Cum ar arăta o reformă electorală profundă?
0Ar exista oare vreo metodă de a democratiza sistemul nostru electoral post-comunist? Cum ar fi să schimbi un singur element din matrice, iar respectiva schimbare să reverbereze în naşterea unui nou sistem?
Dar pentru a ştii ce să schimbi, trebuie mai întâi să vezi esenţa problemei. Monopolul. Monopolul asupra puterii, exercitat de partidele vechi, la vârful cărora se învârt mereu aceleaşi găşti. Sună deja ca un clişeu, ştiu. Dar a ajuns imposibil să te impui ca tânăr cu idei în structurile osificate ale partidelor din România, pentru simplu motiv că "sunt alţii la rând de mai de mult".
Şi atunci? Care ar fi leacul la această boală ce o vedem manifestată din anii '90? Contemplam problema şi am avut un gând...
Votul preferenţial.
Votul preferențial introduce, alături de bine-cunoscutele liste de candidaţi, căsuţe numerotabile în dreptul numelor acestora. Cetăţeanul este, ca până acum, invitat să voteze lista partidului pe care îl preferă... dar, o poate rearanja.
Să luăm cazul ipotetic în care simţi că un candidat al partidului X a fost pus, în mod injust, mult prea jos pe listă. Într-o situaţie de vot preferenţial, vei putea să votezi lista partidului X, iar pe respectivul cap-de-listă în acelaşi timp. Voturile individuale se cumulează, iar la finalul procesului electoral, ordinea listei este schimbată funcţie de ele.
Această măsură opreşte partidele din a mai selecta discreţionar cine primeşte un loc eligibil şi cine nu, oferindu-le cetăţenilor puterea să reierarhizeze partidul pe care îl susţin. Practic, puterea este mutată din spatele uşilor închise în mâinile susţinătorilor unei formaţiuni cu fiecare votare.
Combinând asta cu un număr realist de semnături reale adunate în pre-campanie care să înlocuiască orgia de manareli şi învârteli pe care o fac partidele pentru listele cu 200.000 de nume şi cu mai mulţi parlamentari care să ne reprezinte diaspora din ce în ce mai mare, chiar am putea avea un altfel de sistem.
Cu aceste gânduri în minte am depus la Senat proiectul de lege B401/2024, care ar introduce un asemenea sistem şi în România. O schimbare aparent mică, cu efecte de o magnitudine imensă. Rămâne să vedem dacă schimbarea va fi dorită...