Ce vor Ciolacu și Ciucă? PSD+PNL=10 ani la putere

0
0
Publicat:

Nicolae Ciucă se cramponează de Marcel Ciolacu de dragul puterii, dar PNL poate pierde masiv din această combinație.

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă alături de președintele ucrainean Volodimir Zelenski la Kiev (2022)
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă alături de președintele ucrainean Volodimir Zelenski la Kiev (2022)

PSD și PNL discută de luni de zile cum să câștige cât mai multă putere după cele patru rânduri de alegeri care sunt anul acesta, cum să aibă împreună cât mai multe primării de orașe mari și cât mai multe consilii județene și locale. Pe scurt, cum să scoată din ecuația mare USR și să anihileze efectul AUR. Șeful PSD și liderul PNL au deja și o explicație-slogan pentru electorat: stabilitatea în locul incertitudinii. Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au un scenariu de lucru dezvoltat special pentru acest tandem frățesc, în care puterea și prada se împart proporțional.

Anul trecut, când au început negocierile, președintele liberalilor a fost de acord cu liste comune la parlamentare și împărțirea funcțiilor de președinte și prim-ministru între PSD și PNL. Ulterior însă, în interiorul partidului au apărut nemulțumiri și negocierile s-au oprit. Tatonările au fost reluate în ianuarie, pornind de la ideea unor candidați unici din partea PSD-PNL în orașele în care USR are șanse să câștige sau să-și reconfirme primăria. Uniunea Salvați România are primari în București, Timișoara, Brașov, Bacău, Alba Iulia, Victoria, Breaza și Câmpulung Muscel.

Discuțiile dintre PSD și PNL sunt destul de avansate, dar nu au ajuns la concluzii satisfăcătoare pentru ambele părți. În orice caz, social-democrații se consideră avantajați de un parteneriat cu liberalii și, înaintea Consiliului Național Politic PSD de mâine, au avansat chiar ideea unui „deceniu de stabilitate”, în care cele două partide să-și împartă rolurile și să domine România atât la centru, cât și în teritoriu. Foarte pragmatici, unii social-democrați au cerut o strategie mai largă care să integreze inclusiv funcțiile de prim-ministru și de șef de stat, mai ales că în coaliție s-a mai discutat despre rotația liderilor celor două partide la palatele Cotroceni și Victoria în următorii 10 ani. Tactica aceasta a guvernării în comun planificată pentru următorul deceniu, chiar dacă vine la pachet cu pretextul anihilării extremiștilor, urmărește de fapt acapararea puterii și folosirea ei în interesele grupurilor care domină cele două partide.

Conducerile PNL și PSD au o schemă de eternizare la putere, de folosire a instituțiilor statului pentru perpetuarea unei combinații toxice pentru democrație. Deja după o coabitare de aproape trei ani, justiția funcționează doar în simbioză cu politicul, cea mai mare parte din presă e dirijată cu banii primiți de partide de la buget, iar alegerile tind să fie combinate în folosul marii coaliții PNL-PSD. 

Ciolacu și Ciucă, planuri pentru ei, dar nicio strategie pentru România 

Încă se calculează efectele comasărilor alegerilor locale cu cele europarlamentare și combinarea primului tur al prezidențialelor cu scrutinul parlamentar. În susținerea acestei simplificări, liberalii și social-democrații vorbesc despre economii, dar și despre exemplul altor șapte state din UE care vor proceda la fel. Decizia se va lua în zilele următoare, mai ales că un sondaj făcut la cererea News.ro și publicat astăzi arată că diferența dintre cei care vor comasarea și cei care se opun este în marja de eroare a cercetării, dar că oricum 82% preferă organizarea comună a primului tur al scrutinului prezidențial cu alegerile parlamentare, în vreme ce 78% ar vrea o combinație între locale și prezidențiale. 

Pentru actuala conducere a PNL e convenabilă combinarea europarlamentarelor cu localele, fiindcă e primul test pe care îl dau liberalii după guvernarea comună cu PSD. Primarii PNL ar putea da o mână de ajutor să împingă partidul cât mai aproape de 20%. Totuși, pentru PNL e riscant orice aranjament cu PSD, liste comune pentru parlamentare sau candidați comuni pentru marile primării. O parte a electoratului liberal nemulțumit deja de toate măsurile fiscale de tip socialist luate anul trecut de guvern și dezamăgit de persistența prieteniei cu social-democrații, ar putea să dezerteze spre noua alianță construită în jurul USR. Jocurile sunt determinate de interese mici, Ciucă vrea să-și conserve poziția și nu-și poate atinge dezideratul fără sprijinul PSD: dacă PNL va fi sub AUR la europarlamentare, generalul trebuie să plece acasă și toată construcția cu PSD s-ar putea nărui. În partea cealaltă, Ciolacu visează la Cotroceni, dar se teme să nu piardă partidul dacă nu câștigă cursa prezidențialelor. Victoria lui ar fi totuși imposibilă fără ajutorul PNL și dacă pierde președinția, Ciolacu va pierde și partidul. 

Se înțelege că și Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au planuri doar pentru ei și grupurile lor de interese: un deceniu de liniște, dar fără nicio strategie pentru România. 

Sabina Fati - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite