Face DNA jocuri politice în scandalul vaccinurilor acum, în preajma alegerilor?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În primul rând, prejudiciul avansat de DNA în scandalul vaccinurilor este ca la radio Erevan: n-a fost un miliard de euro, ci doar 500 de milioane de euro, cum explică ministrul Rafila că au costat toate vaccinurile primite  de România, 35 milioane de doze. De fapt, 200 milioane euro. 

Ministrul Rafila: dintre aceste 35 de milioane de doze, peste 20 de milioane au fost utilizate, iar 10 milioane au fost distruse sau urmează a fi distruse (Germania a distrus 200 de milioane de doze!). Adică „paguba” se ridică la circa 200 de milioane de euro, nu la 1 miliard de euro, cum zice DNA.

Este adevărat că România s-a angajat să cumpere 85 de milioane de doze, dar pentru cele necumpărate încă se duc tratative cu producătorii pentru găsirea unor soluţii amiabile. Banii nu au fost daţi încă.

Contextul achiziţionării de vaccinuri

Ne amintim cu toţii spaima care a cuprins lumea la debutul pandemiei. Mureau mii de oameni pe zi, iar Italia nu mai făcea faţă să îngroape toţi morţii. Nu se ştia cât va dura pandemia, ce producători livrează vaccinuri  eficace, câte rapeluri la vaccinare vor fi necesare, câte valuri de COVID vor fi, totul într-o nebuloasă totală. Singura certitudine, morţii şi blocarea sistemelor sanitare cu efectele pandemiei.

Cum amintirea gripei spaniole, care a adus 500 milioane infectări şi între 50 şi 100 de milioane de victime, era încă proaspătă, nu este de mirare panica care a cuprins întreaga lume.

În condiţiile declanşării epidemiei de COVID, UE a luat decizia să gestioneze politica de protecţie a populaţiei europene, începând cu iunie 2020. 

Până la sfârșitul anului 2021, UE a semnat contracte în valoare de 71 de miliarde de euro, asigurând până la 4,6 miliarde de doze. Dintre acestea, guvernului român i s-au alocat 90 de milioane de doze, în conformitate cu decizia Consiliului UE și cu criteriul mărimii populației, din care a primit 35 de milioane de doze.

Specialiştii  care consiliază  UE au considerat că aşa este bine, deşi UE are o populaţie de doar 500 de milioane de locuitori.

DNA acuză premierul şi miniştrii Sănătăţii de atunci, Florin Cîțu, Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă că nu au refuzat analizele de oportunitate realizate de experţii consultaţi de UE, deşi n-am auzit vreun expert român să spună că nu sunt bune.

Este adevărat că guvernul României avea un termen de câteva zile în care putea refuza decizia şi oferta UE. Cu ce argumente, pe ce specialişti să-şi bazeze refuzul?

Erau mulţi antivaccinisti şi la noi în ţară şi în alte ţări. Şi ce să facă guvernul, să se bazeze pe argumentele lor, şi să ignore specialiştii UE?

Un exemplu de antivaccinist convins, George Simion:

„Comisia Europeană este condusă de minți bolnave. Ei ne-au adus inflație, sărăcie, o pandemie inventată”. Adică milioanele de morţi de COVID erau o invenţie a CE!

Tot George Simion spune acum: „nu trebuie să avem milă față de acești criminali”, care ar fi instaurat „un regim de teroare medicală în România”!

De altfel, multe analize au făcut şi instituţiile de control ale UE.

Un exemplu, Curtea de Conturi Europeană a emis un raport special în 2022, în care se spune:

 "UE a creat un sistem centralizat special conceput pentru achiziționarea de vaccinuri, prin intermediul căruia a reușit să constituie un portofoliu inițial de vaccinuri potențiale (...). Întrucât a trebuit să acționeze înainte de a dispune de date științifice clare privind siguranța și eficacitatea vaccinurilor candidate, UE a ales să sprijine o serie de candidați pentru a crea un portofoliu inițial compus dintr-o gamă de vaccinuri fabricate pe baza unor tehnologii diferite și de către producători diferiți.”

Ce acuze aduce DNA celor trei demnitari români

VOICULESCU VLAD VASILE,  două infracţiuni de abuz în serviciu; MIHĂILĂ IOANA,  infracţiune de abuz în serviciu; CÎȚU FLORIN VASILE,  două infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu.

Nu corupţie, nu foloase necuvenite, nu fraudă, nimic altceva decât abuz în serviciu.

Te umflă râsul! Premierul Ciolacu ce face când înlocuieşte legea bugetului de stat cu FRG (Fondul de Rezervă al Guvernului)? Dar când a „iertat” prin OUG ordonatorii de credite care au dat măriri de salarii şi alte venituri fără vreo bază legală? Aici nu avem abuz în serviciu?

Dar când Premierul Ludovic Orban a redus drepturi şi libertăţi fundamentale ale cetăţenilor, în timpul pandemiei, prin HG şi nu prin lege emisă de parlament, cum spune art. 53 din Constituţie? Acela nu a fost abuz în serviciu?

Să fim noi sănătoşi, câte abuzuri în serviciu se petrec în fiecare săptămână, fără ca DNA să le observe!

Are acţiunea DNA conotaţii politice?

Există un istoric al acţiunilor DNA ce puteau fi interpretate ca imixtiune în politic. Un exemplu.  În preajma alegerilor prezidenţiale din 2019, DNA a deschis o anchetă penală împotriva candidatului la prezidenţiale, Dan Barna, pentru fraudare de fonduri europene. Acum două săptămâni, după 5 ani, dosarul a fost închis din lipsă de probe. O întâmplare?

Florin Cîțu şi cei doi foşti demnitari de la USR şi REPER, sunt critici acerbi ai Coaliţiei PSD-PNL. Să fie o întâmplare că abia acum, la 3 ani de la achiziţionarea vaccinurilor, se deschide acţiune penală împotriva lor? Inaintea alegerilor din 2024? Cu ridicare de imunităţi şi tot scandalul de rigoare? În care PSD nu este implicat, fiind în opoziţie în perioada pandemiei. 

Mai sunt şi alte situaţii „ciudate”, în care DNA deschidea dosare unor oameni politici în preajma alegerilor.

Dar iniţierea unor centre speciale de vaccinare, pentru Armată, SRI, unde mergeau şi demnitari din politică, nu a fost tot un abuz în serviciu?

Să fie o întâmplare faptul că acelaşi procuror din dosarul vaccinurilor l-a „spălat” pe premierul Ciucă de acuzaţia de plagiat în teza de doctorat?

Dosarul vaccinurilor vizează doar critici ai actualei guvernări. Aşa cum menţionează DW:

Strategia de vaccinare a fost aprobată în 2020, într-o ședință CSAT condusă de președintele Klaus Iohannis. Șeful statului e cel care a negociat la Bruxelles inclusiv numărul de vaccinuri de care putea beneficia România: alocările de cantități pentru statele membre au fost stabilite în cadrul unui contract comun de achiziție al Comisiei Europene cu furnizorii, în principal pe criteriul populației. Totul avea loc într-o perioadă confuză, în care nu era clar cât va dura pandemia”.

Dacă politica de achiziţie a vaccinurilor avea girul CSAT, ce abuz în serviciu au făcut cei trei demnitari? A făcut şi Iohannis abuz în serviciu?

Şeful Comitetului de Vaccinare, colonelul Valeriu Gheorghiţă, subordonat direct ministrului Apărării, Nicolae Ciucă, n-a avut niciun rol în politica de achiziţii de vaccinuri?

Concluzie

DNA se bucură de o bună reputaţie în rândul cetăţenilor pentru lupta împotriva corupţiei, impotriva corupţilor de la nivel înalt, care au fraudat şi fraudează bugetul de stat. Ar fi păcat ca astfel de „excese”, sau dosare cu acuzaţii neclare să-i păteze această meritată reputaţie.

DNA ar trebui să explice cetăţenilor toate aceste lucruri neclare, precum cele ridicate în articol, şi altele venind din alte  zone media sau cetăţeneşti. Să demonstreze că semnele de întrebare ridicate nu sunt întemeiate, şi că are dreptate şi atunci când acuză de abuz în serviciu doar anumiţi foşti demnitari, critici ai actualei puteri.

Sigur că până la urmă ultimul cuvânt îl vor avea judecătorii, aşa că  rămâne să aşteptăm decizia acestora în dosarul vaccinurilor.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite