Evgheni Viktorovici Prigojin, omul pregătind următorul punct din meniu

0
Publicat:

Enorm de multe discuții despre această personalitate în jurul căreia s-a creat o legendă cum puține sunt acum pe plan internațional, menită să continue tradiția „câinilor războiului”, mercenarii de acum câteva decenii bune cu grupurile lor atât de eficiente care ridicau sau răsturnau guverne în numele intereselor unor multinaționale care se luptau pentru controlul resurselor.

image

După asta, a apărut a doua generație, cea reunită, antrenată și plătită pentru a se constitui ca „armate private” care să poată îndeplini cu succes treburile murdare de care nici măcar cei de „covert operations” ale diverselor agenții de informații nu voiau să se atingă, considerându-le pre drept cuvânt degradante și infamate. Luați drepte exemplu pe cei de la Blackwater în care s-au înrolat foști militari sau din serviciile de securitate, oameni veniți din toate țările lumii sau care a închiriat serviciile unor unități militare constituite din militari disperați rămași fără contract după încheierea unor conflicte majore și în căutare de lucru, acei „mercenari în slujba mercenarilor”, subiect fascinat în sine și despre care vă voi vorbi cu altă ocazie.

Deocamdată, dat fiind că resurse documentare despre Prigojin și Grupul Wagner sunt relativ puține, cred că este interesant să vă dau câteva, cele care se pot face publice și, pe un canal sau altul, au intrat deja în domeniul public. Îl aveți aici pe cel mai interesant dintre ele, un document din octombrie 2021 conținând biografia lui Prigojin, așa cum a fost regăsită între emailurile obținute după ce hackerii au spart baza de date a unei companii denumite Capital Legal Services, entitate rusă care-l reprezintă pe Prigojin în acțiunile juridice împotriva jurnaliștilor care au vorbit despre conexiunile sale cu Grupul Wagner. Găsiți aici un material de sinteză complet, cu numeroase linkuri către alte surse care, la rândul lor, se deschid spre alte documente și investigații de presă.

Documente fascinante pentru că vin în sprijinul oricărei teorii moderne a conspirației politice și militare, explicând oarecum, chiar dacă admitem și că, cel puțin parțial, au fost rearanjate pentru a servi unor acțiuni prezente și viitoare de război informațional, ne permit să vedem cum a fost lucrată o carieră în parametri cu totul excepționali și care este integrată de mai mult timp în logica de forță imperială rusă. Posibil să nu fie așa, atunci, dacă ignorăm cu totul sursele pe care le listează linkurile de care v-am vorbit, atunci cum să explicăm oare evoluția absolut spectaculoasă a personajului și ipostazele extrem ale carierei sale?

Parcurgeți cu atenție lista invitaților pe care-i primea Evghenii Viktorovici Prigojine în calitate de maître d’hotel oficial al lui Putin și, în consecință, prezent la toate dineurile sale oficiale, verificat în consecință și aprobat de către toate serviciile de informațiile din lume care pregăteau vizitele în Rusia. Recunoașteți personajele?

image
image

 Prin ce mister, deocamdată niciodată pe deplin clarificat, omul devine șeful militar al unei grupări de mercenari prezentă pe mai multe teatre de conflict din lume și are puterea care-i permite acum să intervină direct – și cu un discurs extrem de dur – în treburile la cel mai înalt nivel al statului, inclusiv invocând faptul că ar fi fost implicat în posibila fraudare a rezultatului alegerilor din SUA? S-a ajuns ca în SUA FBI-ul să emită o „red notice” privindu-l pe Prigojin condamnat de o instanță statală dar iată, inexplicabil retrasă ulterior. Iată anunțul FBI:

image

....și iată decizia din 3 iulie 2020.

Este posbil ca, într-adevăr, tensiunile între Gruparea Wagner și Șoigu, ministrul rus al apărării, să demonstreze posibilele ambiții ale lui Prigojin în politica locală. Dar este posibilă și o altă variantă, extrem de primejdioasă deoarece ar deschide porțile spre o nouă formă de internaționalizare a conflictelor care au nevoie de prezența trupelor de mercenari care să stabilizeze situația. Iată de ce este de luat în calcul scenariul care să ceară implicarea trupelor Wagner în alt tip de conflicte, asigurând controlul în zone care s-ar putea destabiliza în cazul unei „revolte a Sudului „dacă cei din BRICS vor chema multe țări sub un steag comun și într-o nouă formulă de organizare a relațiilor internaționale.

image
image

Nu este o perspectivă imposibilă și asta ar explica rapida deplasare în Ucraina a unităților cecene care, în afara câtorva zone din Orientul Mijlociu și Asia Centrală unde au lupta contra băieților din IUSIS, nu au experiența funcționării în conflicte de lungă durată și funcționând eventual ca armată privată în serviciul unui lider local. Asta spun unele surse că ar fi următorul punct pe ciudatul menu pe care-l oferă, pagină cu pagină, mereu imprevizibilul Prigojin, asistându-l pe Putin. Și, de ce nu, în lumea serviciilor, atât de plină de oameni antrenați încă din copilărie să gândească cu câteva mișcări în avans, ar fi exclus să ne gândi mcă a apărut întrebarea, pusă preventiv și în principiu: „oare pe cine ne vom baza în Africa”, asta după ce eșecurile britanice, americane și franceze, au eliberat spații imense în care, ca prin minune, s-au instalat, nu se știe însă cât de solid, chiar cei din Grupul Wagner?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite