Cea mai inedită călătorie pe care poţi să o faci, pe gratis

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Educaţia este o cheie care scoate oamenii din ei inşişi - din zona de confort. Ea ajută oameni din medii defavorizate să se ridice, şi ii incită pe cei cu situaţii bune să exploreze mai departe.

Mereu am fost curioasă să cunosc lumea, să descopăr ce se află dincolo de bariere. Dincolo de barierele pe care ni le ridicăm singuri, şi dincolo de cele pe care alţi le ridică pentru noi. Iar singurul mod în care poţi face o călătorie spre celalalt capăt al drumului, este să incepi din interior, cu tine. 

Cum toate lucrurile trec printr-un ciclu de schimbare, aşa şi tehnologia a schimbat felul în care oamenii învaţă, şi ne-a adus posibilitatea de a asculta şi interacţiona cu minţile sclipitoare ale secolului, pe gratis.

Mă refer aici la revoluţia cursurilor online (MOOCs – massive open online courses), şi în special la opţiunile pe care le oferă platforma Coursera. Aici veţi găsi cursuri pe aproape orice subiect, de la cele mai bune universităţi din lume. Coursera este un fel de Google al cursurilor online, iar frumuseţea acestor cursuri este că nu sunt plictisitoare.

Nume precum Yale, Harvard, HEC Paris etc., oferă cursuri care variază ca timp (4-12 saptamani), şi pot fi parcurse după orele de serviciu, în confortul casei fiecăruia, pe gratis. Unele şcoli oferă certificate care atestă absolvirea cursurilor. Şi da, contra unei sume de bani modice (care probabil acoperă listatul şi taxele poştale), poţi să ai un certificate de la Yale, cu numele tău pe el, care atestă că ai un curs în muzica clasica, sau ce alt subiect te-o pasiona.

În 2014 m-am înrolat intr-un MOOC pe ‘personal and family financial planning’ oferit de University of Florida,  iar in 2015 am urmat un curs de muzică clasică de la Yale. Mărturisesc că nu am absolvit cursul de financial planning, în schimb acum ştiu exact cum se compune muzica, care este gramatica ei, şi de ce se spune că muzica e matematică.

O data inscris/ă la un curs de genul asta primeşti şi o groază de suport din partea profesorilor şi posibilitatea să întâlneşti oameni cu aceleaşi interesuri şi pasiuni, din toata lumea. E interesant să experiementezi adevaratul potential al tehnologiei, departe de facebook.

Dacă vă tentează să începeţi anul cu o alt fel de provocare – una care să vă scoată din mediul confortabil în care vă aflaţi, şi să vă arate lumea în adevărata ei splendoare, vă recomand nişte cursuri care mi-au atras atenţia. Dacă faceţi pasul ăsta, şi vă înscrieţi la un MOOC, scrieţi-mi şi mie un  mesaj, să-mi povestiţi despre experienţa voastră.

CODAPPS – Coding mobile applications for entrepreneurs

CODAPPS a fost gândit de una dintre cele mai bune şcoli de afaceri din Franta, EMLYON. Programul se adresează oamenilor fară pregatire în IT, tineri antreprenori sau cei în afara sistemului de învăţământ formal, care doresc să înveţe cum se programează o aplicaţie mobile.

Programul promite potenţialilor studenţi că până la finalul cursului, aceştia vor putea programa o aplicaţie pentru dispozitive mobile, fără vreo investiţie colosală în software.

From Particles to Stars

Un MOOC pentru curioşii şi iubitorii de ştiinta, oferit de Université Paris-Saclay, Franţa.

Peste 70 de fizicieni renumiţi mondial au contribuit la crearea acestui curs care durează 10 săptămâni şi nu este doar un exerciţiu teoretic. Participanţii vor învăta cum s-a format şi a evoluat universul. Deasemenea, cei interesaţi vor învăţa mai multe despre aplicaţiile în societate ale cercetarii în formarea universului, precum avansarea în medicina, în domeniului energiei nucleare şi nu în ultimul rând, aplicaţii IT superioare (supercomputing).

Université Paris- Saclay este una dintre cele mai prestigioase şcoli din Europa, fiind înfiinţată de un consorţiu de 19 instituţii cu istorie, din diverse domeni.

Introduction to Classical Music

Vă recomand acest curs, ţinand cont de minunata mea experienţa în a-i parcurge lecţiile. Acest modul nu este doar hrană pentru intelect, ci şi pentru suflet – o combinatie perfectă între a adresa raţionalul şi emoţionalul.

Cursul, oferit de Yale, transportă ascultătorul novice în minunata lume a muzicii clasice şi îl iniţiază în fugile lui Bach, simfoniile lui Mozart, şi operele lui Puccini, printre altele.

Social Learning to Social Impact

Una dintre cele mai nobile iniţiative pe care le-am văzut, acest GROOC (group MOOC), uneşte oameni cu interese sociale din jurul lumii in grupuri care lucrează pe proiecte commune, sub tutela facultatii Desautels Faculty of Management. Spre deosebire de cursurile de mai sus unde procesul învăţarii este individual.

Cea mai recentă poveste de succes din acest GROOC este a unui grup de oameni, dispersaţi pe toate continentele lumii, care au infiinţat şcoli în taberele de refugiaţi din Irak.

Lucrând cu astfel de iniţiative şi programe am invăţat că lumea se extinde dincolo de orizonturile noastre (raţionale sau emoţionale) şi că există afaceri, oameni creativi şi oportunităţi, dincolo de limitele pe care ni le-am inpus. Nu ştiu cum lucraţi voi să vă depaşiţi temerile şi limitele, însă în ceea ce mă priveşte pe mine, am decis că a cunoaşte lumea din poveştile acestor profesori, o să-mi ofere încrederea să păşesc dincolo de limitările pe care le am.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite