Europa se așază pe aliniamentele Primului Război Energetic de Iarnă

0
0
Publicat:

Inimaginabilul s-a produs și va trebui să trăim cu el. Inimaginabil pentru toți europenii din generațiile care au prins cel de-al Doilea Război Mondial ca și pentru toți cei născuți ulterior pe un continent care promisese că nu va uita cele petrecute atunci și că, odată asimilată înțelepciunea dată de suferință, va face posibil un timp al bunăstării și păcii.

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Și, pentru Occident, așa a fost, din ce în ce mai vizibil, generație după generație. Așa nu a fost pentru țările din estul comunist, înghețate, deseori la propriu, în frigul și întunericul impuse de restricțiile de tot felul.

Acum, printr-o neașteptată și nedorită acumulare de circumstanțe, Europa aceea a bunăstării care ne fascinase și ne uimise, a declarat că, așa unită cum este, se așază pe aliniamentele unui conflict fără precedent în istoria lumii: Primul Război Energetic de Iarnă, poate cea mai gravă încercare de durată cu care ne va fi dat să ne confruntăm. Nu armatele noastre, ci noi toți. Acesta este, cum nu s-a gândit nimeni că va putea să se întâmple, primul „război al întregului popor” european, dacă nu vă e cumva silă să auziți din nou formularea folosită în doctrina militară a României înainte de 1989. 

Este un război în care arma energetică este pentru prima oară folosită cu asemenea intensitate și la asemenea dimensiuni, cu efecte care încep să se simtă, deopotrivă, de o parte și cealaltă a frontului. Și estimările sunt că vor dura mult, pe măsură ce primul val, cel al consecințelor directe, se va amplifica pe sistemul cercurilor concentrice, cuprinzând din ce în ce mai multe și mai diverse sectoare. Și nu numai în economie, ci în toate domeniile vieții sociale, trecând deja la nivelul cel mai dureros și direct resimțit, cel al existențelor individuale și al funcționării corecte a mecanismelor gospodăriilor individuale.

În acest sens, prim caracteristică a acestui nou timp de conflict este că, în premieră, schimbă raționamentele militare și de securitate clasice, cele care se învață în școlile de profil, învechite deoarece de mult timp (poate chiar de prea mult timp) blocate în raționamentele și planurile războiului de tip clasic, cu accent pe performanța generalilor, evident cu doctoratele de rigoare. Și nu numai că le schimbă, ci le și anulează în ce mai mare parte. În premieră, totul se recalculează pornind de la ceea ce era una dintre variabilele care, altădată, apăreau doar după ce domnii generali trimiteau armatele pe teren să moară pentru patrie și, în funcție de numărul de pierderi, se calcula capacitatea de rezistență a efectivelor rămase.

Acum, acesta este punctul de plecare ale tuturor scenariilor la care se lucrează în centrele unde au fost convocați de urgență specialiștii în estimarea riscurilor complexe, căci noutatea relevantă, senzațional de importantă, este că unii lideri politici – cei care contează în sala unde se iau deciziile reale – au sesizat că, fără să dispară importanța arsenalelor, se dovedește că miza primă și cea mai importantă este pe capacitatea de rezistență a populației. Nu oricum, ci în condițiile specifice unei ierni care se anunță dificilă sau chiar foarte dificilă, dacă este să-i ascultăm pe responsabilii de la Bruxelles.

Desigur, acum e cazul să ne bucurăm din nou că avem la comanda guvernului pe un general a cărui competență a fost recunoscută prin acordarea titlului de doctor în știință, Domnia Sa asigurându-ne la foc automat că totul e în regulă și, dacă vom trece la restrângeri oarecare, o facem pentru a ne alinia cerințelor europene.

Numai că ceilalți nu au un Ciucă al lor și, pe cale de consecință, vedeți ce propune Comisia Europeană și vor aproba mine miniștrii energiei din Statele Membre. Și, fără niciun fel de îndoială, vor fi măsuri dure și care vor pune probleme extrem de dificil de rezolvat pe plan social deoarece, pentru multe sau chiar foarte multe State Membre asta va duce la aplicarea unui regim forțat de economii în sistemul energetic și la mărirea costurilor vieții.

Pe asta se bazează acum rușii care speră că deceniile continue de bunăstare au creat deja o „obișnuință a bunăstării” care, odată anulată sau redusă, ar putea duce la convulsii sociale care, mai departe. Să silească guvernele să anuleze sancțiunile față de Federația Rusă, spre exemplu.

De partea cealaltă, este absolut limpede că aceste sancțiuni internaționale au dus la o izolare fără precedent a Federației Ruse, închizându-i progresiv accesul la piețele occidentale, esențial pentru procurarea de echipamente și produse de înaltă tehnologie.

În acest context, întrebarea este „cine va rezista mai mult”, evaluatorii de risc calculând acum timpul și intensitatea mișcărilor sociale de protest în diverse țări europene în comparație cu cealaltă perspectivă, o eventuală revoltă socială sau a unui grup din elita politico-militară din Rusia. Ambele ca reflex direct la apariția, amplificarea și eventuala generalizare a „sărăciei energetice”. De-abia la ieșirea din această iarnă vom ști cine a făcut calculele corect.

Oricum, că vrem sau nu, avertismentul „The winter is coming!” chiar poate să anunțe venirea noului tip de monștri.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite