pe care rușii continuă să le facă în România la suprafață sau despre câștiguri pe care diverși investitori români le fac pe spezele războiului din Ucraina. Rusia este interesată nu doar să facă bani într-o țară UE și NATO, unde se poate infiltra cu sprijin politic, ci și să instige la dezordine, prin ideile radicale susținute de AUR & Șoșoacă, dar și prin declarații liniștitoare, ca cele pe care le-a făcut de mai multe ori premierul.

Filosofia secretului și a interesului personal nu-i lasă pe înalții oficiali români nici măcar să vorbească despre felul în care rușii continuă să-i păcălească pe români și să facă bani de pe urma lor. 

Sabina Fati - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite