Chinezii intră din nou în afacerile strategice ale României

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania chineză Lenovo a primit undă verde de la CSAT să vină în România, chiar dacă SUA au descoperit demult că Lenovo le amenință securitatea națională.

Lenovo a primit acceptul CSAT de a funcționa în România
Lenovo a primit acceptul CSAT de a funcționa în România

În toate guvernele PSD din ultimii zece ani au existat încercări de a repune Beijingul și Bucureștiul pe aceeași axă strategică. Primul pas pe care îl face cabinetului condus de Marcel Ciolacu în această direcție este să aducă în România grupul chinez Lenovo, cel mai mare producător de PC-uri din lume. Compania a primit avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), dar oficialii români nu au vorbit deschis despre acest subiect, pe care l-a descoperit G4media, abia la trei săptămâni de la aprobarea CSAT.

Ce-i drept, Lenovo are centre de distribuire și cercetare inclusiv în Japonia și Statele Unite și a vândut în 2021peste 21 de milioane de laptopuri și computere. Totuși, încă din 2019, un audit făcut de Departamentul Apărării al Statelor Unite și citat de Forbes a trecut Lenovo și prelungirea ei Lexmark printre companiile chineze care amenință securitatea națională. Documentul menționa, în plus, că Lenovo este deținută în proporție de circa 30% de Legend Holdings Corp., controlată de statul chinez, ceea ce reprezintă un „risc de spionaj cibernetic”. 

Datele colectate de Lenovo sunt trimise la Beijing  

În raportul de anul acesta al China Tech Threat, compania Lenovo ocupă un spațiu important iar autorii consideră că nu există companii chineze independente. În Marea Britanie, principalele servicii secrete au avertizat încă de acum zece ani asupra vulnerabilității computerelor Lenovo iar americanii au experimentat astfel de vulnerabilități chiar mai devreme, potrivit unei mărturisiri a unui militar americanîn fața instanței: „O mare cantitate de laptopuri Lenovo au fost vândute armatei americane. Acestea aveau un cip criptat pe placa de bază, ceea ce permitea înregistrarea tuturor datelor care erau introduse în acel laptop și apoi trimise în China”. Era vorba despre computere folosite de Armata SUA în Irak iar militarul a vorbit despre „o breșă uriașă de securitate”. 

Laptop-urile Lenovo continuă să se vândă foarte bine, iar din 2020, compania a făcut o serie de inovații legate de tehnologiile 5G. Aceste computere au fost cumpărate până în urmă cu doi-trei ani de multe din administrațiile locale americane, dar au devenit problematice și interzise în multe din statele SUA, după ce oficialii din serviciile de securitate au descoperit că datele colectate de aceste computere erau trimise la Beijing, în baza unei legislații din 2017, care obligă toate companiile chineze să lucreze cu serviciile secrete ale Beijingului.

Cu toate acestea, CSAT consideră că Lenovo, cu tot cu subsidiarele ei pregătite să investească în România, ar fi ceva inofensiv, potrivit unei precizări pentru Europa Liberă, în care explică de ce nu există „elemente de natură a genera riscuri, amenințări și vulnerabilități la adresa securității naționale și apărării țării, în perspectiva obținerii de către entitățile menționate a avizului conform privind utilizarea echipamentelor de infrastructură 5G.” Aceste precizări nu se găsesc deocamdată pe site-ul președinției, dar Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial, fiind semnată de premierul Marcel Ciolacu și de Secretarul general al Guvernului, Mircea Abrudean pe 19 iulie 2023.

PSD ar vrea să introducă China în afacerile strategice ale României

Înaintea premierului Ciolacu, au fost alți prim-miniștri social-democrați care au încercat să introducă Beijingul în afacerile strategice ale României. În 2013, guvernul condus de Victor Ponta încheie un memorandum secret prin care compania Huawei putea intra în domenii strategice. Și tot atunci se prefigura preluarea de către chinezi a reactoarelor nucleare 3 și 4 de la Cernavodă și aducerea unor companii de la Beijing pentru construirea autostrăzii Craiova-Pitești.

Viorica Dăncilă și anturajul ei au încercat să ducă mai departe politica deschiderii în fața afacerilor chineze. Sub presiunea Washingtonului, România a dat înapoi. Nu definitiv însă, fiindcă ideea lui Victor Ponta de a încheia un parteneriat strategic cu China ar putea reveni, după ce Marcel Ciolacu va deschide ușile țării și mai mult. Președintele Klaus Iohannis nu pare să se mai opună.  

Există o viziune tolerantă și destinsă a social-democraților față de autoritarismul chinez și față de intruziunea firmelor instrumentate de la Beijing în lumea liberă. Sau poate există chiar un interes de a contrabalansa orientarea pro-occidentală a României prin tot soiul de piruete care, la început, par inofensive. Între oportunitățile chineze și vulnerabilitățile care vin odată cu ele, orientarea PSD rămâne dilematică.

Sabina Fati - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite