Alegeri prezidenţiale 2014. Grigore Cartianu a comentat la Adevărul Live,  prezenţa la vot pe regiuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grigore Cartianu FOTO Adevărul
Grigore Cartianu FOTO Adevărul

Jurnaliştii Grigore Cartianu şi Ramona Ursu au comentat, la Adevărul Live de la ora 12.00, primele informaţii de la Biroul Electoral privitoare la prezenţa la vot.

Prima raportare oficială de la BEC, de la ora 11.30, a arătat că 6,55% din alegători şi-au exercitat dreptul la vot până la ora 10.00, adică peste un milion de români s-au deplasat la urne în primele ore ale dimineţii.

În judeţul Teleorman, s-a înregistrat cea mai mare prezenţă până la ora 10.00, de 8,86%. Jurnaliştii Grigore Cartianu şi Ramona Ursu discută pe Skype, cu corespondenţii Adevărul din Iaşi, Cluj şi Sibiu, cifrele raportate de BEC şi semnificaţia lor.

Prezenţa la vot la Cluj în această dimineaţă  este de 5,22%. Şa alegerile din 2009 au fost 52% din clujeni la vot, până la sfârşitul zilei.

"Transilvania este de dreapta, de-a lungul timpului PSD-ul a cunoscut nişte înfrângeri istorice. Este specificul oamenilor de aici să voteze de dreapta, e şi o chestiune de cultură istorică", a spus corespondetul adevarul.ro din Cluj.

Cezar Pădurariu, corespondentul de la Iaşi, spune că "singurele judeţe unde se remarcă o prezenţă la vot mai mare decât în 2009 sunt Bacău şi Neamţ, tocmai judeţele unde baronii locali au avut probleme cu justiţia".

El spune că influenţa baronului Nichita nu mai este la fel de mare ca în trecut, lucrurile se schimbă şi în Moldova în această privinţă. "Campania electorală a fost foarte ştearsă, nu s-au ciocnit foarte puternic Adomniţei şi Nichita", a spus corespondentul de la Iaşi.

"Este pentru prima dată când la nivel de ţară, multe judeţe au rămas pe cont propriu, e foarte important că oameni ca Radu Mazăre stau un pic pe tuşă, nu pot să se mai bage atât de mult în alegeri", a comentat şi jurnalistul Ramona Ursu.

"Baronii nu mai pot trage sfori acum, nu-şi mai pot permite orice, trebuie să le delege altora din responsabilităţi", a spus Cartianu.

"La Sibiu, avem un singur primar care a trecut de la PDL la PSD. Oamenii spuneau că nu prea contează, e o localitate unde am mai făcut materiale, spre exemplu nişte jurnalişti englezi au venit acolo şi au negociat cu localnicii o vânzare de copii", a spus Ramona, corespondentul de la Sibiu.

"Mobilizarea acestor primari nu pare să schimbe foarte mult intenţia de vot", a comentat Cartianu.

"Chiar şi pe baronii care se credeau stăpânii României i-am văzut acum plângând, ajung să fie nişte laşi în final", a spus Ramona Ursu.

Prezenţa cea mai mare la vot este în judeţele din sudul ţării, în frunte cu Teleorman, unde s-au prezentat până la ora 10 dimineaţa,  8,86% din populaţie. În judeţul Covasna a fost înregistrată cea mai mică prezenţă la vot - 4,59%. Media este de 6,55% în ţară, mai mare decât în 2009.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite