Cine preia voturile USL?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Votul grupului useliştilor, conform mai multor sondaje, s-ar duce preponderent în tabăra PSD (aproape 40%), deşi un procent important (30-40%) sunt nehotărâţi.“
„Votul grupului useliştilor, conform mai multor sondaje, s-ar duce preponderent în tabăra PSD (aproape 40%), deşi un procent important (30-40%) sunt nehotărâţi.“

Răspuns pe scurt: 75% din cei care votează ar opta pentru PSD, iar doar 25% ar opta pentru PNL. Deci, 3 din 4 uselişti preferă PSD.

În urma deciziei PNL şi a lui Crin Antonescu de a părăsi USL, desfiinţând astfel cea mai de succes coaliţie politică de după Revoluţie, apare o întrebare: cine ar prelua voturile USL? Întrebarea este legitimă şi calculul este necesar, tocmai pentru că, în funcţie de acesta, se fac şi se desfac alianţe, se fac şi se desfac guverne.  

Răspunsul este dat de un grafic pe care îl prezint mai jos, şi care arată modul în care s-ar comporta publicul care are încredere, în acelaşi timp, şi în liderii PSD, dar şi în liderii PNL (nu ne referim la publicul exclusiv al PSD sau PNL, adică aceia care au încredere doar în Ponta sau doar în Antonescu, de exemplu. Ne referim la publicul comun, la cei care au încredere atât în Ponta şi Oprescu, de pildă, dar şi în Antonescu şi Iohannis. Este un public care a susţinut proiectul USL cu o deschidere importantă pentru ambele partide). Acest public are o pondere importantă în populaţie, reprezentând minim 15% dintre români (pentru a înţelege proporţiile, USL a fost votat în alegeri de cca 30% dintre români. Aşadar, cca jumătate din electoratul USL are încredere atât în liderii social-democraţi, cât şi în cei liberali. Cealaltă jumătate este alcătuită din publicul nucleelor dure de susţinători ai PSD şi, respectiv PNL).

Graficul de mai jos se bazează pe date din cele mai recente sondaje CSCI, şi nu reflectă doar o imagine de moment, ci o dinamică pe mai multe luni. 

image

Aşadar, votul grupului useliştilor, conform mai multor sondaje, s-ar duce preponderent în tabăra PSD (aproape 40%), deşi un procent important (30-40%) sunt nehotărâţi. Doar puţin peste 10% ar fi preluate de PNL. O parte din nehotărâţi a trecut, în ultimele luni, în tabăra PSD. Intenţia de vot a acestui grup pentru PSD este în creştere din noiembrie. Acest lucru arată că publicul USL îi percepe pe Crin Antonescu şi pe PNL drept vinovaţi pentru ruperea USL şi, fie se refugiază spre PSD, fie abandonează cu totul politica.  

În prezent, dacă ignorăm nehotărâţii, votul USL s-ar împărţi 75% la PSD şi 25% la PNL, adică ar fi un raport de 3:1, care este mai mare decât raportul de 2.5:1 din total votanţi (cel indicat de obicei în sondajele de opinie). Cu alte cuvinte, publicul comun USL, pe măsură ce se decide dacă mai rămâne interesat de politică şi vrea să voteze, creşte distanţa dintre PSD şi PNL, în favoarea social-democraţilor.  

Rămâne de văzut dacă evoluţiile viitoare vor confirma sau nu aceste calcule. Ele sunt îngrijorătoare pentru liberali (le-o fi arătat cineva, vreodată, aceste cifre?), care s-ar putea să constate că, separat de USL, ar obţine mult, mult mai puţin decât ar fi obţinut în cadrul USL.  

Primul examen va fi la alegerile europene, unde PNL condus de Crin Antonescu trebuie să demonstreze dacă a reuşit să depăşească scorul din 2009 sau nu. Pentru împrospătarea memoriei, aduc aminte că PNL-ul a obţinut 15% atunci, adică aproape scorul PNL din prezent, conform majorităţii institutelor de sondare a opiniei publice. Altfel spus ‒ PNL singur riscă să revină la scorul pe care l-a obţinut ultima dată singur, în 2009, ceea ce ar fi, în opinia mea, un eşec.



 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite