Dilema Africii de Sud: îl reţine pe Putin la summitul BRICS?

0
0
Publicat:

Guvernul sud-african l-a invitat pe Vladimir Putin la summitul BRICS. Pe numele președintelui rus a fost emis un mandat internațional de arestare. Dacă Putin ar da curs invitației, Africa de Sud ar trebui să îl aresteze.

Cyril Ramaphosa şi Vladimir Putin la summit-ul BRICS din 2019
Cyril Ramaphosa şi Vladimir Putin la summit-ul BRICS din 2019

Naledi Pandor, ministra sud-africană de Externe, a confirmat de curând invitația lansată președintelui rus Vladimir Putin, de a participa în luna august, la Johannesburg, la Summitul BRICS, denumirea generică pentru o asociere politică transnațională din care fac parte Brazilia, China, Rusia, India și Africa de Sud și care ar reprezenta rivala Grupului celor Șapte State Industrializate (G7) și a Fondului Monetar Internațional (FMI).

Curtea Penală Internațională (CPI), care l-a acuzat pe Putin că ar fi responsabil pentru crimele de război comise în teritoriile anexate de armata Moscovei, pornind de la deportarea copiilor ucraineni, a emis un mandat de arestare împotriva șefului statului rus.

Africa de Sud este unul dintre semnatarii documentului fondator al Curții Internaționale de Justiție, Statutul de la Roma și, prin urmare, este obligată să-l aresteze pe Putin și să-l extrădeze la Haga, în cazul în care va intra în țară. Posibila participare a lui Putin la summit a făcut obiectul unor dezbateri aprinse, de când a fost emis mandatul de arestare, în martie. Guvernul președintelui Cyril Ramaphosa caută acum cu disperare modalități de a evita un scandal diplomatic.

Mutarea summitului sau retragerea invitației pentru Putin?

În timpul unei întâlniri pregătitoare a miniștrilor de externe BRICS, desfășurată săptămâna trecută, Pandor a subliniat că summitul va avea loc în Africa de Sud. Mass-media și alți observatori au speculat că președintele Ramaphosa ar putea lua în considerare mutarea summitului într-o altă țară BRICS. Dintre cele cinci țări, doar Brazilia și Africa de Sud au semnat Statutul de la Roma. China, India și Rusia nu.

Un înalt oficial guvernamental sud-african, citat de Reuters, a apreciat că o cale de ieșire din dilema diplomatică a fost să îi ceară gazdei ultimului summit BRICS, China, să organizeze și ediția din acest an.

Miniştrii de Externe ai ţărilor BRICS, în pregătirea reuniunii la vârf
Miniştrii de Externe ai ţărilor BRICS, în pregătirea reuniunii la vârf

„Din cauza obligațiilor noastre legale, ar trebui să-l arestăm pe președintele Putin, dar nu putem face asta”, a apreciat fostul președinte sud-african Thabo Mbeki, într-un interviu pentru un post de radio din Johannesburg, la sfârșitul lunii trecute.

O altă idee este ca summitul să se desfășoare online, așa cum s-a întâmplat în ultimii trei ani, din cauza pandemiei. Există și voci care pledează pur și simplu pentru a-i retrage invitația lui Putin. Nu este atât de simplu, este de părere Dirk Kotze, profesor de științe politice la Universitatea din Pretoria. La urma urmei, acesta nu este un eveniment bilateral precum o vizită de stat. „Africa de Sud acționează aici în rolul său de președinte prin rotație al BRICS. Este un eveniment BRICS, așadar, grupul BRICS trebuie să decidă împreună dacă îl anulează invitația președintelui Putin sau schimbă formatul summitului”.

Ieșirea din CPI?

Africa de Sud a fost mult timp critică la adresa CPI, iar mandatul de arestare pentru Putin a reaprins dezbaterea în cadrul partidului de guvernământ, Congresul Național African (ANC), cu privire la apartenența la instituția juridică internațională. Opțiunea de a părăsi CPI pentru a ocoli dilema Putin, adusă și ea în discuție, este exclusă, potrivit analiștilor.

În 2016, Africa de Sud și-a anunțat oficial retragerea din CPI, dar Curtea Supremă a Africii de Sud a decis că un asemenea act politic ar fi neconstituțional. La acea dată, Africa de Sud fusese mustrată pentru că nu l-a arestat, în 2015, pe președintele sudanez din epocă, Omar al-Bashir, acuzat de genocid. Al Bashir participase în Africa de Sud la un summit al Uniunii Africane.

CPI îl acuză pe Vladimir Putin de deportarea unor copii din Ucraina
CPI îl acuză pe Vladimir Putin de deportarea unor copii din Ucraina

În aprilie anul acesta, președintele Ramaphosa a reluat discuția, anunțând intenția de a părăsi CPI. Replica a primit-o de la propriul partid, ANC, care s-a grăbit să clarifice că Africa de Sud nu are de gând să părăsească Curtea.

„Chiar dacă Africa de Sud ar ieși cu succes din sistemul Statutului de la Roma, acum sau în viitor, obligația sa de a-l aresta pe Putin ar exista în continuare”, a explicat, pentru DW, Angela Mudukuti, avocat de drept penal internațional, care a lucrat la CPI, „deoarece în momentul în care a fost emis mandatul de arestare, Africa de Sud era semnatară a Statutului de la Roma. Acest fapt nu poate fi anulat". În plus, membrii care doresc să se retragă trebuie să anunțe intenția cu un preaviz de douăsprezece luni.

Există breșe în Statutul de la Roma?

Africa de Sud caută o posibilă breșă legală care să permită suspendarea obligației de a-l aresta pe Putin fără a încălca Statutul de la Roma. Potrivit unor observatori, Africa de Sud ar putea folosi articolul 98 din statut pentru a argumenta că Putin poate fi arestat doar dacă Rusia i-ar ridica imunitatea – ceea ce este puțin probabil să se întâmple.

„Este o discuție foarte, foarte complicată și lungă, în care avocații se învârt în cerc”, susține Mudukuti, care explică: „Articolul 98 prevede că imunitatea trebuie ridicată pentru ca cineva să fie arestat, dar pentru ca imunitățile să fie ridicate, ele trebuie să existe mai întâi. În acest caz cred că nu există nicio imunitate". Această interpretare ar fi confirmată de o decizie a Camerei de Apel a CPI.

Și politologul Dirk Kotze consideră că Statutul de la Roma nu prevede „nicio formă de imunitate pentru un președinte sau un șef de stat în exercițiu. Pur și simplu nu există. Dreptul internațional comun prevede imunitatea prezidențială în circumstanțe normale. CPI și Statutul de la Roma nu, ele exclud în mod expres orice formă de imunitate”.

Demonstranţi ucraineni au protestat împotriva reuniunii miniştrilor de Externe ai BRICS la Cape Town
Demonstranţi ucraineni au protestat împotriva reuniunii miniştrilor de Externe ai BRICS la Cape Town

Calea către CPI

Guvernul lui Ramaphosa dorește, de asemenea, să examineze dacă există posibilitatea de a schimba legile naționale și de a găsi astfel o cale de ieșire din această dilemă diplomatică. Legea privind imunitățile și privilegiile diplomatice din Africa de Sud ar putea permite Guvernului să-i confere imunitate lui Putin „pe durata summitului BRICS sau mai mult”, a scris Hannah Woolaver, profesor de drept la Universitatea din Cape Town, pe blogul Jurnalului European de Drept Internațional. Dar mai adaugă și că „legislația internă nu poate justifica nerespectarea obligațiilor internaționale”.

În încercarea de a forța Guvernul să acționeze și îl rețină pe Putin, în cazul în care va veni în Africa de Sud, partidul de opoziție Alianța Democrată a înaintat săptămâna trecută o cerere în instanță, pentru „a ne asigura că nu există nicio îndoială cu privire la angajamentele noastre”, a precizat Glynnis Breytenbach, fostă procuroare cu un istoric de luptă împotriva abuzurilor unor șefi de instituții de forță ale statului. Breytenbach este în prezent parlamentară și ministră a Justiției în guvernul din umbră al opoziției.

Executivului sud-african pare să îi rămână doar două opțiuni, în cazul în care Putin vine la summitul BRICS: fie îl arestează pe președintele în exercițiu al unei puteri nucleare, fie se alătură deschis Rusiei și tensionează și mai mult relațiile Africii de Sud cu lumea occidentală. Concluzia o trage Ziyanda Stuurman, expertă în Africa la Eurasia Group, o companie de consultanță specializată în riscuri politice: „Este un moment deosebit de sensibil pentru Africa de Sud. Trebuie să se ocupe de probleme geopolitice extrem de dificile în timp real și este ea însăși într-o situație dificilă”.

Kate Hairsine - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite