Crin şi-a băgat mortu-n casă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acesta este rezultatul gândirii politice a celui mai caraghios accident din istoria liberalismului românesc: Crin Antonescu.

Gigi Becali - liberal, Andrei Chiliman - trădător, Călin Popescu Tăriceanu, Adriana Săftoiu, Teodor Meleşcanu şi Ludovic Orban - nu prezintă încredere. Acesta este rezultatul gândirii politice a celui mai caraghios accident din istoria liberalismului românesc: Crin Antonescu.

Vineri, 19 octombrie 2012, a fost o zi senzaţională. Pe la prânz, Gigi Becali a fost validat, de către conducerea PNL, drept candidat al acestui partid (şi al alianţei-hibrid USL) pentru un loc de deputat, într-un colegiu din Sectorul 6 al Capitalei. Imediat, s-a trecut la câteva execuţii: trei filiale ale PNL - Dâmboviţa, Mehedinţi şi Sectorul 1 al Capitalei - au fost decapitate.

Miza cea mare a fost Capitala, acolo unde „trădătorii de la Sectorul 1" au primit o a doua lovitură în acest an. După Andrei Chiliman, a venit rândul lui Vlad Moisescu. Primul avusese îndrăzneala de a cere explicaţii conducerii PNL pentru semnarea, în această vară, a unui acord cu colonelul-anarhist Dogaru privind desfiinţarea câtorva instituţii fundamentale ale democraţiei (Curtea Constituţională, DNA, ANI, CNSAS etc.). Moisescu este misteriosul „domn Vlad" care, în timpul puciului din iulie-august, îl îndemna pe ministrul liberal Victor Paul Dobre: „Să fugim din acest grup infracţional organizat!"

Crin Antonescu a explicat eliminarea lui Vlad Moisescu folosind în mod repetat, precum Ceauşescu odinioară, cuvântul „trădare". „Este de neacceptat ca, în vreme ce un întreg partid se mobilizează, dă o bătălie politică, unii dintre noi să trădeze. Nu a uitat nimeni ce s-a întâmplat la referendum, când Chiliman a citit proclamaţii de la Dan Andronic sau ucenicii săi. Nu a uitat nimeni cum domnul Vlad Moisescu ne-a catalogat pe toţi «grup infracţional». Nu poate nimeni să ignore faptul că, atunci când se porneşte o bătălie, poţi pleca cu trădători în rândurile tale, dar când îi ştie toată lumea nu poţi continua".

Aşadar, „trădători". Andrei Chiliman i-a dat o replică usturătoare, într-o conferinţă de presă în care i-au mai stat alături Vlad Moisescu şi Ludovic Orban (Tăriceanu era plecat din ţară). „Ziua de astăzi este o zi tristă pentru PNL. Domnul George Crin Laurenţiu Antonescu a decapitat cea mai puternică filială liberală din România şi i-a dat certificat de liberal domnului George Becali", a început Chiliman, arma numărul 1 a PNL în Bucureşti.
Şi a continuat, făcându-i lui Crin Antonescu un portret usturător: „un interimar al domnului Băsescu şi la conducerea PNL"; „copie mai puţin reuşită a lui Traian Băsescu"; „a lipsit, se pare, de la lecţia de onoare"; „ranchiunile personale şi interesele politicianiste meschine ale preşedintelui partidului au lovit din nou"; „acţiunea de astăzi este motivată doar de interesele politicianiste meschine ale domnului Antonescu, care şi-a format un reflex din a acoperi cu tăceri dezonorante şi cu minciuni sfruntate războiul pe care l-a declarat, de mai demult, filialei PNL Sector 1, filiala cu cele mai bune rezultate din ţară".

Stăpân pe situaţie, Chiliman i-a mai înfipt un bold în cap bondarului Antonescu: „Îi amintesc că eu, Vlad Moisescu şi ceilalţi colegi ai mei din această organizaţie am câştigat cele mai multe dintre confruntările electorale cu Traian Băsescu şi cu PDL, chiar atunci când erau pe val. Domnul George Crin Laurenţiu Antonescu le-a pierdut deocamdată pe toate". Şi lovitura finală, cu valoare de axiomă: „Regret că un om care vorbeşte atât de frumos are un caracter atât de urât".

De peste mări şi ţări, Călin Popescu Tăriceanu i-a transmis un avertisment succesorului său la şefia partidului: „Crin Antonescu va regreta multă vreme de aici încolo decizia de a îndepărta rând pe rând din conducerea PNL o serie de oameni care şi-au adus contribuţia lor îndelungată şi statornică pentru promovarea ideilor şi valorilor liberale". Tăriceanu îi stă ca un ghimpe în coaste lui Antonescu, care deocamdată nu şi-a asumat riscul de a-l epura şi pe singurul prim-ministru liberal din ultimii 70 de ani.

Aşadar, Crin Antonescu se răfuieşte cu vechi liberali, dar se pupă-n bot cu măscăriciul Gigi Becali. Îngustimea viziunii sale politice nu-i permite să realizeze că şi-a băgat mortu-n casă. Lovitura fatală nu i-o va da nici Chiliman, nici Tăriceanu, ci însuşi Becali. Nu e departe ziua când acesta îl va face albie de porci, aşa cum l-a mai făcut şi în trecut. De altfel, Becali a ameninţat deja că va spune el, după alegeri, cine sunt anumiţi liberali şi cum au ajuns ei în politică... Acest tip de şantaj, specific mahalagiului din Pipera, a produs deja mari frământări în structurile intime ale PNL.
Fără să-şi dea seama, Antonescu şi-a bătut un cui imens în coşciugul politic.

Grav e altceva: că vechiul slogan liberal, „Prin noi înşine", a devenit, într-o rătăcire de câteva zile, „Prin oi înşine".

Grigore Cartianu este director editorial "Adevărul"

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite